Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μάθημα ανθρωπιάς από σεισμόπληκτους Μεξικανούς — Συγκλονιστικές φωτό και βίντεο από την πορεία

Και δεύ­τε­ρο καρα­βά­νι περί­που 2.000 μετα­να­στών από την Κεντρι­κή Αμε­ρι­κή συνέ­χι­σε χθες Τρί­τη τον δρό­μο του στην Πολι­τεία Τσιά­πας στο νότιο Μεξι­κό, αφού κατά­φε­ρε τη Δευ­τέ­ρα να περά­σει τον ποτα­μό που χωρί­ζει τη Γουα­τε­μά­λα από το Μεξικό.

Όπως και οι μετα­νά­στες του άλλου καρα­βα­νιού και αυτοί είναι στην πλειο­νό­τη­τά τους πολί­τες Ονδού­ρας και έχουν απορ­ρί­ψει το σχέ­διο βοή­θειας του Μεξι­κα­νού προ­έ­δρου, ο οποί­ος τους προ­σέ­φε­ρε ιατρι­κή περί­θαλ­ψη, εκπαί­δευ­ση για τα παι­διά τους και προ­σω­ρι­νή εργα­σία με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι θα στα­μα­τή­σουν την πορεία τους και θα κατα­θέ­σουν αίτη­μα για την παρο­χή ασύ­λου στις πολι­τεί­ες Τσιά­πας και Οαχάκα.

mexico2

Οι μετα­νά­στες αυτοί, μετα­ξύ των οποί­ων γυναί­κες και παι­διά, έφτα­σαν την Τρί­τη στην Ταπα­τσού­λα, όπου πέρα­σαν τη νύκτα, αφού διέ­νυ­σαν 25 χιλιό­με­τρα. Τη Δευ­τέ­ρα κατά­φε­ραν να δια­σχί­σουν μαζι­κά τον ποτα­μό Σου­τσιά­τε αφού απω­θή­θη­καν από τις δυνά­μεις ασφα­λεί­ας του Μεξι­κού στη μεθο­ρια­κή γέφυ­ρα, με απο­τέ­λε­σμα να σημειω­θούν επει­σό­δια προ­κα­λώ­ντας τον θάνα­το ενός ανθρώπου.

Το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών του Μεξι­κού ανα­κοί­νω­σε χθες ότι δύο πολί­τες Ονδού­ρας που κατα­ζη­τού­νταν από τη δικαιο­σύ­νη της χώρας του, ο ένας για τρι­πλό φόνο και ο άλλος για δια­κί­νη­ση ναρ­κω­τι­κών, συνε­λή­φθη­σαν και εστά­λη­σαν πίσω στη χώρα τους με αερο­πλά­νο. Οι αρχές δεν διευ­κρί­νι­σαν σε ποιο καρα­βά­νι βρίσκονταν.

Το πρώ­το καρα­βά­νι, στο οποίο συμ­με­τέ­χουν περί­που 4.000 άνθρω­ποι, σύμ­φω­να με τη μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση Pueblos sin Fronteras (Άνθρω­ποι χωρίς σύνο­ρα) έφτα­σε χθες στην πόλη Χου­τσι­τάν στην πολι­τεία Οαχάκα.

mexico4

Οι μετα­νά­στες πέρα­σαν τη νύκτα σε σκη­νές σε έναν κλει­στό σταθ­μό λεω­φο­ρεί­ων, στον οποίο ήταν ακό­μη ορα­τές οι ζημιές από τον σει­σμό των 8,2 βαθ­μών που κατέ­στρε­ψε την πόλη στις 7 Σεπτεμ­βρί­ου 2017.

Σε μια γει­το­νι­κή πόλη στο νότιο Μεξι­κό, την Νιλ­τε­πέκ, οι κάτοι­κοι, αν και ζουν ακό­μη στα ερεί­πια των σπι­τιών τους που κατα­στρά­φη­καν από τον ίδιο σει­σμό, ετοί­μα­σαν σού­πα, έδω­σαν πάνες για τα μωρά και έστη­σαν σκη­νές για τους μετανάστες.

mexico5

«Ευχό­μα­στε να είχα­με ένα αξιο­πρε­πές μέρος να προ­σφέ­ρου­με στους επι­σκέ­πτες μας», δήλω­σε ο δήμαρ­χος της πόλης, ο Σελ­φα­ρέ­λι Κρους Μεδίνα.

Από τα 1.720 σπί­τια της Νιλ­τε­πέκ τα 1.602 υπέ­στη­σαν ζημιές από τον σει­σμό, εκ των οποί­ων τα 530 κατέρ­ρευ­σαν. Του­λά­χι­στον 100 οικο­γέ­νειες εξα­κο­λου­θούν να μην έχουν σπίτι.

Οι μετα­νά­στες και Μεξι­κα­νοί υπέρ­μα­χοι των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των που συνο­δεύ­ουν το καρα­βά­νι έχουν ζητή­σει να τους δια­τε­θούν λεω­φο­ρεία προ­κει­μέ­νου να φτά­σουν στο Μεξι­κό, 730 χιλιό­με­τρα μακριά, για να μπο­ρέ­σουν να κατα­θέ­σουν αίτη­μα για την παρο­χή άδειας διέ­λευ­σης και να συνε­χί­σουν τον δρό­μο τους προς τις ΗΠΑ. Προς το παρόν δεν έχει γίνει δεκτό το αίτη­μά τους.

mexico6mexico7

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο