Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μάθανε πως πουλάμε τα πάντα, πλακώσανε και οι Ινδοί…

Τα θεμέ­λια για την 35 χρό­νων εκμε­τάλ­λευ­ση του νέου αερο­δρο­μί­ου στο Καστέ­λι Ηρα­κλεί­ου από το ινδι­κό μονο­πώ­λιο GMR, έβα­λε σήμε­ρα ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης στην τελε­τή που διορ­γα­νώ­θη­κε σήμε­ρα στην Κρήτη.

Ο Κυρ. Μητσο­τά­κης ισχυ­ρί­στη­κε πως «αυτό το κορυ­φαίο έργο υλο­ποιεί­ται με σύμπρα­ξη του ελλη­νι­κού δημο­σί­ου με τον ιδιω­τι­κό τομέα, κάτι που εγγυά­ται γρή­γο­ρο και καλό απο­τέ­λε­σμα». Πρό­σθε­σε πως «από τη μία πλευ­ρά, το ελλη­νι­κό Δημό­σιο με την ισχύ, αλλά και την εμπει­ρία πια του κρά­τους. Και από την άλλη, ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας με την εμπει­ρία του και με την ευε­λι­ξία του» και ανα­φε­ρό­με­νος στο ινδι­κό μονο­πώ­λιο, δήλω­σε πως «σήμε­ρα είναι operator τριών διε­θνών αερο­δρο­μί­ων, μετα­ξύ των οποί­ων και του Δελ­χί. Κατα­σκευά­ζει δύο ακό­μη και έχει την ευθύ­νη για τη δια­κί­νη­ση 100 εκα­τομ­μυ­ρί­ων επι­βα­τών το χρόνο».

Σύμ­φω­να με τον πρω­θυ­πουρ­γό, το ελλη­νι­κό δημό­σιο, δηλα­δή ο λαός, θα βάλει συνο­λι­κά 305 εκατ. ευρώ και θα κατέ­χει το 46% για την κατα­σκευή του αερο­δρο­μί­ου, ενώ το ινδι­κό μονο­πώ­λιο μόλις 160 εκατ. ευρώ και θα απο­κτή­σει το 54% των μετο­χών! Συγκε­κρι­μέ­να, είπε «το Δημό­σιο κρα­τά­ει το 46% του μετο­χι­κού κεφα­λαί­ου. Θα κατα­βά­λει ως άμε­ση χρη­μα­το­δό­τη­ση 180 εκατ. ευρώ και άλλα 125 εκατ. ευρώ αργό­τε­ρα, από το Τέλος Εκσυγ­χρο­νι­σμού και Ανά­πτυ­ξης Αερο­λι­μέ­νων. Μαζί με τα 160 εκατ. ευρώ που θα συνει­σφέ­ρει ο ιδιώ­της — μέτο­χος, καλύ­πτουν πλή­ρως το ύψος της επένδυσης».

Εμφά­νι­σε τη συμ­φω­νία σαν συμ­φέ­ρου­σα, υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως «το Δημό­σιο θα πάρει, όμως, πίσω και με το παρα­πά­νω τα ποσά που θα συνει­σφέ­ρει. Στα 35 χρό­νια της περιό­δου δια­χεί­ρι­σης, τα μερί­σμα­τα μόνο του Δημο­σί­ου από τα κέρ­δη του αερο­δρο­μί­ου υπο­λο­γί­ζε­ται ότι θα ξεπε­ρά­σουν τα 1,2 δισ. ευρώ, στα οποία θα προ­στί­θε­νται ακό­μη 115 εκατ. ευρώ από το Αντι­σταθ­μι­στι­κό Αντάλ­λαγ­μα και σημα­ντι­κά έσο­δα από την ετή­σια φορο­λό­γη­ση». Σύμ­φω­να με τον πρω­θυ­πουρ­γό, το ελλη­νι­κό κρά­τος θα έχει κέρ­δος περί­που 35 εκατ. ευρώ το χρό­νο για 35 χρό­νια, με το 46% των μετο­χών είναι προ­φα­νές ότι το ινδι­κό μονο­πώ­λιο θα έχει πολύ περισ­σό­τε­ρα, κατέ­χο­ντας το 54% των μετο­χών και με αισθη­τά μικρό­τε­ρη χρη­μα­τι­κή συνει­σφο­ρά στην κατα­σκευή. Παρό­λα αυτά, ο πρω­θυ­πουρ­γός δήλω­σε ότι «νιώ­θω μια ξεχω­ρι­στή συγκίνηση».

Σχόλιο της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ

Για την επί­σκε­ψη του πρω­θυ­πουρ­γού, η Επι­τρο­πή Περιο­χής Κρή­της του ΚΚΕ σχολίασε:

«Μέσα από την εξαγ­γε­λία για τα έργα υπο­δο­μής, όπως ο ΒΟΑΚ και το Αερο­δρό­μιο Καστε­λί­ου, για τα οποία αισθά­νε­ται περή­φα­νος ο πρω­θυ­πουρ­γός, προ­βάλ­λε­ται η αντί­λη­ψη την οποία έχει για την ανά­πτυ­ξη και την οποία μάλι­στα μοι­ρά­ζε­ται με την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ. Φιλι­κή για τους μεγα­λο­ε­πεν­δυ­τές και τους μεγα­λο­ερ­γο­λά­βους, οι οποί­οι εξα­σφα­λί­ζουν σίγου­ρα κέρ­δη, με δια­δι­κα­σί­ες “fast track”. Εχθρι­κή προς το περι­βάλ­λον και προς το λαό που φορ­τώ­νε­ται νέα δάνεια, νέους φόρους, νέα χαρά­τσια και τον ανα­γκά­ζουν να ζει με μισθούς και συντά­ξεις πείνας».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο