Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μάκη Τσίτα ΤΟ ΞΑΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ — ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ και ο IANOS  σας προσκαλούν

τηv Παρα­σκευή 5 Φεβρουα­ρί­ου 2016, στις 20:30 στην παρου­σί­α­ση του βιβλίου
του Μάκη Τσί­τα ΤΟ ΞΑΝΑ

Θα μιλή­σουν:
Ανθού­λα Δανι­ήλ, δρ. νεολ. λογο­τε­χνί­ας, κρι­τι­κός

Νίκος Μαθιου­δά­κης, δρ. γλωσ­σο­λο­γί­ας, κρι­τι­κός

Ο Μιχά­λης Τερ­ζής θα παρου­σιά­σει έναν μικρό κύκλο λυρι­κών-ερω­τι­κών τρα­γου­διών του που θα ερμη­νεύ­σει η Θεο­δώ­ρα Τζί­τα. Στο πιά­νο ο ίδιος ο συνθέτης.

IANOS ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ: Στα­δί­ου 24, Αθή­να, τηλ.: 210 3217917

 

 Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το ΞΑΝΑ είναι ένα εικο­νο­γρα­φη­μέ­νο βιβλίο που απευ­θύ­νε­ται στους ερω­τευ­μέ­νους, και όχι μόνο… Με την παι­γνιώ­δη διά­θε­ση του Μάκη Τσί­τα οι απλές εκφρά­σεις και τα απλά περι­στα­τι­κά ανά­με­σα στα ζευ­γά­ρια απο­κτούν σημα­σία και ουσία που μπο­ρούν να φτά­σουν έως το όριο της ποί­η­σης. Ένα μικρο­σκο­πι­κό πλα­σμα­τά­κι που ονο­μά­ζε­ται ΞΑΝΑ τρι­γυρ­νά στον κόσμο των ανθρώ­πων και παίρ­νει μέρος στη ζωή τους. Το ΞΑΝΑ ταυ­τί­ζε­ται με το άλλο μισό, το δικό μου, το δικό σου, του καθε­νός… Χιου­μο­ρι­στι­κές εκφρά­σεις που πηγά­ζουν από καθη­με­ρι­νές στιγ­μές γίνο­νται ο μοχλός για την ανά­δει­ξη της αγά­πης και της τρυ­φε­ρό­τη­τας ανά­με­σα στα ερω­τευ­μέ­να ζευ­γά­ρια… Στιγ­μές γεμά­τες χαρά και λύπη, γέλιο και εκνευ­ρι­σμό, με άλλα λόγια όλα εκεί­να τα συστα­τι­κά που κάνουν τη ζωή δυο ερω­τευ­μέ­νων ενδιαφέρουσα…

Σίγου­ρα θα βρεις και εσύ ένα κομ­μά­τι του εαυ­τού σου μέσα σε αυτή τη μικρή ιστο­ρία… Για­τί τρέ­χεις όλη μέρα, αγχώ­νε­σαι, εκνευ­ρί­ζε­σαι, γίνε­σαι πτώ­μα, αλλά μόλις το δεις, μόλις δεις το ΞΑΝΑ σου, ξεχνάς τα πάντα. Σε αυτό εδώ το βιβλίο θα βρεις στιγ­μές που ζεις και ΞΑΝΑ­ζείς… Διά­βα­σε μερι­κά ΞΑΝΑ που γέν­νη­σε η φαντα­σία του συγ­γρα­φέα Μάκη Τσί­τα και της εικο­νο­γρά­φου Λίλας Καλο­γε­ρή και μη στα­μα­τή­σεις ποτέ να ανα­ζη­τάς το δικό σου ΞΑΝΑ…

Το βιβλίο κυκλο­φο­ρεί με τρία δια­φο­ρε­τι­κά εξώ­φυλ­λα για να δια­λέ­ξει ο καθέ­νας αυτό που  ται­ριά­ζει στο δικό του ΞΑΝΑ!

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Μάκης Τσί­τας γεν­νή­θη­κε το 1971 στα Γιαν­νι­τσά. Πήρε πτυ­χίο δημο­σιο­γρα­φί­ας και συνερ­γά­στη­κε με ραδιο­φω­νι­κούς σταθ­μούς στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Από το 1994 ζει μόνι­μα στην Αθή­να και εργά­ζε­ται στον χώρο των εκδό­σε­ων. Ήταν αρχι­συ­ντά­κτης του περιο­δι­κού Περί­πλους (1994–2005) και συνεκ­δό­της του περιο­δι­κού Index (2006–2011). Σήμε­ρα διευ­θύ­νει το ενη­με­ρω­τι­κό  site για το βιβλίο και τον πολι­τι­σμό diastixo.gr.

Λογο­τε­χνι­κά κεί­με­νά του (διη­γή­μα­τα, θεα­τρι­κά, ποι­ή­μα­τα) έχουν συμπε­ρι­λη­φθεί σε ανθο­λο­γί­ες και έχουν δημο­σιευ­τεί σε περιο­δι­κά και εφη­με­ρί­δες στην Ελλά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό. Έργα του παί­χτη­καν στο «Θέα­τρο των Και­ρών», σε σκη­νο­θε­σία Έρσης Βασι­λι­κιώ­τη και στο «Vault», σε σκη­νο­θε­σία Σοφί­ας Καρα­γιάν­νη. Διη­γή­μα­τά του έχουν μετα­φρα­στεί στα γερ­μα­νι­κά, τα ισπα­νι­κά, τα αγγλι­κά, τα εβραϊ­κά, τα σου­η­δι­κά και τα φινλανδικά.

Έχει εκδώ­σει δεκα­έ­ξι βιβλία για παι­διά (Ο μεγά­λος μου αδερ­φός, Ο αδέ­σπο­τος Κώστας, Βρες ποιος είμαι!, Απ’ έξω κι ανα­κα­τω­τά, Αχ, αυτοί οι γονείς, Μην ταλαι­πω­ρείς τον Αϊ-Βασί­λη», Πάρε με κι εμέ­να μαζί σου!, Για­τί δε μετράς προ­βα­τά­κια;, Μη φεύ­γεις, Ο Κοκ­κι­νού­λης, Οι φίλοι, Δε μου αρέ­σει το γάλα, Ποια­νού είναι αυτή η σού­πα;, Χρι­στού­γεν­να στο νηπια­γω­γείο, Η Δώρα και ο Οδυσ­σέ­ας, Τ’ όνο­μά μου είναι Δώρα), τη συλ­λο­γή διη­γη­μά­των Πάτυ εκ του Πετρού­λα και το μυθι­στό­ρη­μα Μάρ­τυς μου ο Θεός, για το οποίο έλα­βε το Βρα­βείο Λογο­τε­χνί­ας της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης 2014 (European Union Prize for Literature).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο