Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Μένουμε Σπίτι» και δεν παίζουμε με την πείνα μας…

Καθώς όλος ο πλα­νή­της προ­σπα­θεί να περιο­ρί­σει την παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού και της ασθέ­νειας COVID-19, οι περισ­σό­τε­ροι από εμάς αισθά­νο­νται ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο άγχος. Όταν δημιουρ­γού­νται αγχω­τι­κές συν­θή­κες τέτοιου μεγέ­θους συχνά εμφα­νί­ζο­νται σημα­ντι­κές αλλα­γές στη δια­τρο­φι­κή συμπε­ρι­φο­ρά του ανθρώ­που, ανα­φέ­ρει ο Πανελ­λή­νιος Σύλ­λο­γος Διαι­το­λό­γων — Δια­τρο­φο­λό­γων. Προ­σθέ­τει ότι χαρα­κτη­ρι­στι­κό­τε­ρη όλων είναι το λεγό­με­νο «συναι­σθη­μα­τι­κό» φαγη­τό, όπου αυξά­νε­ται η κατα­νά­λω­ση τρο­φής σε μια συνει­δη­τή ή ασυ­νεί­δη­τη προ­σπά­θεια να κατα­στα­λούν ή να μετρια­στούν τα αρνη­τι­κά συναισθήματα.

Τέτοιες συμπε­ρι­φο­ρές πιστεύ­ουν οι ειδι­κοί έχουν «σοβα­ρό αρνη­τι­κό αντί­κτυ­πο. Το “συναι­σθη­μα­τι­κό” φαγη­τό μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε αίσθη­μα ενο­χής, σε βιο­λο­γι­κή δυσφο­ρία και σε αύξη­ση του σωμα­τι­κού βάρους ενώ, δυστυ­χώς, οι αρχι­κοί στρε­σο­γό­νοι παρά­γο­ντες παρα­μέ­νουν ανε­ξάρ­τη­τα από τη δια­τρο­φι­κή μας συμπε­ρι­φο­ρά. Συνε­πώς, μέχρι να αντι­με­τω­πί­σου­με με ειλι­κρί­νεια τα πραγ­μα­τι­κά συναι­σθή­μα­τα που πυρο­δο­τούν την υπερ­κα­τα­νά­λω­ση τρο­φής, η “συναι­σθη­μα­τι­κή” μας πεί­να θα παρα­μέ­νει ανε­ξέ­λεγ­κτη, πράγ­μα που συχνά οδη­γεί σε μακρο­πρό­θε­σμη βλά­βη στη σωμα­τι­κή και συναι­σθη­μα­τι­κή υγεία μας».

Επο­μέ­νως, ενώ “Μένου­με Σπί­τι” οφεί­λου­με να ανα­γνω­ρί­ζου­με και να δια­χω­ρί­ζου­με την πραγ­μα­τι­κή από τη “συναι­σθη­μα­τι­κή” ανά­γκη κατα­νά­λω­σης τρο­φής, ανα­φέ­ρει η Ομά­δα Ειδι­κών Δια­χεί­ρι­σης Βάρους του Πανελ­λη­νί­ου Συλ­λό­γου Διαι­το­λό­γων- Δια­τρο­φο­λό­γων, δίνο­ντας τα παρα­κά­τω στοι­χεία για να μπο­ρείς να δια­χω­ρί­σεις τα δύο είδη πείνας.

Πραγ­μα­τι­κή πείνα:

Αυξά­νε­ται σταδιακά

Δε υπάρ­χει επεί­γου­σα αίσθη­ση βιασύνης

Σημαί­νει ώρες μετά από ένα γεύμα

Είναι γενι­κή δεν αφο­ρά σε ένα τρό­φι­μο συγκεκριμένα

Στα­μα­τά­ει όταν χορταίνεις

Νιώ­θεις ικανοποιημένος

Συναι­σθη­μα­τι­κή πείνα:

Εμφα­νί­ζε­ται ξαφνικά

Παρου­σιά­ζε­ται ως επεί­γου­σα ανά­γκη για κατα­νά­λω­ση τροφής

Δεν σχε­τί­ζε­ται με την ώρα που πέρα­σε από το τελευ­ταίο γεύμα

Εστιά­ζε­ται σε συγκε­κρι­μέ­να τρό­φι­μα (γλυ­κά, λιπαρά)

Επι­μέ­νει ακό­μα και αν νιώ­θεις χορτάτος

Νιώ­θεις ενο­χή ή ντρο­πή ή δυσφορία

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο