Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μέτρα για την προστασία των πολιτών από τον Κορωνοϊό ζητά με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ

Μέτρα για την προ­στα­σία των πολι­τών από τον Κορω­νο­ϊό ζητά με σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­σή του το ΚΚΕ από την κυβέρ­νη­ση μετά τα τρία κρού­σμα­τα που νοσούν από τον ιό στη χώρα.

Μετα­ξύ άλλων το Κομου­νι­στι­κό Κόμ­μα ζητά άμε­σα προ­σλή­ψεις και μονι­μο­ποι­ή­σεις προ­σω­πι­κού, 24ωρη λει­τουρ­γία όλων των μονά­δων πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας αλλά και να δια­τε­θούν στους πολί­τες, δωρε­άν από το κρά­τος. υλι­κά προ­φύ­λα­ξης όπως μάσκες, σαπού­νια και αντισηπτικά.

«Το ΚΚΕ παρα­κο­λου­θεί με ευθύ­νη την εξέ­λι­ξη της επι­δη­μί­ας από το “νέο κορο­νο­ϊό”. Απαι­τεί­ται, με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης, να ληφθούν όλα τα απαι­τού­με­να μέτρα πρό­λη­ψης και αντι­με­τώ­πι­σης των επι­πτώ­σε­ων της νόσου.

Η στά­ση ευθύ­νης δεν είναι να απο­σιω­πη­θούν τα τερά­στια προ­βλή­μα­τα που υπάρ­χουν στο δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας και στη δημό­σια υγεία, που άλλω­στε ο λαός τα συνα­ντά στα υπο­στε­λε­χω­μέ­να δημό­σια νοσο­κο­μεία, στην ανύ­παρ­κτη έως υπο­τυ­πώ­δη δημό­σια Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας (ΠΦΥ), στην έλλει­ψη εξο­πλι­σμού και υλι­κών. Αυτά “κυριαρ­χούν” σήμε­ρα στην αντι­με­τώ­πι­ση των τρε­χου­σών ανα­γκών υγεί­ας του λαού. Σε Κέντρα Υγεί­ας λεί­πουν παντε­λώς βασι­κές ειδι­κό­τη­τες για­τρών και άλλων υγειο­νο­μι­κών, σε δημό­σια νοσο­κο­μεία τα “τρέ­χο­ντα” ραντε­βού για ιατρι­κή εξέ­τα­ση είναι πολύ­μη­να, με συν­θή­κες “πολέ­μου” στις εφη­με­ρί­ες, με δεκά­δες κλει­στά κρε­βά­τια ΜΕΘ. Κατα­λα­βαί­νει κανείς τις συν­θή­κες που μπο­ρεί να δημιουρ­γη­θούν στην περί­πτω­ση της ανα­με­νό­με­νης εξά­πλω­σης του “νέου κορο­νοϊ­ού”, σε συν­δυα­σμό με την έξαρ­ση της επο­χι­κής γρίπης.

Τα παρα­πά­νω προ­βλή­μα­τα αντι­κει­με­νι­κά απο­τε­λούν το “θερ­μο­κή­πιο” παρα­γω­γής ανα­σφά­λειας και φόβου στο λαό, αλλά και έδα­φος να ανα­πτύσ­σε­ται η παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση. Με τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης για την αντι­με­τώ­πι­ση της επι­δη­μί­ας αυτά δε λύνο­νται. Διό­τι κυριαρ­χεί το στοι­χείο των ελά­χι­στων κρα­τι­κών δαπα­νών, του “κόστους – οφέ­λους” και των ελά­χι­στων παρο­χών. Δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται το ουσια­στι­κό ζήτη­μα της επαρ­κούς στε­λέ­χω­σης και εξο­πλι­σμού όλων των δημό­σιων μονά­δων υγεί­ας. Τι θα μπο­ρέ­σει να “καλυ­φθεί” με όσα ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση για πρό­σλη­ψη 200 για­τρών, νοση­λευ­τών, τεχνο­λό­γων ιατρι­κών εργα­στη­ρί­ων και πλη­ρω­μά­των στο ΕΚΑΒ, με τρί­μη­νη σύμ­βα­ση έργου (!!!) σε 20 δημό­σια νοσο­κο­μεία στο “πλαί­σιο αντι­με­τώ­πι­σης πιθα­νών ύπο­πτων κρου­σμά­των”; Αυτά τα μέτρα είναι για κοροϊ­δία. Και οι υπό­λοι­ποι που είναι ασθε­νείς, αλλά όχι “ύπο­πτα κρού­σμα­τα” πως θα περι­θάλ­πο­νται, αφού συνε­χί­ζε­ται η υπο­στε­λέ­χω­ση των άλλων δημό­σιων μονά­δων υγεί­ας, που δεν απο­τε­λούν “κέντρα ανα­φο­ράς” για το “νέο κορο­νο­ϊό”; Όταν μέχρι τώρα δεν προ­βλέ­πε­ται κανείς για­τρός και νοση­λευ­τής για να ανοί­ξουν τα 150 κλει­στά κρε­βά­τια ΜΕΘ, για τα οποία χρειά­ζο­νται του­λά­χι­στον 450 νοση­λευ­τές και 150 γιατρούς.

Η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε την ανα­στο­λή των αδειών των υγειο­νο­μι­κών. Εφό­σον απαι­τη­θεί είναι και αυτό ένα μέτρο. Όμως αυτό δεν αφο­ρά τα χιλιά­δες κενά σε για­τρούς, που σε αρκε­τές περι­πτώ­σεις δεν υπάρ­χει παι­δί­α­τρος ή καρ­διο­λό­γος ή γυναι­κο­λό­γος. Αυτά θα συνε­χί­σουν να υπάρ­χουν, διό­τι δεν υπάρ­χει έννοια ανά­κλη­σης σε κάποιον που δεν υπάρ­χει. Επι­πλέ­ον αυτοί που θα γυρί­σουν από τις άδειες θα συνε­χί­σουν να εργά­ζο­νται – όπως τώρα – με αυτα­πάρ­νη­ση, με εντα­τι­κούς ρυθ­μούς και με όλες τις συνέ­πειες στους ίδιους, αλλά και στη δυνα­τό­τη­τα να παρέ­χουν τις υπη­ρε­σί­ες τους, αφού θα επι­δρούν αρνη­τι­κά τα φυσι­κά όρια αντο­χής. Ανα­κοί­νω­σε, επί­σης, η κυβέρ­νη­ση στο πλαί­σιο της “κινη­τι­κό­τη­τας” μετα­κι­νή­σεις προ­σω­πι­κού, λόγω των ανα­γκών που όμως με βάση τις γενι­κευ­μέ­νες ελλεί­ψεις αυτό το μέτρο θα μισο­κλεί­νει μια “τρύ­πα” και θα ανοί­γει άλλες.

Με αυτές τις συν­θή­κες του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας, της έλλει­ψης προ­σω­πι­κού, του μεγά­λου συγ­χρω­τι­σμού, της εντα­τι­κο­ποί­η­σης της δου­λειάς, απο­τέ­λε­σμα δια­χρο­νι­κά των κρα­τι­κών περι­κο­πών από τις κυβερ­νή­σεις, μπαί­νουν εμπό­δια στην εφαρ­μο­γή και στην απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του όποιου κρα­τι­κού σχε­δια­σμού. Σε αυτήν την πολι­τι­κή οφεί­λε­ται ότι η σχε­τι­κά πρό­σφα­τη εμπει­ρία της επι­δη­μί­ας της “νέας γρί­πης” το 2009, μετά από 11 χρό­νια, βρί­σκει ένα δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας πίσω από τις ανά­γκες και τις δυνατότητες.

Το ΚΚΕ απαι­τεί από την κυβέρ­νη­ση άμε­σα μέτρα και με σύντο­μες διαδικασίες:

1. Άμε­ση πρό­σλη­ψη μόνι­μου προ­σω­πι­κού, όλων των κλά­δων και ειδι­κο­τή­των, πλή­ρους και απο­κλει­στι­κής απα­σχό­λη­σης, προ­κει­μέ­νου να στε­λε­χω­θούν πλή­ρως όλα τα δημό­σια Κέντρα Υγεί­ας, νοσο­κο­μεία, εργα­στή­ρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοί­ξουν όλες οι κλει­στές κλί­νες ΜΕΘ και οι ανε­νερ­γές δομές υγείας.

2. Να μονι­μο­ποι­η­θεί τώρα όλο το προ­σω­πι­κό που εργά­ζε­ται με ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας, επι­κου­ρι­κοί, ορι­σμέ­νου χρό­νου κλπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

3. Άμε­σα να λει­τουρ­γή­σουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονά­δες πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας υγεί­ας για την απο­συμ­φό­ρη­ση των νοσοκομείων.
4. Να εξα­σφα­λι­στεί η προ­μή­θεια όλων των δημό­σιων μονά­δων υγεί­ας σε φάρ­μα­κα, υγειο­νο­μι­κό υλι­κό, είδη υγιεινής.

5. Τα ενδει­κνυό­με­να υλι­κά προ­φύ­λα­ξης (μάσκες, σαπού­νια, αλκο­ο­λού­χα αντι­ση­πτι­κά κλπ.) να δια­τε­θούν από το κρά­τος δωρε­άν στον πλη­θυ­σμό και ιδιαί­τε­ρα σε όλους τους χώρους που υπάρ­χει συγ­χρω­τι­σμός. Να πατα­χτεί η αισχροκέρδεια.

6. Να εξα­σφα­λι­στεί η ιατρι­κή παρα­κο­λού­θη­ση, η επαρ­κής υγιει­νή και δια­τρο­φή σε προ­νοια­κά ιδρύ­μα­τα, βρε­φο­νη­πια­κούς και παι­δι­κούς σταθ­μούς, στα σχο­λεία και τις σχο­λές, στις στρα­τιω­τι­κές μονά­δες, στις προ­σφυ­γι­κές δομές.

7. Να πάρει όλα τα ανα­γκαία προ­λη­πτι­κά μέτρα Υγεί­ας και Ασφά­λειας για τους χώρους δου­λειάς και ιδιαί­τε­ρα για τις μονά­δες υγεί­ας, στο πλαί­σιο της εργο­δο­τι­κής ευθύ­νης και να καλυ­φθούν όλα τα κενά σε για­τρούς εργα­σί­ας και τεχνι­κούς ασφα­λεί­ας. Άμε­ση και επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση ου του προ­σω­πι­κού, όλων των κλά­δων των μονά­δων υγείας.

8. Να εξα­σφα­λί­σει πρό­σθε­τες άδειες με πλή­ρεις απο­δο­χές και ασφάλιση:
α) Σε όσους εργα­ζό­με­νους αρρω­σταί­νουν, προ­κει­μέ­νου να αναρ­ρώ­σουν και για πρό­λη­ψη της διασποράς.
β) Σε ένα μέλος της οικο­γέ­νειας που έχει άρρω­στο παι­δί ή ηλι­κιω­μέ­νο ή αν είναι κλει­στό το σχο­λείο ή ο βρε­φο­νη­πια­κός σταθμός.

9. Να αυξή­σει τα δρο­μο­λό­για όλων των μέσων μαζι­κής μετα­φο­ράς για απο­φυ­γή του συνω­στι­σμού, ιδιαί­τε­ρα τις ώρες αιχμής.
Τα μέτρα αυτά απο­τε­λούν προ­τε­ραιό­τη­τα. Χωρίς ανα­μο­νή, δρά­ση τώρα για να δοθεί λύση στα προ­βλή­μα­τα. Κανέ­νας συμ­βι­βα­σμός με τις ανά­γκες της οικο­νο­μί­ας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και των κερ­δών τους, την επι­δη­μία που σαρώ­νει κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα και ανάγκες».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο