Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μάνδρα: Δίωξη για ανθρωποκτονία στον 14χρονο που σκότωσε τον αδελφό του — Ερευνα για κακοποιητικό περιβάλλον

Ποι­νι­κή δίω­ξη για ανθρω­πο­κτο­νία από πρό­θε­ση με ενδε­χό­με­νο δόλο, οπλο­φο­ρία και οπλο­κα­το­χή άσκη­σε ο εισαγ­γε­λέ­ας στον 14χρονο από την Μάν­δρα που ομο­λό­γη­σε ότι πυρο­βό­λη­σε και σκό­τω­σε τον 17χρονο αδελ­φό του την Πέμ­πτη το βράδυ.

Ο 14χρονος οδη­γεί­ται στον ανα­κρι­τή ανη­λί­κων, ενώ υπο­στη­ρί­ζει ότι ο θάνα­τος του αδελ­φού του οφεί­λε­ται σε ατύ­χη­μα και όχι σε πρό­θε­ση να τον βλάψει.

Ο πατέ­ρας του ανή­λι­κου αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρος και θα διε­νερ­γη­θεί προ­κα­ταρ­κτι­κή έρευ­να στο πλαί­σιο της οποί­ας θα διε­ρευ­νη­θεί αν έχει τελέ­σει τα αδι­κή­μα­τα της παρα­μέ­λη­σης ανη­λί­κου και της οπλοκατοχής.

Πώς έγινε η τραγωδία με θύμα τον 17χρονο

Η πρώ­τη εκτί­μη­ση του ιατρο­δι­κα­στή που εξέ­τα­σε τη σορό του 17χρονου κάνει λόγο για θάνα­το που προ­ήλ­θε από τη σφαί­ρα που καρ­φώ­θη­κε στον αυχέ­να. Σύμ­φω­να με τις ίδιες πηγές, οι Αρχές έχουν ζητή­σει να γίνει ιατρο­δι­κα­στι­κή εξέ­τα­ση και στα οχτώ παι­διά της οικο­γέ­νειας προ­κει­μέ­νου να δια­πι­στω­θεί αν έχουν υπο­στεί κάποιας μορ­φής κακοποίηση.

Το μεση­μέ­ρι της Παρα­σκευ­ής (4/11), ο 14χρονος ομο­λό­γη­σε πως άνοι­ξε κατά λάθος πυρ με την κυνη­γε­τι­κή καρα­μπί­να σε βάρος του 17χρονου αδελ­φού του τραυ­μα­τί­ζο­ντάς τον θανά­σι­μα. Όπως υπο­στή­ρι­ξε στην κατά­θε­σή του ο αδερ­φός του θύμα­τος, είχε πάει με τον 17χρονο για κυνή­γι και όταν πυρο­βό­λη­σε νόμι­ζε ότι στό­χευε ένα αγριογούρουνο.

Η σχε­τι­κή έρευ­να διε­ξά­γε­ται μετά τις καταγ­γε­λί­ες για παρα­μέ­λη­ση και κακο­ποί­η­ση που έχουν υπο­στεί τα παι­διά τις όποιες έφε­ρε στο «φως» το Χαμό­γε­λο του Παι­διού. Στην ανα­κοί­νω­σή της για το τρα­γι­κό περι­στα­τι­κό η οργά­νω­ση τονί­ζει πως «αν είχαν κινη­θεί σωστά όλες οι δια­δι­κα­σί­ες πιθα­νόν να είχε σωθεί η ζωή του».

Παράλ­λη­λα, επι­ση­μαί­νει πως είχε λάβει ανα­φο­ρές τους προη­γού­με­νους μήνες σχε­τι­κά με την κακο­ποί­η­ση και παρα­μέ­λη­ση των 8 παι­διών της οικο­γέ­νειας του άτυ­χου έφηβου.

Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού

«Δυστυ­χώς για μία ακό­μα φορά ερχό­μα­στε αντι­μέ­τω­ποι με την τρα­γι­κή κατά­λη­ξη ενός παι­διού, όπου αν είχαν κινη­θεί σωστά όλες οι δια­δι­κα­σί­ες πιθα­νόν να είχε σωθεί η ζωή του.

«Το Χαμό­γε­λο του Παι­διού» στην Εθνι­κή Γραμ­μή για τα παι­διά SOS 1056 στις 28 Ιου­νί­ου 2021 έλα­βε ανώ­νυ­μη ανα­φο­ρά βάσει των πλη­ρο­φο­ριών που μας δόθη­καν, πως 8 παι­διά, τα οποία διέ­με­ναν στην περιο­χή της Δυτι­κής Αττι­κής, υφί­στα­ντο σωμα­τι­κή κακο­ποί­η­ση από τον πατέ­ρα και παρα­μέ­λη­ση και από τους δύο γονείς τους.

Η ανα­φο­ρά αυτή εστά­λη αυθη­με­ρόν, 28 Ιου­νί­ου 2021, από «Το Χαμό­γε­λο του Παι­διού» στην αρμό­δια Εισαγ­γε­λία προς διερεύνηση.

19 Απρι­λί­ου 2022 στην Εθνι­κή Γραμ­μή για τα παι­διά SOS 1056 λάβα­με και πάλι ανώ­νυ­μη ανα­φο­ρά για την ίδια οικο­γέ­νεια, βάσει της οποί­ας μας ανέ­φε­ραν σωμα­τι­κή κακο­ποί­η­ση και παρα­μέ­λη­ση από τους γονείς τους καθώς και ότι τα ανή­λι­κα παι­διά δεν πηγαί­νουν σχολείο.

20 Απρι­λί­ου 2022 εστά­λη από «Το Χαμό­γε­λο του Παι­διού» και πάλι ανα­φο­ρά στην αρμό­δια Εισαγ­γε­λία με την ένδει­ξη του επείγοντος.

Για μία ακό­μα φορά θα θέλα­με να ενη­με­ρώ­σου­με ότι:

«Το Χαμό­γε­λο του Παι­διού» λει­τουρ­γεί την Εθνι­κή Τηλε­φω­νι­κή Γραμ­μή για τα Παι­διά SOS 1056 η οποία:

● Λαμ­βά­νει οποια­δή­πο­τε ανα­φο­ρά, επώ­νυ­μη ή ανώνυμη

● Είναι Δια­θέ­σι­μη πανελ­λα­δι­κά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέ­ρες τον χρόνο.

● Κάθε ανα­φο­ρά, επώ­νυ­μη ή ανώ­νυ­μη, λαμ­βά­νε­ται στη Γραμ­μή 1056 απο­κλει­στι­κά από εξει­δι­κευ­μέ­νους Κοι­νω­νι­κούς Λει­τουρ­γούς και Ψυχο­λό­γους, οι οποί­οι παρέ­χουν δωρε­άν και με σεβα­σμό στο απόρ­ρη­το την απα­ραί­τη­τη ψυχο­συ­ναι­σθη­μα­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη σε κάθε παι­δί και ενή­λι­κα που ανα­ζη­τά διέ­ξο­δο και βοήθεια.

● Κάθε ανα­φο­ρά αξιο­λο­γεί­ται από εξει­δι­κευ­μέ­νη ομά­δα, δεν είναι υπό­θε­ση ενός.

● Εφό­σον κρι­θεί ότι η πλη­ρο­φο­ρία που λαμ­βά­νε­ται είναι βάσι­μη, ή μπο­ρεί να είναι βάσι­μη, δια­βι­βά­ζε­ται στον αρμό­διο Εισαγ­γε­λέα της περιο­χής που έχου­με λάβει την αναφορά.

● Ο Εισαγ­γε­λέ­ας είναι αυτός ο οποί­ος δίνει εντο­λή στην Κοι­νω­νι­κή Υπη­ρε­σία της περιο­χής του Δήμου και στην Αστυ­νο­μία για να προ­χω­ρή­σει σε διε­ρεύ­νη­ση της υπόθεσης».

Διαφωνεί ο πατέρας

Μέσω του protothema.gr, ο δικη­γό­ρος του πατέ­ρα και του 14χρονου, κ. Γιάν­νης Βέρ­ρας, δια­ψεύ­δει το περιε­χό­με­νο των καταγ­γε­λιών και επι­ση­μαί­νει πως πρό­κει­ται για μια οικο­γέ­νεια βιο­πα­λαι­στών που δεν έχει σχέ­ση με φαι­νό­με­να ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας.

«Δεν ισχύ­ουν όλα αυτά που δια­κι­νού­νται. Αν υπάρ­χει κάποια καταγ­γε­λία από κάποιον δεν μπο­ρού­με να γνω­ρί­ζου­με το λόγο που έχει γίνει. Δεν νομί­ζω πως είναι κακο­ποί­η­τι­κο περι­βάλ­λον αν δύο παι­διά μιας 11μελης οικο­γέ­νειας πια­στούν στα χέρια. Πρό­κει­ται για βιο­πα­λαι­στές που δίνουν αγώ­να για να μεγα­λώ­σουν τα παι­διά τους. Και από χθες θρη­νούν για το γεγο­νός ότι ο 17χρονος γιος τους “έφυ­γε” από το χέρι του μικρού του αδελ­φού. Αν ήθε­λε ο πατέ­ρας να κάνει κάτι τέτοιο που λένε θα πήγαι­νε να πυρο­βο­λή­σει το γιο του; Δεν νομί­ζω», δηλώ­νει ο κ. Βέρ­ρας εκφρά­ζο­ντας, παράλ­λη­λα, την έκπλη­ξη του πατέ­ρα μόλις έμα­θε τις ανα­φο­ρές για την κακο­ποί­η­ση των παι­διών του.

«Εγω δεν έχω ακου­μπή­σει ποτέ τα παι­διά μου», φέρε­ται να απά­ντη­σε ο τρα­γι­κός πατέ­ρας στο άκου­σμα των καταγ­γε­λιών σε βάρος του.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο