Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μάρκο Ρίτσο: «Ο κορονοϊός σκότωσε την ΕΕ και τον καπιταλισμό. Μόνη λύση ο σοσιαλισμός»

Για τις δρα­μα­τι­κές στιγ­μές που περ­νά η Ιτα­λία εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού (Covid-19) μίλη­σε σε συνέ­ντευ­ξη του στην ειδη­σε­ο­γρα­φι­κή ιστο­σε­λί­δα Affaritaliani.it ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος (Partito Comunista) Μάρ­κο Ρίτσο. 

«Η δρα­μα­τι­κή κατά­στα­ση που βιώ­νει η Ιτα­λία αυτές τις μέρες δεί­χνει ξεκά­θα­ρα πως τα τελευ­ταία 30 χρό­νια, μετά την πτώ­ση του τεί­χους του Βερο­λί­νου και την εξα­φά­νι­ση του σοβιε­τι­κού μπλοκ, το κοι­νω­νι­κό κρά­τος και η δημό­σια υγεία στη χώρα μας έχει δια­λυ­θεί», σημειώ­νει ο Ρίτσο εξα­πο­λύ­ο­ντας επί­θε­ση ενά­ντια στις αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές των τελευ­ταί­ων δεκα­ε­τιών που παρέ­δω­σαν στο ιδιω­τι­κό κεφά­λαιο τον τομέα της Υγείας.

Ο γεν. γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚ Ιτα­λία υπο­γραμ­μί­ζει πως όσο υπήρ­χε το σοσια­λι­στι­κό στρα­τό­πε­δο, η Ιτα­λία είχε ένα απο­δε­κτό επί­πε­δο κοι­νω­νι­κού κρά­τους και δημό­σιας υγεί­ας. Μετά τις αντε­πα­να­στα­τι­κές ανα­τρο­πές όμως, όλα γκρεμίστηκαν.

Ο κομ­μου­νι­στής ηγέ­της ανα­φέ­ρε­ται επί­σης στην απου­σία της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης στην κρί­ση της παν­δη­μί­ας. «Όταν έφτα­σε η στιγ­μή να μας βοη­θή­σει στην σοβα­ρή υγειο­νο­μι­κή κρί­ση, η Ευρώ­πη κυριο­λε­κτι­κά εξα­φα­νί­στη­κε» λέει, προ­σθέ­το­ντας ότι «η αλλη­λεγ­γύη προς την Ιτα­λία ήρθε από χώρες όπως η Κού­βα, η Βενε­ζου­έ­λα, το Βιετ­νάμ και η Κίνα, οι οποί­ες έχουν δια­φο­ρε­τι­κή προ­σέγ­γι­ση σε αυτό το ζήτημα».

Σύμ­φω­να με τον Μάρ­κο Ρίτσο, της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού έπε­ται μεγά­λη οικο­νο­μι­κή κρί­ση και πως ο καπι­τα­λι­σμός έδει­ξε ξανά τις μεγά­λες ανε­πάρ­κειες του. Λέει χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Ο καπι­τα­λι­σμός σου δίνει το περιτ­τό, ο σοσια­λι­σμός σου δίνει ότι χρειάζεσαι». 

Ο Σοσια­λι­σμός, υπο­γραμ­μί­ζει ο γεν. γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚ Ιτα­λία, «σου δίνει αυτά που είναι ανα­γκαία: κατοι­κία, εργα­σία, υγεία, παι­δεία, μετα­φο­ρές. Αυτά είναι που κάνουν σπου­δαία μια χώρα και όχι η νέα μόδα των influencers που δεν κου­νάν τον κώλο τους για λιγό­τε­ρα από 80 χιλιά­δες ευρώ. Ο καπι­τα­λι­σμός φέρ­νει μονά­χα απαξίωση». 

Ο Ρίτσο επα­να­λαμ­βά­νει τη θέση των ιτα­λών κομ­μου­νι­στών πως, μετά το τέλος της παν­δη­μί­ας, η χώρα πρέ­πει να απο­δε­σμευ­τεί από ευρω­ζώ­νη, ΕΕ και ΝΑΤΟ, μειώ­νο­ντας τις περιτ­τές στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες. “«Βρι­σκό­μα­στε σε πόλε­μο — προ­σθέ­τει — και μπο­ρού­με να τα κατα­φέ­ρου­με μόνο με ένα άλλο μοντέ­λο κοι­νω­νί­ας, τον σοσιαλισμό». 

mottas1a cuba italia covid
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο