Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μέτρα εδώ και τώρα! για την ακρίβεια που τσακίζει τον λαό

Εργατικά Σωματεία — Φορείς — Επιτροπές Αγώνα
Κλιμακώνονται οι δράσεις διεκδίκησης και αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα

«Δεν πάει άλλο με την ακρί­βεια και τις ανα­τι­μή­σεις, κανέ­να σπί­τι χωρίς ρεύ­μα, μειώ­σεις στα τιμο­λό­για, στους φόρους, στα είδη ανά­γκης εδώ και τώρα»:

Με διεκ­δι­κή­σεις όπως οι παρα­πά­νω γενι­κεύ­ο­νται οι κινη­το­ποι­ή­σεις από εργα­τι­κά σωμα­τεία, μαζι­κούς φορείς και Επι­τρο­πές Αγώ­να που συγκρο­τού­νται στις γει­το­νιές καθη­με­ρι­νά. Με διαρ­κείς αγω­νι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες, πολιορ­κώ­ντας κατα­στή­μα­τα της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ ή άλλων παρό­χων, με παρα­στά­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας σε δημο­τι­κές αρχές για μέτρα ανα­κού­φι­σης, με οργά­νω­ση της αλλη­λεγ­γύ­ης από στέ­κια εργα­ζο­μέ­νων κ.α. η δρά­ση κλι­μα­κώ­νε­ται σε όλη τη χώρα, αφού όλο και χει­ρο­τε­ρεύ­ει ο εφιάλ­της της ακρί­βειας για τα λαϊ­κά νοικοκυριά.

Στο πλαί­σιο αυτό, κινη­το­ποί­η­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στη ΔΕΗ στα Καμί­νια πραγ­μα­το­ποί­η­σαν χτες το Εργα­τι­κό Κέντρο Πει­ραιά, Σωμα­τεία και Επι­τρο­πές της περιο­χής ενά­ντια στην ακρί­βεια, δια­μη­νύ­ο­ντας ότι δεν θα επι­τρέ­ψουν να μεί­νει κανέ­να σπί­τι χωρίς ρεύμα.

«Κανέ­να λαϊ­κό σπί­τι χωρίς ρεύ­μα. Απαι­τού­με μεί­ω­ση τιμών και κατάρ­γη­ση ΦΠΑ» έγρα­φε το πανό του Εργα­τι­κού Κέντρου. «Stop στις αυξή­σεις σε ρεύ­μα και σε καύ­σι­μα. Τώρα μέτρα προ­στα­σί­ας του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος» σημεί­ω­νε η Επι­τρο­πή Νίκαιας ενά­ντια στην ακρί­βεια, μετα­φέ­ρο­ντας την αγω­νία των εργα­τι­κών — λαϊ­κών συνοι­κιών που βλέ­πουν το εισό­δη­μα να κάνει «φτε­ρά» με τον πρώ­το λογα­ρια­σμό που φτά­νει στο γραμ­μα­το­κι­βώ­τιο κάθε μήνα.

Σε συνά­ντη­ση που είχε αντι­προ­σω­πεία των δια­δη­λω­τών με τους υπεύ­θυ­νους του υπο­κα­τα­στή­μα­τος επι­βε­βαιώ­θη­κε ότι η κατά­στα­ση είναι πολύ δύσκο­λη, καθώς καθη­με­ρι­νά προ­σέρ­χο­νται εκα­το­ντά­δες πολί­τες που αδυ­να­τούν να πλη­ρώ­σουν τους υπέ­ρο­γκους λογα­ρια­σμούς τους.

«Εμείς θα συνε­χί­σου­με να αγω­νι­ζό­μα­στε ενά­ντια σε αυτή την πολι­τι­κή που μας εξα­θλιώ­νει», τόνι­σαν οι συγκε­ντρω­μέ­νοι. «Φτά­νει πια, ως εδώ!» τονί­ζει το Εργα­τι­κό Κέντρο, επι­ση­μαί­νο­ντας: «Δεν απο­δε­χό­μα­στε νέες θυσί­ες για να μη θιχτούν τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Δεν θα επι­τρέ­ψου­με να μεί­νει χωρίς ρεύ­μα καμιά λαϊ­κή — εργα­τι­κή οικο­γέ­νεια. Τώρα είναι η ώρα να δυνα­μώ­σει η αλλη­λεγ­γύη σε όποιον υπο­φέ­ρει».

Στη χτε­σι­νή κινη­το­ποί­η­ση συμ­με­τεί­χαν επί­σης μια σει­ρά επι­τρο­πές για την ακρί­βεια που συγκρο­τή­θη­καν πριν λίγες μέρες σε δήμους του Πει­ραιά με την πρω­το­βου­λία σωμα­τεί­ων και μαζι­κών φορέ­ων, από τη Νίκαια, τον Κορυ­δαλ­λό, το Πέρα­μα.

Κινητοποίηση Τρίτη 3 Σεπ ενάντια στις αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ και τις διακοπές ρευματοδότησης

Απαί­τη­σαν την επα­να­σύν­δε­ση ρεύ­μα­τος στο Περιστέρι

Μαζι­κή μαχη­τι­κή παρέμ­βα­ση στο ΔΕΔΔΗΕ στο Περι­στέ­ρι πραγ­μα­το­ποί­η­σαν χτες οι Επι­τρο­πές ενά­ντια στην ακρί­βεια των Σωμα­τεί­ων και Φορέ­ων από Αγί­ους Αναρ­γύ­ρους — Καμα­τε­ρό, Ιλιον, Πετρού­πο­λη και Περι­στέ­ρι, κάνο­ντας πρά­ξη το «κανέ­νας μόνος του».

Στην κινη­το­ποί­η­ση απέ­δει­ξαν έμπρα­κτα την αλλη­λεγ­γύη στον εργα­ζό­με­νο, μέλος του Συν­δι­κά­του Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού, που επει­δή καθυ­στέ­ρη­σε 10 μέρες να εξο­φλή­σει το υπέ­ρο­γκο ποσό του λογα­ρια­σμού που ξεπερ­νά τον μισθό του, ο οποί­ος δεν ξεπερ­νά τα 600 ευρώ, η εται­ρεία έδω­σε εντο­λή και του έκο­ψαν το ρεύ­μα. Να σημειω­θεί ότι τα συνερ­γεία του ΔΕΔΔΗΕ έτρε­ξαν να κόψουν το ρεύ­μα, ενώ για την επα­να­σύν­δε­ση θέλουν 3 με 5 εργά­σι­μες μέρες, για­τί, όπως ισχυ­ρί­ζε­ται η εται­ρεία, δεν έχει προσωπικό…

«Στην απαί­τη­σή μας σήμε­ρα για άμε­ση επα­να­σύν­δε­ση όλοι δήλω­ναν αναρ­μό­διοι στη ΔΕΔΔΗΕ, παρό­τι ο συνά­δελ­φος κατά­φε­ρε να συγκε­ντρώ­σει το ποσό και ήδη από την Παρα­σκευή το είχε πλη­ρώ­σει», ανα­φέ­ρουν οι Επι­τρο­πές και καταγ­γέλ­λουν πως η διοί­κη­ση έφτα­σε στο σημείο να καλέ­σει την αστυ­νο­μία για να …αντι­με­τω­πί­σει τα σωμα­τεία και τους φορείς που διεκ­δι­κούν το αυτο­νό­η­το το 2022.

Απαι­τούν κανέ­να σπί­τι να μην είναι χωρίς ρεύ­μα και αντί για ψίχου­λα κοροϊ­δί­ας από την κυβέρ­νη­ση, να δοθούν αυξή­σεις στους μισθούς και τις συντά­ξεις για να αντι­με­τω­πι­στεί το τσου­νά­μι της ακρί­βειας.

Επί­σης, οι Επι­τρο­πές σε Ιλιον, Πετρού­πο­λη, Αγί­ους Αναρ­γύ­ρους — Καμα­τε­ρό καλούν σε σύσκε­ψη — συγκέ­ντρω­ση, την Τετάρ­τη 27 Απρί­λη, στις 7.30 μ.μ. στην πλα­τεία Ηρώ­ων Πολυ­τε­χνεί­ου (δημαρ­χείο Ιλίου).

Δραστηριότητα ενάντια στην ακρίβεια και οργάνωση της αλληλεγγύης

Στη συγκρό­τη­ση Επι­τρο­πής κατά της ακρί­βειας προ­χώ­ρη­σαν και σωμα­τεία και φορείς στο Θριά­σιο Πεδίο, μετά από σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την περα­σμέ­νη Κυρια­κή στο Εργα­τι­κό Κέντρο Ελευ­σί­νας και ύστε­ρα από πρό­σκλη­ση που απηύ­θυ­νε το Σωμα­τείο Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων και Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Δυτι­κής Αττι­κής.

Συμ­με­τεί­χαν εκπρό­σω­ποι από το Συν­δι­κά­το Μετάλ­λου Αττι­κής — Παράρ­τη­μα Θριά­σιο, την Ενω­ση ΕΒΕ Ελευ­σί­νας — Μάν­δρας, τον Σύλ­λο­γο Γυναι­κών Ελευ­σί­νας (μέλος ΟΓΕ), το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων ΟΤΑ Ασπρο­πύρ­γου — Ελευ­σί­νας — Μάν­δρας, το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Νοσο­κο­μεί­ου «Θριά­σιου», οι Συντα­ξιού­χοι Ελευ­σί­νας, και απο­φα­σί­στη­κε μετα­ξύ άλλων η οργά­νω­ση πικε­το­φο­ρί­ας — κινη­το­ποί­η­σης την Πέμ­πτη 28/4, στις 7 μ.μ., με σημείο συνά­ντη­σης απέ­να­ντι από τα «GOODY’S» στην Ελευσίνα.

Στο μετα­ξύ, την έμπρα­κτη αλλη­λεγ­γύη τους στις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες που δυσκο­λεύ­ο­νται να τα βγά­λουν πέρα και να αντα­πο­κρι­θούν ακό­μη και στα βασι­κά για την επι­βί­ω­σή τους εκφρά­ζουν ο Σύλ­λο­γος Γυναι­κών Ελευ­σί­νας και το Σωμα­τείο Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ Ελευ­σί­νας.

Συγκε­κρι­μέ­να, συγκε­ντρώ­νουν είδη τρο­φί­μων και βασι­κά είδη σήμε­ρα Τρί­τη από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ. και από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. στα γρα­φεία των Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ στον πεζό­δρο­μο της Αισχύλου.

Το Στέ­κι Αλλη­λεγ­γύ­ης στο Ολυ­μπια­κό Χωριό (Κακλα­μα­νά­κη 21) συνε­χί­ζει τη συγκέ­ντρω­ση ειδών αλλη­λεγ­γύ­ης και τα Σωμα­τεία που οργα­νώ­νουν τη δρα­στη­ριό­τη­τα καλούν όποιον εργα­ζό­με­νο έχει ανά­γκη, όποιον θέλει να εκφρά­σει την αλλη­λεγ­γύη του με οποιον­δή­πο­τε τρό­πο, να επι­κοι­νω­νή­σει με το Στέ­κι (τηλ. 6976.006.275 και 6974.812.898). Μέρες και ώρες συλ­λο­γής ειδών αλλη­λεγ­γύ­ης: Δευ­τέ­ρα (18.00 — 20.00), Τρί­τη (11.00 — 13.00), Τετάρ­τη (18.00 — 20.00), Παρα­σκευή (18.00 — 20.00).

Αντί­στοι­χα, το Στέ­κι Εργα­ζο­μέ­νων και Νεο­λαί­ας Πατη­σί­ων — Κυψέ­λης «Καί­τη Πανο­πού­λου» θα είναι ανοι­χτό για να παρα­λαμ­βά­νει τρό­φι­μα καθη­με­ρι­νά τις ώρες 18.30 έως 20.00. Τηλέ­φω­να επι­κοι­νω­νί­ας: 211.7054.821 από 18.30 έως 20.00, 6975.700.363 και στο email: [email protected].

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές

Επι­τρο­πή Σωμα­τεί­ων και Φορέ­ων ενά­ντια στην ακρί­βεια συγκρο­τή­θη­κε μέσα από σύσκε­ψη και στην Καλα­μα­ριά, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μετά από κάλε­σμα του Συν­δι­κά­του Οικο­δό­μων Θεσ­σα­λο­νί­κης, του Σωμα­τεί­ου Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ, του Σωμα­τεί­ου Μισθω­τών Τεχνι­κών, του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων στον Του­ρι­σμό — Επι­σι­τι­σμό, του Συλ­λό­γου Γυναι­κών Καλα­μα­ριάς (ΟΓΕ) και της Ενω­σης Γονέ­ων Καλα­μα­ριάς. Στη σύσκε­ψη παρα­βρέ­θη­καν επί­σης εκπρό­σω­ποι από το Σωμα­τείο εργα­ζο­μέ­νων του δήμου Καλα­μα­ριάς, τον Πολι­τι­στι­κό Σύλ­λο­γο «Μπου­μπου­λί­να», το Σωμα­τείο Συντα­ξιού­χων ΟΑΕΕ, το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στην Ιδιω­τι­κή Εκπαίδευση.

Μέσα από τη σύσκε­ψη καθο­ρί­στη­κε και το πρό­γραμ­μα δρά­σης, που περι­λαμ­βά­νει: Μαζι­κή δρά­ση έξω από το σού­περ μάρ­κετ «Σκλα­βε­νί­τη Μακε­δο­νία» αύριο Τετάρ­τη 20/4, στις 6.30 μ.μ. Εξορ­μή­σεις με πανό και τρα­πε­ζά­κι σε μεγά­λα πάρ­κα: Στο Πάρ­κο Ουλωφ Πάλ­με στην Κρή­νη την Παρα­σκευή 29/4 στις 7 μ.μ., στο Πάρ­κο Κηφι­σιάς στο Βότση την Παρα­σκευή 13/5 στις 7 μ.μ. και στον πεζό­δρο­μο Καλα­μα­ριάς το Σάβ­βα­το 14/5 στις 11 π.μ. Τέλος, παρέμ­βα­ση έξω από τη ΔΕΗ στο Βότση, την Τρί­τη 10/5 στις 10 π.μ.

Τη δρα­στι­κή μεί­ω­ση των τιμο­λο­γί­ων ύδρευ­σης και καθα­ριό­τη­τας για τους εργα­ζό­με­νους και τις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες διεκ­δι­κεί με παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας που οργα­νώ­νει σήμε­ρα Τρί­τη, στις 10.30 π.μ. στο δήμο Αργο­στο­λί­ου, το Εργα­τι­κό Κέντρο Κεφα­λο­νιάς — Ιθά­κης.

Παρέμ­βα­ση στην Περι­φέ­ρεια Κρή­της για την ενί­σχυ­ση των εργα­τι­κών — λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών, που έχουν «γονα­τί­σει» από την ακρί­βεια, πραγ­μα­το­ποιούν σήμε­ρα Τρί­τη, στις 11 π.μ., συν­δι­κά­τα και μαζι­κοί φορείς του Ηρακλείου.

“Φωτιά” παίρνουν και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ναυτεργάτες και νησιώτες συντονίζουν τη δράση τους για φθηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Τις αυξή­σεις στα ακτο­πλοϊ­κά εισι­τή­ρια καταγ­γέλ­λουν ναυ­τερ­γα­τι­κά σωμα­τεία, Εργα­τι­κά Κέντρα και φορείς των νησιών, ενώ­νο­ντας τη φωνή τους ενά­ντια στην ακρί­βεια και διεκ­δι­κώ­ντας φτη­νές, σύγ­χρο­νες και ασφα­λείς ακτο­πλοϊ­κές συγκοινωνίες.

«Δεν πάει άλλο, τα εισι­τή­ρια και τα ναύ­λα συνε­χώς τα αυξά­νουν ενώ η κατά­στα­ση στην ακτο­πλο­ΐα επι­δει­νώ­νε­ται σε βάρος των επι­βα­τών και των ναυ­τερ­γα­τών», τονί­ζουν σε κοι­νή τους ανα­κοί­νω­ση τα ναυ­τερ­γα­τι­κά σωμα­τεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, τα Εργα­τι­κά Κέντρα Βόρειου Συγκρο­τή­μα­τος Δωδε­κα­νή­σου, Λέσβου, Σάμου, η Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Λέσβου, τα Νομαρ­χια­κά Τμή­μα­τα της ΑΔΕΔΥ σε Σάμο και Λήμνο. Με την πρω­το­βου­λία τους συντο­νί­ζουν τις δυνά­μεις τους για την ανά­πτυ­ξη πολύ­μορ­φης αγω­νι­στι­κής δρά­σης στα νησιά και στα ηπει­ρω­τι­κά αστι­κά κέντρα, απευ­θύ­νο­ντας κάλε­σμα σε σωμα­τεία, φορείς και φοι­τη­τι­κούς συλ­λό­γους να στη­ρί­ξουν με τα αιτή­μα­τα και τις δρά­σεις που θα σχε­διά­σουν για τη διεκ­δί­κη­σή τους.

«Σε μια περί­ο­δο που η ακρί­βεια εξα­νε­μί­ζει το λαϊ­κό εισό­δη­μα, οι εφο­πλι­στές βάζουν ξανά φωτιά στα εισι­τή­ρια και τα ναύ­λα των ακτο­πλοϊ­κών γραμ­μών», καταγ­γέλ­λουν. Και υπεν­θυ­μί­ζουν ότι τα ναύ­λα έχουν ήδη αυξη­θεί πάνω από 40% κατά το διά­στη­μα 2010 — 2019, ενώ τον περα­σμέ­νο χει­μώ­να αυξή­θη­καν από 5% έως 16,32%. Και, τώρα, στην έναρ­ξη της καλο­και­ρι­νής περιό­δου, οι τιμές εκτο­ξεύ­ο­νται και πάλι, «με αυξή­σεις που ξεκι­νούν από 10% και φτά­νουν έως και 41% π.χ. για την Κω!». Οπως υπο­λο­γί­ζουν, το ταξί­δι μιας τετρα­με­λούς οικο­γέ­νειας από τη Ρόδο στον Πει­ραιά κοστο­λο­γεί­ται 330 ευρώ, χωρίς φυσι­κά αυτο­κί­νη­το, χωρίς θέσεις επι­βα­τών, με ταξί­δι στο κατά­στρω­μα του πλοί­ου. Αντί­στοι­χα, το κόστος φτά­νει τα 312 ευρώ για ταξί­δι από τη Λήμνο, τα 262 από τη Σάμο και τα 208 από την Ικαρία.

«Είναι πρό­κλη­ση να επι­κα­λού­νται οι εφο­πλι­στές ακτο­πλό­οι ως αιτία για τις νέες αυξή­σεις την ακρί­βεια στα καύ­σι­μα», ξεκα­θα­ρί­ζουν οι φορείς και απα­ριθ­μούν τα προ­νό­μια που απο­λαμ­βά­νουν οι τελευ­ταί­οι, το αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο, τη φορο­λο­γι­κή ασυ­λία, τις χρη­μα­το­δο­τή­σεις και επι­δο­τή­σεις που καρ­πώ­νο­νται, τα αντερ­γα­τι­κά μέτρα με τα οποία επι­τί­θε­νται στις εργα­σια­κές συν­θή­κες και τους μισθούς των ναυ­τερ­γα­τών, μειώ­νουν τις οργα­νι­κές συν­θέ­σεις και επι­βάλ­λουν εξα­ντλη­τι­κά ωράρια.
«Καμία λύση δεν πρό­κει­ται να έρθει από τα κόμ­μα­τα και κυβερ­νή­σεις που ενδια­φέ­ρο­νται για το πώς θα δια­σφα­λί­σουν τα κέρ­δη των εφο­πλι­στών και των άλλων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων», τονί­ζουν συν­δι­κα­λι­στι­κοί και μαζι­κοί φορείς και απευ­θύ­νουν κάλε­σμα συντο­νι­σμού και διεκδίκησης.

Απαι­τούν να μειω­θούν όλα τα ακτο­πλοϊ­κά εισι­τή­ρια και τα ναύ­λα (οχη­μά­των — εμπο­ρευ­μά­των) κατά 50%, χωρίς να δοθούν νέες επι­δο­τή­σεις και προ­νό­μια στους εφο­πλι­στές, δωρε­άν μετα­κι­νή­σεις για ανέρ­γους, φοι­τη­τές και στρα­τευ­μέ­νους, για ΑμεΑ, χρο­νί­ως πάσχο­ντες, αλλά και μειω­μέ­να εισι­τή­ρια για συντα­ξιού­χους, ανα­πλη­ρω­τές, πολύ­τε­κνους κ.ά. Επί­σης, να εξα­σφα­λι­στεί η συχνή σύν­δε­ση των νησιών με την ηπει­ρω­τι­κή χώρα και μετα­ξύ τους, με πλοία σύγ­χρο­να και ασφα­λή, με βελ­τί­ω­ση και δια­μόρ­φω­ση σύγ­χρο­νων λιμε­νι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων, απο­κλει­στι­κά δημό­σιων. Ακό­μα, να δια­σφα­λι­στεί η δου­λειά των ναυ­τερ­γα­τών, με αύξη­ση των μισθών και βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών εργα­σί­ας, με κατο­χυ­ρω­μέ­νες Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας, Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση και συν­δι­κα­λι­στι­κή οργάνωση.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ-ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ & ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Κόβουν από παντού, όμως και πάλι δεν βγαίνουν

Οι 5 στους 10 κατα­να­λω­τές έχουν μειώ­σει αρκε­τά τις αγο­ρές τους στα σού­περ μάρκετ

Πάνω από 5.000 κατα­να­λω­τές τους πρώ­τους μήνες του έτους αιτή­θη­καν κάποιο πρό­γραμ­μα δόσε­ων από τους παρόχους

Το 80% δηλώ­νουν αδυ­να­μία πλη­ρω­μής λογαριασμών

«Βυθι­σμέ­να» στη δίνη της ακρί­βειας είναι τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, με τα στοι­χεία να δεί­χνουν ότι «κόβουν» όλο και περισ­σό­τε­ρο ακό­μα και από βασι­κά είδη δια­τρο­φής, με την κατά­στα­ση ενό­ψει του Πάσχα να είναι ιδιαί­τε­ρα οξυ­μέ­νη. Τα όποια επι­δό­μα­τα — ψίχου­λα δίνει η κυβέρ­νη­ση αυτές τις μέρες είναι φτε­ρό στον άνε­μο και έχουν ήδη εξα­νε­μι­στεί πριν καν τα πάρουν οι δικαιού­χοι, αφού οι ανα­τι­μή­σεις σε προ­ϊ­ό­ντα και καύ­σι­μα, τα χρέη και οι οικο­γε­νεια­κές υπο­χρε­ώ­σεις απαι­τούν πολύ περισ­σό­τε­ρα από φιλοδωρήματα.

Τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά περιο­ρί­ζουν τις αγο­ρές τους στα απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τα για να καλύ­ψουν και τις άλλες ανε­λα­στι­κές δαπά­νες τους, όπως οι λογα­ρια­σμοί ρεύ­μα­τος, θέρ­μαν­σης, κίνη­σης. Ετσι, σύμ­φω­να με στοι­χεία που δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν αυτές τις μέρες, το πρώ­το τρί­μη­νο του έτους 5 στους 10 κατα­να­λω­τές έχουν μειώ­σει «πολύ και αρκε­τά» τις αγο­ρές τους στα σού­περ μάρ­κετ και 8 στους 10 σε ένδυ­ση και υπό­δη­ση. Επι­πλέ­ον, 3 στα 4 νοι­κο­κυ­ριά — το 80% δηλα­δή — δηλώ­νουν αδυ­να­μία πλη­ρω­μής λογα­ρια­σμών! Ταυ­τό­χρο­να, 1 στους 2 Έλλη­νες, δηλα­δή το 50%, αγω­νιά για την κάλυ­ψη των δαπα­νών της οικο­γέ­νειας και του νοικοκυριού.

Ειδι­κά στα σού­περ μάρ­κετ παρα­τη­ρεί­ται μεγά­λη μεί­ω­ση στις αγο­ρές που αφο­ρούν είδη πρώ­της ανά­γκης, δια­τρο­φής και είδη σπι­τιού. Ο πλη­θω­ρι­σμός τον Μάρ­τη εκτι­νά­χθη­κε στο 8,9%, το υψη­λό­τε­ρο ποσο­στό που έχει κατα­γρα­φεί τα τελευ­ταία 27 χρό­νια, δηλα­δή από το 1995, όταν η Ελλά­δα είχε ακό­μα δραχ­μή, ενώ σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις του Γρα­φεί­ου Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της Βου­λής μπο­ρεί να φτά­σει φέτος στο 11,01%. Κι αυτό για­τί βιο­μη­χα­νί­ες και προ­μη­θευ­τές συνε­χί­ζουν να στέλ­νουν νέους ανα­τι­μη­μέ­νους τιμο­κα­τα­λό­γους, το εύρος των οποί­ων ξεκι­νά από το 3% — 4% και φτά­νει έως και το 30%. Σε προ­ϊ­ό­ντα όπως τα ζυμα­ρι­κά σημειώ­νε­ται η τρί­τη ανα­τί­μη­ση μέσα στον τελευ­ταίο χρό­νο, ενώ υπάρ­χουν και εται­ρεί­ες που έχουν δεχτεί πίε­ση στην παρα­γω­γή, λόγω του αυξη­μέ­νου κόστους των πρώ­των υλών και της Ενέρ­γειας, και προ­σπα­θούν να δια­τη­ρή­σουν τα επί­πε­δα των τιμών.

Εφιάλτης δίχως τέλος

Ο «εφιάλ­της» των τιμο­λο­γί­ων ηλε­κτρι­σμού για λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, μικρές επι­χει­ρή­σεις και φτω­χή αγρο­τιά συνε­χί­ζε­ται δίχως τέλος, με τις υπέ­ρο­γκες χρε­ώ­σεις να κατα­φτά­νουν καθη­με­ρι­νά ενώ οι τιμές χον­δρι­κής στο χρη­μα­τι­στή­ριο Ενέρ­γειας παρα­μέ­νουν στα­θε­ρά μετα­ξύ 200 και 300 ευρώ.

ΔΕΗ

Χτες η τιμή ηλε­κτρι­σμού στο χρη­μα­τι­στή­ριο κατέ­γρα­ψε και νέα άνο­δο, 12,3%, φτά­νο­ντας στα 287,5 ευρώ/MWh, ενώ καθη­με­ρι­νά σχη­μα­τί­ζο­νται ουρές έξω από τα γρα­φεία των προ­μη­θευ­τών από κατα­να­λω­τές που προ­σπα­θούν να βάλουν σε δια­κα­νο­νι­σμό τις οφει­λές τους, για να μην τους κόψουν το ρεύ­μα. Ανε­πί­ση­μα στοι­χεία υπο­λο­γί­ζουν σε πάνω από 5.000 τους κατα­να­λω­τές οι οποί­οι τους πρώ­τους μήνες του έτους αιτή­θη­καν κάποιο πρό­γραμ­μα δόσε­ων από τους παρό­χους, ενώ πια όλοι οι εκπρό­σω­ποι των εται­ρειών προ­μή­θειας προ­βλέ­πουν έκρη­ξη ανε­ξό­φλη­των λογα­ρια­σμών και απο­κο­πών ρεύ­μα­τος σε μικρό χρο­νι­κό διάστημα.

Την ίδια στιγ­μή η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ δια­κι­νεί υπο­σχέ­σεις και σενά­ρια για δήθεν υπο­στή­ρι­ξη νοι­κο­κυ­ριών και επι­χει­ρή­σε­ων, ανε­ξάρ­τη­τα από τις απο­φά­σεις που θα λάβουν η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή και η Σύνο­δος Κορυ­φής του ερχό­με­νου Μάη. Το βασι­κό σενά­ριο που δια­κι­νεί­ται είναι ότι η κυβέρ­νη­ση θα χρη­μα­το­δο­τή­σει με ένα κον­δύ­λι περί τα 6 δισ. ευρώ τις αυξή­σεις, όχι όμως τους κατα­να­λω­τές, όπως γινό­ταν μέχρι τώρα, αλλά απευ­θεί­ας τις εται­ρεί­ες παρα­γω­γής ηλε­κτρι­σμού, για να δια­τη­ρούν σε χαμη­λά επί­πε­δα τις τιμές. Τα χρή­μα­τα θα αντλη­θούν από το χρη­μα­τι­στή­ριο ρύπων και από τον ειδι­κό λογα­ρια­σμό επι­δό­τη­σης των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), αλλά και από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Αυτά τα χρή­μα­τα στην ουσία απο­τε­λούν άμε­ση επι­δό­τη­ση των μονο­πω­λί­ων του χώρου της Ενέρ­γειας, που έμμε­σα οι εργα­ζό­με­νοι πλη­ρώ­νουν, αφού ο τρό­πος λει­τουρ­γί­ας της «απε­λευ­θε­ρω­μέ­νης αγο­ράς» είναι πραγ­μα­τι­κά «βαρέ­λι δίχως πάτο». Οσα χρή­μα­τα κι αν πέσουν μέσα, δεν πρό­κει­ται να ανα­κο­πούν οι αυξή­σεις στις τιμές, λόγω της αρχι­τε­κτο­νι­κής της ενιαί­ας αγο­ράς Ενέρ­γειας της ΕΕ, της πολι­τι­κής της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης» και της «απε­ξάρ­τη­σης» από τις εισα­γω­γές ρωσι­κής Ενέργειας.

Αύξηση σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια και μετακινήσεις

Ταυ­τό­χρο­να, αύξη­ση από 5% έως και 20% παρου­σιά­ζουν τα ακτο­πλοϊ­κά εισι­τή­ρια, ανε­βά­ζο­ντας σημα­ντι­κά τις τιμές για τις μετα­κι­νή­σεις. Για παρά­δειγ­μα, το απλό εισι­τή­ριο από Πει­ραιά για Ρόδο φτά­νει τα 78,50 ευρώ, για Λέσβο τα 43,50, για Σύρο τα 38 και για Πάρο τα 42,50. Από Ραφή­να τα εισι­τή­ρια για Ανδρο δια­μορ­φώ­θη­καν σε 20,50 ευρώ, για Μύκο­νο σε 31 και για Νάξο σε 29. Ενα ταξί­δι για μια οικο­γέ­νεια με αυτο­κί­νη­το για κάποιο κοντι­νό νησί μπο­ρεί να φτά­σει ή να ξεπε­ρά­σει ακό­μα και τα 450 ευρώ! Εξαι­τί­ας της αύξη­σης στην τιμή των καυ­σί­μων, ακρι­βό­τε­ρη ακό­μα και κατά 80% είναι η μετα­κί­νη­ση με το αυτο­κί­νη­το για κάποιο προ­ο­ρι­σμό της χώρας, ενώ σε αυτό προ­στί­θε­νται και οι τιμές των διο­δί­ων. Μάλι­στα, εκτι­μή­σεις ανα­φέ­ρουν ότι τις μέρες του Πάσχα η βεν­ζί­νη και το πετρέ­λαιο κίνη­σης θα αυξη­θούν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο, λόγω της υψη­λής ζήτησης.

Λιμάνι Πειραιά-δεμένα

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρ­νη­ση συνε­χί­ζει να εμπαί­ζει, προ­πα­γαν­δί­ζο­ντας ότι η βδο­μά­δα που δια­νύ­ου­με είναι «βδο­μά­δα πλη­ρω­μών» και «παρέμ­βα­ση — ανά­σα». Δια­φη­μί­ζει λοι­πόν την …κατα­βο­λή των συντά­ξε­ων (!) και κάποιων πενι­χρών έκτα­κτων ενι­σχύ­σε­ων σε συντα­ξιού­χους, οικο­γέ­νειες με παι­διά και εξα­θλιω­μέ­νους. Όλους αυτούς που τους έχει πιει το αίμα η «πρά­σι­νη μετά­βα­ση», η «απε­λευ­θέ­ρω­ση» της αγο­ράς Ενέρ­γειας, η ακρί­βεια, ο πλη­θω­ρι­σμός, ενώ πλη­ρώ­νουν και τα σπα­σμέ­να της επε­κτα­τι­κής δημο­σιο­νο­μι­κής πολι­τι­κής των προη­γού­με­νων χρό­νων με αφορ­μή την παν­δη­μία. Τη δε ακρί­βεια την απο­δί­δει δε στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, συσκο­τί­ζο­ντας τις πραγ­μα­τι­κές αιτίες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο