Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στο Βερολίνο τίμησαν τον Ν. Μπελογιάννη

Με μια λιτή εκδή­λω­ση φίλοι και μέλη του ΚΚΕ στο Βερο­λί­νο τίμη­σαν τον Νίκο Μπε­λο­γιάν­νη και τους συντρό­φους του Ηλία Αργυ­ριά­δη, Νίκο Καλού­με­νο και Δημή­τρη Μπά­τση που πριν από 70 χρό­νια στή­νο­νταν στο εκτε­λε­στι­κό από­σπα­σμα από το αστι­κό κρά­τος με κυβέρ­νη­ση Ν. Πλαστήρα.

Η εκδή­λω­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο μνη­μείo — άγαλ­μα του Νίκου Μπε­λο­γιάν­νη που βρί­σκε­ται στον προ­αύ­λιο χώρο του Πανε­πι­στή­μιου Τεχνι­κής και Οικο­νο­μί­ας στο Ανα­το­λι­κό Βερο­λί­νο και φιλο­τε­χνή­θη­κε από τον Γερ­μα­νό γλύ­πτη René Graetz με πρω­το­βου­λία της πρυ­τα­νεί­ας της Ανώ­τα­της Οικο­νο­μι­κής Σχο­λής της Γερ­μα­νι­κής Λαο­κρα­τι­κής Δημο­κρα­τί­ας το 1956.

Στην ομι­λία επι­ση­μάν­θη­κε ότι η θυσία του Νίκου Μπε­λο­γιάν­νη και των συντρό­φων του, οι θυσί­ες όλων των κομ­μου­νι­στών και των αλύ­γι­στων της ταξι­κής πάλης συμ­βο­λί­ζουν την αυτο­τε­λή και ανυ­πο­χώ­ρη­τη επα­να­στα­τι­κή πάλη του Κόμ­μα­τος σε όλες τις συν­θή­κες, όπως τότε στις συν­θή­κες των διώ­ξε­ων και της παρα­νο­μί­ας έτσι και τώρα που μαί­νε­ται ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ευρώ­πη. Όπως εξάλ­λου έχει πει ο ίδιος ο Νίκος Μπε­λο­γιάν­νης στην απο­λο­γία του, φρά­ση που ανα­γρά­φε­ται και στη βάση του μνη­μεί­ου: «Αγω­νι­ζό­μα­στε για να έρθουν στη χώρα μας καλύ­τε­ρες μέρες, χωρίς πεί­να και πόλε­μο. Για αυτόν τον σκο­πό αγω­νι­ζό­μα­στε και, αν χρεια­στεί, θα θυσιά­σου­με ακό­μη και τη ζωή μας» τονίστηκε.

Μετά την ομι­λία κατα­τέ­θη­καν λου­λού­δια στο μνημείο.

902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο