Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λ. Νικολάου-Αλαβάνος: Η λογική του «μικρότερου κακού» άνοιξε το δρόμο στην άνοδο της ακροδεξιάς (VIDEO)

Δεν χρειά­ζο­νται οι δημο­σκο­πή­σεις για να κατα­γρα­φεί η δυσα­ρέ­σκεια στην ελλη­νι­κή κοι­νω­νία. Οι αρχαι­ρε­σί­ες στο λαϊ­κό – εργα­τι­κό κίνη­μα αλλά και στο φοι­τη­τι­κό, όπου κατα­πο­ντί­ζο­νται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, απο­τε­λεί μία δημο­σκό­πη­ση εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων ανθρώ­πων σημεί­ω­σε ο Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου – Αλα­βά­νος, ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ μιλώ­ντας στην τηλε­ό­ρα­ση του «ΑΝΤ1», το πρωί της Τρί­της 27 Σεπτέμ­βρη, κλη­θείς να σχο­λιά­σει τις νέες δημοσκοπήσεις.

Η προ­σμο­νή που καλ­λιερ­γεί­ται ότι από τις εκλο­γές θα προ­κύ­ψει μια κυβέρ­νη­ση που θα λύσει τα προ­βλή­μα­τα, δεν έχει βάση, υπο­γράμ­μι­σε, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας την ταυ­τό­ση­μη πολι­τι­κή που έχουν ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ σε μία σει­ρά θέμα­τα τα οποία ψήφι­σαν από κοι­νού στη Βου­λή, όπως η συνέ­χι­ση των φόρων σε καύ­σι­μα και ενέρ­γεια, οι φορο­α­παλ­λα­γές και το δωρε­άν πετρέ­λαιο για τους εφο­πλι­στές, η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση στα ναυ­πη­γεία Ελευσίνας.

Ερω­τη­θείς για το σενά­ριο μίας «προ­ο­δευ­τι­κής κυβέρ­νη­σης» σημεί­ω­σε πως αυτό το σενά­ριο που στη­ρί­ζε­ται στη λογι­κή του «μικρό­τε­ρου κακού», είναι μία λογι­κή που τελι­κά αυξά­νει τα ποσο­στά της ακρο­δε­ξιάς, όπως είδα­με και στην Ιτα­λία με την ανά­δει­ξη ενός ακρο­δε­ξιού «φασου­λή».

Τα πολι­τι­κά αστι­κά κόμ­μα­τα και στη χώρα μας καλ­λιερ­γούν αυτή τη λογι­κή σημεί­ω­σε, κι επι­κα­λέ­στη­κε το παρά­δειγ­μα του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ κατα­δι­κά­ζει την «επά­ρα­το δεξιά», ψηφί­ζει και με τα δύο χέρια, εμβλη­μα­τι­κά νομο­σχέ­δια της κυβέρνησης.

Τα παρα­δείγ­μα­τα και στη Γαλ­λία και την Ιτα­λία, απο­δει­κνύ­ουν πως η λογι­κή του «μικρό­τε­ρου κακού» που καλ­λιερ­γεί­ται και εφαρ­μό­ζε­ται από τις αστι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις, οδη­γούν τελι­κά στην άνο­δο της ακροδεξιάς.

Υπεν­θύ­μι­σε πως η οξυ­μέ­νη λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια στην Ιτα­λία, πριν εγκλω­βι­στεί στα δίχτυα του ακρο­δε­ξιού λαϊ­κι­σμού, είχε κατ’ επα­νά­λη­ψη ακου­μπή­σει πάνω σε νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες και σε σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές κυβερ­νή­σεις, ενώ τα αδελ­φά κόμ­μα­τα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιτα­λία, εδώ και χρό­νια συγκυ­βερ­νού­σαν με ακρο­δε­ξιά κόμ­μα­τα και τα έχουν ξεπλύ­νει επαρκώς.

Το πρό­γραμ­μα της επό­με­νης κυβέρ­νη­σης είναι ήδη φτιαγ­μέ­νο και αντι­λαϊ­κό, και ο λαός πρέ­πει στις 9 Νοέμ­βρη να δώσει την απά­ντη­σή του με τη μαζι­κή του συμ­με­το­χή στην απερ­γία, υπο­γράμ­μι­σε. Ο λαός δεν έχει να περι­μέ­νει τίπο­τα είτε από τον έναν είτε από τον άλλο δια­χει­ρι­στή, αλλά να εντεί­νει τον αγώ­να του για τα δικαιώ­μα­τά του, να φέρει στο προ­σκή­νιο τις δικές του ανά­γκες. Σε αυτό τον αγώ­να το ΚΚΕ θα είναι δίπλα στον λαό, που ξέρει, πως όπο­τε χαμο­γέ­λα­σε αυτά τα χρό­νια, το ΚΚΕ είχε παί­ξει ρόλο.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο