Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μάσκες παντού από σήμερα — Τι ισχύει για σουπερμάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς

Νέα μέτρα για τον κορο­νο­ϊό τέθη­καν σε εφαρ­μο­γή από τις 6 το πρωί και θα διαρ­κέ­σουν έως και τις 2 Ιανουα­ρί­ου, όπως τα ανα­να­κοί­νω­σε χθες ο υπουρ­γός υγεί­ας Θάνος Πλεύ­ρης. Βέβαια από τις ανα­κοι­νώ­σεις απου­σί­α­ζαν τα ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας τη υγεί­ας με θωρά­κι­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού, ολο­κλη­ρω­μέ­νο πρό­γραμ­μα εμβο­λια­σμού, αραί­ω­ση των μαθη­τών στα σχο­λεία, μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς και πύκνω­ση των δρο­μο­λο­γί­ων των ΜΜΜ.

Σύμ­φω­να με τα νέα μέτρα, η μάσκα πλέ­ον είναι υπο­χρε­ω­τι­κή σε όλους τους εξω­τε­ρι­κούς και εσω­τε­ρι­κούς χώρους ακό­μα και στα γυμνα­στή­ρια και στα μπαρ. Συγκε­κρι­μέ­να, κάποιος δεν χρη­σι­μο­ποιεί τη μάσκα μόνο όταν κατα­να­λώ­νει τρο­φή ή κάποιο ποτό.

Η διπλή μάσκα ή οι ενι­σχυ­μέ­νες μάσκες είναι πλέ­ον υπο­χρε­ω­τι­κές στα σου­περ­μάρ­κετ και στα Μέσα Μαζι­κής Μεταφοράς.

Σύμ­φω­να με τα νέα μέτρα, οι δημό­σιες ή ιδιω­τι­κές ψυχα­γω­γι­κές εκδη­λώ­σεις για τα Χρι­στού­γεν­να δεν θα γίνουν σε καμιά περιο­χή της χώρας. Από τη ρύθ­μι­ση αυτή εξαι­ρού­νται τα θεμα­τι­κά πάρ­κα. Επί­σης, όσοι μπαί­νουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υπο­χρε­ού­νται να έχουν πριν την είσο­δο τους, θα πρέ­πει — μετά από ισχυ­ρή σύστα­ση της επι­τρο­πής- να υπο­βάλ­λο­νται σε επα­να­λη­πτι­κά τεστ τη δεύ­τε­ρη και την τέταρ­τη μέρα από την ώρα που έρχο­νται στη χώρα μας.

Ισχυ­ρή σύστα­ση, επί­σης, κάνει επι­τρο­πή για testing πριν από κάθε κοι­νω­νι­κή εκδή­λω­ση. Όπως είπε ο υπουρ­γός υγεί­ας Θ. Πλεύ­ρης, οι νεό­τε­ροι να βγουν, άλλα να προ­σέ­ξουν τις επα­φές τους με ευπα­θή άτο­μα και ηλι­κιω­μέ­νους τις επό­με­νες μέρες από την έξο­δο τους.

Η επι­τρο­πή εμπει­ρο­γνω­μό­νων όπως είπε θα επα­να­συ­νε­δριά­σει στις 27 Δεκεμ­βρί­ου και θα εκτι­μή­σει την απο­δο­τι­κό­τη­τα των νέων μέτρων έως τότε, αλλά ‑όπως εξή­γη­σε- είναι έτοι­μη να προ­τεί­νει από τις 3 Ιανουα­ρί­ου νέα μέτρα τα οποία έχει ήδη ειση­γη­θεί και θα ανα­κοι­νω­θούν όταν κρι­θεί αναγκαίο.

Τα νέα αυτά μέτρα που θα ισχύ­σουν μετά τις 3 Ιανουα­ρί­ου έχουν να κάνουν με τη δια­σκέ­δα­ση ‑καθώς επε­ξερ­γά­ζε­ται η επι­τρο­πή διά­φο­ρα σενά­ρια για το ωρά­ριο — τις αθλη­τι­κές εκδη­λώ­σεις, το σκέ­λος της τηλερ­γα­σί­ας και δρα­στη­ριό­τη­τες που δεν είναι ανάγκες.

Ο υπουρ­γός Υγεί­ας εξή­γη­σε ότι δεν θα υπάρ­ξουν περιο­ρι­στι­κά μέτρα τύπου lockdown και διευ­κρί­νι­σε ότι δεν υπάρ­χει ανα­γκαιό­τη­τα επα­να­φο­ράς του SMS. Όπως τόνι­σε, τα μέτρα δεν θα αφο­ρούν τα σχο­λεία αλλά μόνο την ψυχα­γω­γία, τη δια­σκέ­δα­ση και την τηλερ­γα­σία. Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κές ερω­τή­σεις, ο υπουρ­γός Υγεί­ας είπε ότι η μάσκα παρα­μέ­νει υπο­χρε­ω­τι­κή και στην εκκλη­σία και στα θέα­τρα και τα σινε­μά, ενώ εντεί­νο­νται οι έλεγ­χοι των μέτρων.

Συγκε­κρι­μέ­να, όπως είπε ο κ. Πλεύ­ρης οι έλεγ­χοι που θα γίνουν τις επό­με­νες ημέ­ρες, θα είναι ανα­λο­γι­κά όσοι έχουν γίνει σε όλον τον προη­γού­με­νο χρό­νο. Εάν δού­με ότι δεν υπάρ­χει τήρη­ση των μέτρων, η επι­τρο­πή προ­φα­νώς μπο­ρεί να συστή­σει επι­πλέ­ον μέτρα, προ­σέ­θε­σε, αφή­νο­ντας να εννοη­θεί ότι είναι πολύ σημα­ντι­κή η τήρη­ση των μέτρων, προ­κει­μέ­νου να μην επι­βα­ρυν­θούν οι πολί­τες με νεότερα.

Ο υπουρ­γός Υγεί­ας τόνι­σε χθες ότι η Όμι­κρον βρί­σκε­ται και στη χώρα μας και μάλι­στα τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες υπάρ­χει αύξη­ση των κρου­σμά­των γεγο­νός που διε­ρευ­νά­ται αν οφεί­λε­ται στον μεγά­λο συγ­χρω­τι­σμό που παρα­τη­ρεί­ται λόγω των εορτών.

Η Όμι­κρον έχει πολύ υψη­λή μετα­δο­τι­κό­τη­τα, αυτό είναι το μόνο σίγου­ρο, είπε ο υπουρ­γός Υγεί­ας και τόνι­σε ότι όσον αφο­ρά την νοση­ρό­τη­τα και τη βαρύ­τη­τα της νόση­σης που μπο­ρεί να κάνει, είναι κάτι το οποίο θα γνω­ρί­ζου­με μέσα στις επό­με­νες 10 με 15 ημέρες.

Ο υπουρ­γός Υγεί­ας τόνι­σε, επί­σης, ότι έχει αυξη­θεί σημα­ντι­κά η εμβο­λια­στι­κή κάλυ­ψη και είναι πάνω από 80% στο σύνο­λο του πλη­θυ­σμού, ενώ πρό­σθε­σε ότι πάνω από το 72% όσων δικαιού­νται την ανα­μνη­στι­κή δόση την έχουν ήδη κάνει.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο