Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αιχμή η πάλη για συχνά και ασφαλή δρομολόγια για τον λαό

Μέρα δρά­σης για τις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες οργα­νώ­νουν, αύριο Πέμ­πτη, Εργα­τι­κά Κέντρα της Αττι­κής, Ομο­σπον­δί­ες και Σωμα­τεία, σε συνερ­γα­σία με σωμα­τεία του κλά­δου, στο πλαί­σιο των συντο­νι­σμέ­νων πρω­το­βου­λιών μπρο­στά στην απερ­γία στις 26 Νοέμ­βρη.

Με παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στα κεντρι­κά γρα­φεία της ΟΣΥ, στις 10 π.μ., εξορ­μή­σεις και παρεμ­βά­σεις σε σταθ­μούς, διεκ­δι­κούν άμε­σα μέτρα ενί­σχυ­σης και απο­συμ­φό­ρη­σης των Μέσων Μαζι­κής Μετα­φο­ράς (ΜΜΜ), που στις συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας έχουν γίνει υγειο­νο­μι­κές βόμ­βες. Εδώ και τώρα να γίνουν επί­τα­ξη ιδιω­τι­κών λεω­φο­ρεί­ων, μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, ενί­σχυ­ση του στό­λου των οχημάτων.

Σωμα­τεία και μαζι­κοί φορείς του Κορυ­δαλ­λού οργα­νώ­νουν παρεμ­βά­σεις στις 7.30 π.μ. στο σταθ­μό Μετρό στην περιο­χή, ενώ καλούν στην παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στον ΟΣΥ.

✔️   Στη μέρα δρά­σης καλεί και η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας.

Δεν παίζουμε την υγεία μας στα ζάρια

«Δεν παί­ζου­με την υγεία μας στα ζάρια. Απαι­τού­με συχνά και ασφα­λή δρο­μο­λό­για για τον λαό. Επί­τα­ξη των ιδιω­τι­κών λεω­φο­ρεί­ων», τονί­ζει στη ανα­κοί­νω­σή του το ΠΑΜΕ.
Καταγ­γέλ­λει τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης που «αντί να υλο­ποι­ή­σει άμε­σα τα αιτή­μα­τα των συν­δι­κά­των και των μαζι­κών φορέ­ων για να προ­στα­τεύ­σει την υγεία του λαού και να δια­σφα­λί­σει την ασφα­λή μετα­φο­ρά του, αξιο­ποιεί αυτές τις απα­ρά­δε­κτες συν­θή­κες για να δυνα­μώ­σει την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες, μεγα­λώ­νο­ντας τα προ­βλή­μα­τα, φέρ­νει νέους αντι­λαϊ­κούς νόμους, ενώ προ­χω­ρά στην έντα­ση της κατα­στο­λής και του αυταρ­χι­σμού».

«Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι η κυβέρ­νη­ση κάνει τρί­μη­νες συμ­βά­σεις με τους για­τρούς που τόσο έχου­με ανά­γκη, ενώ για τα ιδιω­τι­κά ΚΤΕΛ κάνει 2χρονες συμ­βά­σεις. Αντί να επι­τά­ξει την ιδιω­τι­κή υγεία και τα ιδιω­τι­κά Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, η κυβέρ­νη­ση μπου­κώ­νει με τα χρή­μα­τα του ελλη­νι­κού λαού τους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους στην Υγεία και στις Μετα­φο­ρές, στε­ρώ­ντας τα από κρί­σι­μες υπο­δο­μές και προ­σω­πι­κό στα σχο­λεία, στα νοσο­κο­μεία, στις συγκοι­νω­νί­ες», σημειώ­νει στην ανα­κοί­νω­σή του.

Τα αιτή­μα­τα σωμα­τεί­ων και φορέ­ων έχουν ως εξής:

  • Πύκνω­ση δρο­μο­λο­γί­ων ειδι­κά στις ώρες αιχ­μής σε όλα τα μέσα μεταφοράς.
  • Μέτρα υγεί­ας και ασφά­λειας για τους εργα­ζό­με­νους στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες και τους επι­βά­τες. Δωρε­άν μετα­κί­νη­ση σε εργα­ζό­με­νους που έχουν απο­λυ­θεί ή έχει ανα­στα­λεί η σύμ­βα­ση εργα­σί­ας τους ή έχουν εξα­να­γκα­στεί σε εκ περι­τρο­πής εργασία.

🔴  Αμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση για:

🔴  Προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού όλων των ειδι­κο­τή­των με πλή­ρη εργα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώματα.
🔴  Επι­σκευή και ανα­νέ­ω­ση του στό­λου με αγο­ρά και­νούρ­γιων οχη­μά­των και βαγονιών.
🔴  Καμία επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες. Οχι στα ΣΔΙΤ. Επί­τα­ξη των ΚΤΕΛ για όσο διά­στη­μα διαρ­κεί η πανδημία.
🔴  Αγω­νι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες στους χώρους δου­λειάς του κλάδου

Τη συνε­χι­ζό­με­νη υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση, τις ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού, την εντα­τι­κο­ποί­η­ση της εργα­σί­ας, την περι­κο­πή λεω­φο­ρεια­κών γραμ­μών, που έχουν μετα­τρέ­ψει «τα ΜΜΜ σε υγειο­νο­μι­κές βόμ­βες», με αυξα­νό­με­να μάλι­στα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού σε εργα­ζό­με­νους σε αυτά, καταγ­γέλ­λουν η Γραμ­μα­τεία Αστι­κών Συγκοι­νω­νιών του ΠΑΜΕ και Επι­τρο­πές σε μια σει­ρά αμαξοστάσια.

Η Επι­τρο­πή στο αμα­ξο­στά­σιο του Αγί­ου Δημη­τρί­ου έκα­νε παρέμ­βα­ση στον διευ­θυ­ντή, μετά την επι­βε­βαί­ω­ση κρου­σμά­των σε εργα­ζό­με­νους. Στο αίτη­μα για διε­νέρ­γεια τεστ σε όλο το προ­σω­πι­κό, ο διευ­θυ­ντής απά­ντη­σε «ότι οι οδη­γί­ες από τη Διοί­κη­ση της εται­ρεί­ας προ­βλέ­πουν τη διε­νέρ­γεια των τεστ μόνο αν νοσή­σει εργα­ζό­με­νος που εργά­ζε­ται εντός των κλει­στών χώρων του αμα­ξο­στα­σί­ου και όχι για τους οδη­γούς». Οι ίδιες οδη­γί­ες δεν προ­βλέ­πουν, όπως καταγ­γέλ­λει η Επι­τρο­πή, καρα­ντί­να για εργα­ζό­με­νο που ήρθε σε επα­φή με επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα για­τί στην περί­πτω­ση αυτή θα εμφα­νι­ζό­ταν πρό­βλη­μα στη στε­λέ­χω­ση των βαρ­διών. Επι­πλέ­ον, «η απο­λύ­μαν­ση στα λεω­φο­ρεία γίνε­ται κάθε δέκα μέρες», καθώς «δεν προ­βλέ­πε­ται ούτε αυτό να γίνε­ται καθη­με­ρι­νά».

Τη διε­νέρ­γεια τεστ σε όλους τους εργα­ζό­με­νους που εργά­ζο­νται στα αμα­ξο­στά­σια Ρουφ και Αττι­κής, καθώς εργα­ζό­με­νος ως ελιγ­μο­δη­γός στο Ρουφ βρέ­θη­κε θετι­κός στον ιό, απαι­τεί η ΔΑΣ ΟΑΣΑ από τη Διεύ­θυν­ση Ηλε­κτρο­κί­νη­των Οχη­μά­των. «Οπως γνω­ρί­ζε­τε κάθε εργα­ζό­με­νος σε αυτή τη θέση μετα­κι­νεί του­λά­χι­στον 15 οχή­μα­τα στη βάρ­διά του», υπο­γραμ­μί­ζει η ΔΑΣ και ζητά ενη­μέ­ρω­ση για το πρω­τό­κολ­λο που προ­βλέ­πε­ται για την προ­στα­σία του προ­σω­πι­κού και την απο­φυ­γή της δια­σπο­ράς του ιού.

Η καθημερινή «σαρδελοποίηση» στα ΜΜΜ ξεσκεπάζει τα κυβερνητικά προσχήματα

Την ώρα που η κυβέρ­νη­ση επι­κα­λού­νταν την… «προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας» για την απα­ρά­δε­κτη απα­γό­ρευ­ση των εκδη­λώ­σε­ων για το Πολυ­τε­χνείο και το χτε­σι­νό όργιο κατα­στο­λής, αμεί­ω­τες συνε­χί­ζο­νται οι σκη­νές συνω­στι­σμού στα λεω­φο­ρεία της Αθή­νας, ακό­μα και μέσα σε συν­θή­κες lockdown…

Χαρα­κτη­ρι­στι­κή είναι η χτε­σι­νή φωτο­γρα­φία, που δεί­χνει ότι εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι θέτουν καθη­με­ρι­νά την υγεία τους σε κίν­δυ­νο, στρι­μωγ­μέ­νοι σαν σαρ­δέ­λες μέσα στην παν­δη­μία, καθώς η κυβέρ­νη­ση δεν παίρ­νει κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο για την απο­συμ­φό­ρη­ση των ΜΜΜ


«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο