Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μέτρα για τον κοροναϊό: Ανεπαρκή για εργαζόμενους, οι επιχειρηματικοί όμιλοι τη μερίδα του λέοντος

Για ενά­μι­ση μήνα οι εργα­ζό­με­νοι θα λάβουν επί­δο­μα μόλις 800 ευρώ, που σημαί­νει ότι πάνω από 1 εκατ. εργα­ζό­με­νοι θα μοι­ρα­στούν περί­που 400 εκατ. ευρώ από τα συνο­λι­κά 3,8 δισ. ευρώ που ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα Τετάρ­τη οι υπουρ­γοί Οικο­νο­μι­κών Χρή­στος Σταϊ­κού­ρας, Ανά­πτυ­ξης Άδω­νις Γεωρ­γιά­δης και Εργα­σί­ας Γιάν­νης Βρούτσης.

Παράλ­λη­λα, ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας επι­βε­βαί­ω­σε ότι οι εργα­ζό­με­νοι είναι υπό ασφυ­κτι­κή πίε­ση και απει­λού­νται με απο­λύ­σεις και εργο­δο­τι­κές αυθαι­ρε­σί­ες. Ο Γ. Βρού­τσης δήλω­σε ότι «δυστυ­χώς η εικό­να στην αγο­ρά εργα­σί­ας είναι απο­γοη­τευ­τι­κή έως τρα­γι­κή» και πρό­σθε­σε πως οι εργο­δό­τες «δεν πρέ­πει να απο­λύ­ουν, ούτε να εκδη­λώ­νουν κατα­χρη­στι­κές συμπε­ρι­φο­ρές». Οι δηλώ­σεις του υπουρ­γού απο­τε­λούν ομο­λο­γία της τρα­γι­κής κατά­στα­σης στους χώρους εργα­σί­ας αλλά και την καθυ­στέ­ρη­ση στη λήψη μέτρων προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων, τους οποί­ους ο υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας Χρ. Σταϊ­κού­ρας κάλε­σε «να προ­σαρ­μο­στούν στο δύσκο­λο εργα­σια­κό περι­βάλ­λον και να δεί­ξουν ανο­χή»! Αντί­θε­τα, είχε μόνο εκκλή­σεις προς τις τρά­πε­ζες για τα «κόκ­κι­να» δάνεια φυσι­κών προ­σώ­πων καθώς η κυβέρ­νη­ση δεν λαμ­βά­νει μέτρα για να προ­στα­τέ­ψει τις λαϊ­κές οικογένειες.

Τα μέτρα για τους εργαζόμενους

Για το διά­στη­μα από 15 Μαρ­τί­ου έως 30 Απρι­λί­ου οι εργα­ζό­με­νοι για τους οποί­ους ανα­στέλ­λε­ται προ­σω­ρι­νά η σύμ­βα­ση εργα­σί­ας τους λόγω ανα­στο­λής λει­τουρ­γί­ας της επι­χεί­ρη­σης με κρα­τι­κή εντο­λή, θα λάβουν απο­ζη­μί­ω­ση στις αρχές Απρί­λη από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό ύψους 800 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφο­ρά περί­που 500.000 εργα­ζό­με­νους με κόστος περί­που στα 400 εκατ. ευρώ, σύμ­φω­να με τον Χρή­στο Σταϊκούρα.

Για τους μήνες Μάρ­τη και Απρί­λη οι εργα­ζό­με­νοι θα έχουν πλή­ρη ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα και κάλυ­ψη των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών με βάση το ύψος του μισθού. Σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό Εργα­σί­ας θα υπάρ­ξει ρητή απα­γό­ρευ­ση από­λυ­σης εργα­ζο­μέ­νου σε επι­χεί­ρη­ση που έκλει­σε με κρα­τι­κή εντο­λή και αν συμ­βεί θα θεω­ρεί­ται άκυρη.

Για τους άνερ­γους που λαμ­βά­νουν επί­δο­μα από τον ΟΑΕΔ παρα­τεί­νε­ται για δύο μήνες η κατα­βο­λή του επι­δό­μα­τος, το οποίο παρα­μέ­νει σε πενι­χρά επίπεδα.

Για τους αυτοαπασχολούμενους

Ανα­βάλ­λο­νται όλες οι φορο­λο­γι­κές υπο­χρε­ώ­σεις, θα λάβουν επί­δο­μα 800 ευρώ για το διά­στη­μα από 15 Μαρ­τί­ου έως τις 30 Απριλίου.

Επι­δό­τη­ση επι­το­κί­ου για επι­χει­ρη­μα­τι­κό δάνειο για τρεις μήνες στους κλά­δους της οικο­νο­μί­ας που πλήτ­το­νται λόγω κορο­νοϊ­ού, με δυνα­τό­τη­τα επέκτασης.

Για τα ενοίκια

Ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι θα κατα­βά­λουν το 60% του μισθώ­μα­τος αν πρό­κει­ται για κύρια κατοι­κία, οι εργα­ζό­με­νοι που εργά­ζο­νται σε επι­χεί­ρη­ση που διέ­κο­ψε τη λει­τουρ­γία με κρα­τι­κή εντο­λή. Η μεί­ω­ση είναι για τους μήνες Μάρ­τιο και Απρίλιο.

Επί­σης θα κατα­βά­λουν το 60% του μισθώ­μα­τος για το ίδιο διά­στη­μα οι επι­χει­ρή­σεις που δια­κό­πτουν τη λει­τουρ­γία τους λόγω κορο­νοϊ­ού. Οι ιδιο­κτή­τες των ακι­νή­των δεν θα κατα­βά­λουν τις φορο­λο­γι­κές τους δηλώ­σεις για τέσ­σε­ρις μήνες.

Τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια

Παρο­τρύν­σεις, χωρίς απο­φά­σεις και μέτρα, ήταν οι δηλώ­σεις του υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών για τις τρά­πε­ζες και τα «κόκ­κι­να» δάνεια των φυσι­κών προ­σώ­πων. Ο Χρή­στος Σταϊ­κού­ρας δήλω­σε ότι «πρέ­πει να συμ­βά­λει και το τρα­πε­ζι­κό σύστη­μα» και πρό­σθε­σε ότι ήδη έχουν ανα­στα­λεί οι πλη­ρω­μές για χρε­ο­λύ­σια των νομι­κών προ­σώ­πων, δηλα­δή των επιχειρήσεων.

Για τα δάνεια των φυσι­κών προ­σώ­πων ο υπουρ­γός ανέ­φε­ρε πως οι τρά­πε­ζες «πρέ­πει να προ­χω­ρή­σουν και σε άλλες παρεμ­βά­σεις». Συνε­πώς ό,τι πρά­ξουν είναι στην επι­λο­γή των τραπεζών!

Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Η μερί­δα του λέο­ντος των μέτρων είναι για τις επι­χει­ρή­σεις και ειδι­κά για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους που έχουν να λαμ­βά­νουν το μεγα­λύ­τε­ρο ποσό του συνο­λι­κού πακέ­του των 3,8 δισ. ευρώ που ανα­κοι­νώ­θη­κε σήμε­ρα στο όνο­μα της δια­τή­ρη­σης των θέσε­ων εργασίας.

Ανα­κοι­νώ­θη­κε:

Ανα­στο­λή φόρων και ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών εκεί­νων των επι­χει­ρή­σε­ων που πλήτ­το­νται δρα­στι­κά λόγω κορο­νοϊ­ού. Ανα­στέλ­λο­νται έως 31 Ιου­λί­ου χωρίς τόκο οι οφει­λές για ΦΠΑ, στις εφο­ρί­ες και για τις δόσεις ρυθ­μι­σμέ­νων οφει­λών, υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση της δια­τή­ρη­σης των θέσε­ων εργασίας.

Για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση των επι­χει­ρή­σε­ων προ­βλέ­πε­ται η επι­στρο­φή της προ­κα­τα­βο­λής φόρου για όσες πλήτ­το­νται δρα­στι­κά από τον κορο­νο­ϊό. Θα αξιο­ποι­η­θεί ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το νέο επεν­δυ­τι­κό ταμείο της ΕΕ για τον κορο­νο­ϊό για να ενι­σχυ­θεί η ρευ­στό­τη­τα των επι­χει­ρή­σε­ων. Επί­σης δημιουρ­γού­νται εγγυο­δο­τι­κοί μηχα­νι­σμοί για δάνεια κίνη­σης και επέν­δυ­σης συνο­λι­κά έως 3,5 δισ. ευρω και για παρο­χή τρα­πε­ζι­κής ρευ­στό­τη­τας έως 2 δισ. ευρώ.

Απο­πλη­ρω­μή όλων των ληξι­πρό­θε­σμων οφει­λών του κρά­τους προς ιδιώ­τες και ήδη από 25 Φεβρουα­ρί­ου έως 13 Μαρ­τί­ου έχουν κατα­βλη­θεί 218 εκατ. ευρώ.

Επί­σης, ανα­κοι­νώ­θη­κε η μεί­ω­ση του ΦΠΑ στο 6% για μάσκες, γάντια, αντι­ση­πτι­κά, σαπού­νι και αιθυ­λι­κή αλκο­ό­λη εφό­σον προ­ο­ρί­ζε­ται για την παρα­γω­γή αντισηπτικών.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο