Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μάγεψε, συγκίνησε και ξεσήκωσε η μεγάλη συναυλία για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ στο ΣΕΦ

Μάγε­ψε, συγκί­νη­σε και ξεσή­κω­σε η μεγά­λη συναυ­λία για τα 100 χρό­νια του ΚΚΕ, στο Στά­διο Ειρή­νης και Φιλί­ας, με τρα­γού­δια των μεγα­λύ­τε­ρων συν­θε­τών της Ελλά­δας που η τέχνη τους συνά­ντη­σε τις αγω­νί­ες, τους αγώ­νες και τους πόθους του λαού μας. Εναλ­λάξ με τα τρα­γού­δια οι στί­χοι του κομ­μου­νι­στή ποι­η­τή Γιάν­νη Ρίτσου, που έγρα­ψε για το Κόμ­μα του, ακού­γο­νταν από τους ηθο­ποιούς: Νικο­λέ­τα Βλα­βια­νού, Δημή­τρη Κατα­λει­φό, Γιώρ­γο Κιμού­λη, Ηλιά­να Μαυ­ρο­μά­τη, Φίλιπ­πο Σοφιανό.

 

Την αυλαία της συναυ­λί­ας άνοι­ξαν ο Θάνος Μικρού­τσι­κος και ο Γιώρ­γος Ντα­λά­ρας, με το «Ανε­μο­λό­γιο», για να δώσουν τη σκυ­τά­λη σε τρα­γού­δια μελο­ποι­η­μέ­να από το Χρή­στο Λεο­ντή, τον «Οδη­γη­τή» του Κ. Βάρ­να­λη και «Αυτά τα κόκ­κι­να σημά­δια» του Γ. Ρίτσου, που ερμή­νευ­σε ο Μίλ­τος Πασχαλίδης.

Ακο­λού­θη­σε ο Μανώ­λης Μητσιάς που μας ταξί­δε­ψε με την «Πυρό­γα», το «Μια φορά κι έναν και­ρό», που όπως είπε γρά­φτη­κε πριν 50 χρό­νια και μοιά­ζει σα να ‘ναι για σήμε­ρα και τη «Μέρα Μαγιού» από τον «Επι­τά­φιο» σε μου­σι­κή Μ. Θεο­δω­ρά­κη καλώ­ντας όλο το στά­διο να τρα­γου­δή­σει μαζί του. Ακο­λού­θη­σαν στη σκη­νή της συναυ­λί­ας η Ρίτα Αντω­νο­πού­λου που ερμή­νευ­σε το «Μιλώ για τα παι­διά μου» του Γ. Μαρ­κό­που­λου, ο Βασί­λης Παπα­κων­στα­ντί­νου, ο Βασί­λης Λέκ­κας, ο Παντε­λής Θαλασ­σι­νός, η Γλυ­κε­ρία, η Μαρία Φαρα­ντού­ρη, η Καλ­λιό­πη Βέττα.

Ακό­μα τρα­γού­δη­σαν οι: Γιώρ­γος Γεωρ­γα­κά­κης, Δημή­τρης Κανέλ­λος, Πολυ­ξέ­νη Καρά­κο­γλου, Ροδάν­θη Κασκα­φέ­του, Περι­κλής Μαλα­κα­τές, Κώστας Τρια­ντα­φυλ­λί­δης και Αμέ­ρισ­σα Φτούλη.

Ιδιαί­τε­ρη στιγ­μή της συναυ­λί­ας, όταν ακού­στη­κε το διε­θνι­στι­κό επα­να­στα­τι­κό τρα­γού­δι «pantiera rossa», με τις κόκ­κι­νες σημαί­ες να υψώ­νο­νται ακό­μα πιο πολύ, και οι ξένες αντι­προ­σω­πεί­ες να συμ­με­τέ­χουν με το δικό τους τους ξεχω­ρι­στό τρό­πο και να υψώ­νουν τα δικά τους κόκ­κι­να λάβαρα.

Η συναυ­λία έκλει­σε με όλους τους καλ­λι­τέ­χνες να ερμη­νεύ­ουν τη Διεθνή.

Την ορχή­στρα διηύ­θυ­νε ο Μανό­λης Ανδρου­λι­δά­κης και έπαι­ξαν οι μου­σι­κοί: Τάσος Αθα­να­σιάς (ακορ­ντε­όν), Απο­στό­λης Βαλα­ρού­τσος (κιθά­ρα), Πάνος Ζιά­βρας (κρο­ου­στά), Σταύ­ρος Καβα­λιε­ρά­τος (μπά­σο), Δημή­τρης Κου­φα­λά­κος (φαγκό­το), Θύμιος Παπα­δό­που­λος (πνευ­στά), Γιάν­νης Σινά­νης (μπου­ζού­κι), Γρη­γό­ρης Συντρί­δης (τύμπα­να), Γιώρ­γος Τσι­κά­νης (πιά­νο), Νίκος Σαρ­ρής (τρο­μπέ­τα), Θοδω­ρής Στού­γιος (μπου­ζού­κι) και Πανα­γιώ­της Λυκού­δης (τρο­μπό­νι).

sumnaulia6 sunaulia1 sunaulia3 sunaulia4 sunaulia5 sunaulia7 sunaulia8 sunmaulia2

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο