Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μέτρα μεγαλύτερης (και αποτελεσματικότερης) αστυνομικής αυθαιρεσίας ανακοίνωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος

Η ηγε­σία της Άμε­σης Δρά­σης φταί­ει για το αιμα­τη­ρό επει­σό­διο στο Πέρα­μα και όχι οι άνδρες της ομά­δας ΔΙΑΣ που άδεια­σαν τα περί­στρο­φά τους σε τρία ανή­λι­κα παι­διά. Αυτό δεί­χνει η κίνη­ση του υπουρ­γού Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη να «ξηλώ­σει» την ηγε­σία της Άμε­σης δρά­σης τη στιγ­μή που δύο φορές με ωμό τρό­πο κάλυ­ψε τους αστυ­νο­μι­κούς για τον τρό­πο που ενήργησαν.

Παράλ­λη­λα, δήλω­σε προ­κλη­τι­κά ότι «δεν μπο­ρεί να δια­κό­πτε­ται καμία κατα­δί­ω­ξη και έρευ­να ατό­μων που ελέγ­χο­νται για παρα­βα­τι­κή και παρά­νο­μη συμπε­ρι­φο­ρά και δεν μπο­ρεί να υπάρ­χει ανο­χή σε περιο­χές και ομά­δες υψη­λής παρα­βα­τι­κό­τη­τας». Μάλι­στα, πρό­σθε­σε πως είναι σε επα­φή με τον υπουρ­γό Δικαιο­σύ­νης με στόχο οι «κατ’ επάγ­γελ­μα κλο­πές να μετα­τρα­πούν σε κακούρ­γη­μα και η παρα­βα­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά κατα­διω­κώ­με­νων να μην τιμω­ρεί­ται απλά για παρά­βα­ση δια­τά­ξε­ων του ΚΟΚ, να προ­βλε­φθούν αυστη­ρό­τε­ρες ποι­νές και η έφε­ση να μην έχει ανα­σταλ­τι­κό χαρακτήρα».

Επί­σης, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τη λέξη «ασφά­λεια» βρή­κε την ευκαι­ρία να πλέ­ξει το εγκώ­μιο των αστυ­νο­μι­κών και να επι­σπεύ­σει τη χρή­ση καμε­ρών από όλες τις αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις, «εφο­διά­ζο­νται με κάμε­ρες όλοι αστυ­νο­μι­κοί της ομά­δας ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περι­πο­λι­κών της ΕΛΑΣ».

Οι ανακοινώσεις

Αλλα­γές στην ηγε­σία της Άμε­σης Δρά­σης εξήγ­γει­λε ο υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη Τάκης Θεο­δω­ρι­κά­κος, μαζί με δέσμη πέντε μέτρων, καθώς και δύο θεσμι­κές πρω­το­βου­λί­ες, για βελ­τί­ω­ση της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας της ΕΛ.ΑΣ., στον από­η­χο της αιμα­τη­ρής κατα­δί­ω­ξης στο Πέρα­μα που είχε σαν απο­τέ­λε­σμα τον θάνα­το ενός 18χρονου.

Ειδι­κό­τε­ρα, όπως ανα­κοί­νω­σε ο κ. Θεο­δω­ρι­κά­κος απο­φα­σί­στη­κε: Η πλή­ρης ανα­μόρ­φω­ση του κανο­νι­σμού λει­τουρ­γί­ας της Άμε­σης Δρά­σης με αξιο­ποί­η­ση των βέλ­τι­στων πρα­κτι­κών ευρω­παϊ­κών κρα­τών, δεν μπο­ρεί πλέ­ον να δια­κό­πτε­ται καμία κατα­δί­ω­ξη και δεν θα υπάρ­χει ανο­χή σε περιο­χές και ομά­δες υψη­λής παρα­βα­τι­κό­τη­τας. Την ευθύ­νη υλο­ποί­η­σης ανα­λαμ­βά­νει ο υφυ­πουρ­γός Λευ­τέ­ρης Οικο­νό­μου με χρο­νο­διά­γραμ­μα έως το τέλος Νοεμ­βρί­ου. Επι­πλέ­ον, δια­σφα­λί­ζε­ται η συνε­χής επα­νεκ­παί­δευ­ση του συνό­λου των αστυ­νο­μι­κών της ομά­δας ΔΙΑΣ, ψηφιο­ποιεί­ται το Κέντρο Επι­χει­ρή­σε­ων για τον καλύ­τε­ρο συντο­νι­σμό, εφο­διά­ζο­νται με κάμε­ρες όλοι αστυ­νο­μι­κοί της ομά­δας ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περι­πο­λι­κών της ΕΛΑΣ και τέλος, γίνο­νται αλλα­γές στη διά­τα­ξη δυνά­με­ων και στην ηγε­σία της Άμε­σης Δρά­σης. Επί­σης, ενι­σχύ­ε­ται το Κέντρο Επι­κοι­νω­νί­ας με είκο­σι νέους αστυνομικούς.

Ο υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη υπο­γράμ­μι­σε ότι ο Αρχη­γός της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας του παρέ­δω­σε την Παρα­σκευή, εντός της πεν­θή­με­ρης προ­θε­σμί­ας που είχε τεθεί, το πόρι­σμα με την επι­χει­ρη­σια­κή αξιο­λό­γη­ση της δρά­σης της ΕΛ.ΑΣ. στο αιμα­τη­ρό περι­στα­τι­κό της προη­γού­με­νης Παρα­σκευ­ής στο Πέρα­μα. «Όσα έγι­ναν ως τώρα σε επί­πε­δο δικα­στι­κής και πει­θαρ­χι­κής διε­ρεύ­νη­σης της υπό­θε­σης είναι τα απο­λύ­τως προ­βλε­πό­με­να από τους Νόμους. Απο­τε­λούν αυτο­νό­η­τη υπο­χρέ­ω­ση ενός Κρά­τους Δικαί­ου, όπως είναι η Ελλά­δα. Σε ένα Κρά­τος Δικαί­ου η Πολι­τεία οφεί­λει πρώ­τη να εφαρ­μό­ζει τον Νόμο» ανέ­φε­ρε και πρό­σθε­σε: «Η κοι­νή γνώ­μη ασφα­λώς είναι προ­βλη­μα­τι­σμέ­νη με όσα δια­δρα­μα­τί­στη­καν, με εντο­λές που δόθη­καν για λήξη της κατα­δί­ω­ξης, με αλλε­πάλ­λη­λες διαρ­ρο­ές εσω­τε­ρι­κών επι­κοι­νω­νιών της Άμε­σης Δρά­σης, με την έλλει­ψη συντονισμού».

«Η Ελλη­νι­κή Αστυ­νο­μία είναι ένας ζωντα­νός κρα­τι­κός οργα­νι­σμός που διαρ­κώς βελ­τιώ­νε­ται. Τίπο­τα και κανέ­να περι­στα­τι­κό δεν περ­νά και δεν πρέ­πει να περ­νά, χωρίς αξιο­λό­γη­ση. Με βάση τα δεδο­μέ­να που προ­έ­κυ­ψαν και το πόρι­σμα που μου παρέ­δω­σε ο Αρχη­γός της ΕΛ.ΑΣ. προ­χω­ρά­με μπρο­στά, με ένα σχέ­διο μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων της Αστυ­νο­μί­ας με πέντε μέτρα και πρω­το­βου­λί­ες άμε­σης εφαρ­μο­γής, καθώς και σε δύο δρά­σεις θεσμι­κού χαρα­κτή­ρα. Με στό­χο την καθο­ρι­στι­κή βελ­τί­ω­ση των υπη­ρε­σιών ασφα­λεί­ας, που προ­σφέ­ρει η αστυ­νο­μία στους πολί­τες» συμπλή­ρω­σε.

Πέντε μέτρα

Τα πέντε μέτρα που ανα­κοί­νω­σε ο κ. Θεοδωρικάκος:

– Πλή­ρης ανα­μόρ­φω­ση του Κανο­νι­σμού Λει­τουρ­γί­ας της Άμε­σης Δρά­σης με αξιο­ποί­η­ση των βέλ­τι­στων πρα­κτι­κών ευρω­παϊ­κών κρα­τών. Ακρι­βής περι­γρα­φή των επι­χει­ρη­σια­κών σχε­δί­ων και των καθη­κό­ντων που αντι­στοι­χούν στους αστυ­νο­μι­κούς. «Ξεκα­θα­ρί­ζε­ται ότι δεν μπο­ρεί να δια­κό­πτε­ται καμία κατα­δί­ω­ξη και έρευ­να ατό­μων που ελέγ­χο­νται για παρα­βα­τι­κή και παρά­νο­μη συμπε­ρι­φο­ρά και δεν μπο­ρεί να υπάρ­χει ανο­χή σε περιο­χές και ομά­δες υψη­λής παρα­βα­τι­κό­τη­τας» ανέ­φε­ρε ο υπουρ­γός και πρό­σθε­σε πως την ευθύ­νη υλο­ποί­η­σης, αξιο­ποιώ­ντας την κατάλ­λη­λη ομά­δα αξιω­μα­τι­κών, ανα­λαμ­βά­νει ο υφυ­πουρ­γός, Λευ­τέ­ρης Οικο­νό­μου, και η δρά­ση αυτή πρέ­πει να ολο­κλη­ρω­θεί ως το τέλος Νοεμβρίου.

– Δια­σφά­λι­ση της συνε­χούς επα­νεκ­παί­δευ­σης του συνό­λου των αστυ­νο­μι­κών με προ­τε­ραιό­τη­τα τους αστυ­νο­μι­κούς που υπη­ρε­τούν στην Ομά­δα ΔΙΑΣ, οι οποί­οι δια­χει­ρί­ζο­νται μεγά­λο εύρος θεμά­των ασφά­λειας και αστυ­νό­μευ­σης στην υπη­ρε­σία του πολί­τη. Τόσο στο επι­χει­ρη­σια­κό πεδίο, όσο και στην επι­κοι­νω­νία με τους πολί­τες και τη γνώ­ση των Νόμων. Δημιουρ­γού­νται ειδι­κά «σχο­λεία μετεκ­παί­δευ­σης» των ειδι­κών φρου­ρών. Η δρά­ση αυτή ξεκι­νά 01/12/2021 και ολο­κλη­ρώ­νε­ται ως τις 30/09/2022 για την ομά­δα ΔΙΑΣ.

– Ψηφιο­ποί­η­ση του Κέντρου Επι­χει­ρή­σε­ων, με αξιο­ποί­η­ση τεχνο­λο­γί­ας αιχ­μής, προ­κει­μέ­νου να διευ­κο­λύ­νε­ται η ολο­κλη­ρω­μέ­νη επι­χει­ρη­σια­κή εικό­να και ο καλύ­τε­ρος δυνα­τός συντο­νι­σμός των δυνά­με­ων στο πεδίο της Αμέ­σου Δρά­σε­ως. Και, άμε­ση αντί­στοι­χη εκπαί­δευ­ση των αξιω­μα­τι­κών που υπη­ρε­τούν στο Κέντρο Επι­χει­ρή­σε­ων. Ολο­κλή­ρω­ση ως τον Σεπτέμ­βριο ’22.

– Άμε­σος εφο­δια­σμός με κάμε­ρες του συνό­λου των αστυ­νο­μι­κών της Ομά­δας ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περι­πο­λι­κών της Ελλη­νι­κής Αστυνομίας.

– Εξά­ντλη­ση κάθε νομι­κής δυνα­τό­τη­τας ώστε η σχε­τι­κή προ­μή­θεια από την ΕΛ.ΑΣ. να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μέσα στο 2022.

– Αλλα­γές στη διά­τα­ξη δυνά­με­ων και στην ηγε­σία της Άμε­σης Δρά­σης με στό­χο τον καλύ­τε­ρο δυνα­τό συντο­νι­σμό και την παρο­χή των καλύ­τε­ρων δυνα­τών υπη­ρε­σιών προς την κοι­νω­νία, ανέ­φε­ρε ο υπουρ­γός και πρό­σθε­σε: «Ενί­σχυ­ση του Κέντρου Επι­κοι­νω­νί­ας με 20 νέους αστυ­νο­μι­κούς, με στό­χο να βελ­τιω­θεί η ταχύ­τε­ρη δυνα­τή αντα­πό­κρι­ση της Άμε­σης Δρά­σης στα περι­στα­τι­κά που ενδια­φέ­ρουν τους πολί­τες. Έχω ζητή­σει από τον Αρχη­γό της ΕΛ.ΑΣ. η υλο­ποί­η­ση των σχε­τι­κών μέτρων να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα».

Δύο θεσμικές πρωτοβουλίες

Όπως ανέ­φε­ρε ο κ. Θεοδωρικάκος:

«Πέραν των ανω­τέ­ρω πέντε πρω­το­βου­λιών, σε θεσμι­κό επί­πε­δο προ­ω­θού­με τους επό­με­νους τρεις μήνες το Νομο­σχέ­διο για την Ανα­βάθ­μι­ση της Αστυ­νο­μι­κής Ακα­δη­μί­ας και της παρε­χό­με­νης εκπαί­δευ­σης στο σύνο­λο των αστυ­νο­μι­κών της χώρας. Στό­χος μία αστυ­νο­μία φιλι­κή στον πολί­τη, που σέβε­ται την δημο­κρα­τι­κή νομι­μό­τη­τα και είναι άτεγ­κτη και απο­τε­λε­σμα­τι­κή απέ­να­ντι στο έγκλη­μα, την αστυ­νο­μία του 21ου αιώνα».

«Και, δεύ­τε­ρον, είμαι σε επα­φή με τον συνά­δελ­φο υπουρ­γό Δικαιο­σύ­νης για την ανά­λη­ψη πρω­το­βου­λί­ας εκσυγ­χρο­νι­σμού του Ποι­νι­κού Κώδι­κα, ώστε οι κατ’ επάγ­γελ­μα κλο­πές να μετα­τρα­πούν σε κακούρ­γη­μα και η παρα­βα­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά κατα­διω­κώ­με­νων να μην τιμω­ρεί­ται απλά για παρά­βα­ση δια­τά­ξε­ων του ΚΟΚ, να προ­βλε­φθούν αυστη­ρό­τε­ρες ποι­νές και η έφε­ση να μην έχει ανα­σταλ­τι­κό χαρακτήρα».

Σημεί­ω­σε επί­σης ότι «αυτές οι πρω­το­βου­λί­ες συμ­βάλ­λουν σε μια πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή αστυ­νο­μία, που πρέ­πει να είναι ο κοι­νός στό­χος όλων μας για­τί αυτό είναι προς όφε­λος της κοι­νω­νί­ας. Μικρο­κομ­μα­τι­κές επι­θέ­σεις και αβά­σι­μοι αφο­ρι­σμοί σε βάρος της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας δεν γίνο­νται απο­δε­κτοί από τη συντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα των πολι­τών. Στη­ρί­ζου­με με όλες μας τις δυνά­μεις και είμα­στε δίπλα στον Έλλη­να αστυ­νο­μι­κό, πάντα στο πλαί­σιο της νομι­μό­τη­τας, για­τί η πολύ δύσκο­λη δου­λειά που κάνει απο­τε­λεί πολύ­τι­μη υπη­ρε­σία προς την κοι­νω­νία. Μέσα σε αυτή την εβδο­μά­δα 1.000 αστυ­νο­μι­κοί ενι­σχύ­ουν τα ΑΤ του Λεκα­νο­πε­δί­ου Αττι­κής και δια­σφα­λί­ζουν την πραγ­μα­το­ποί­η­ση κάθε βρά­δυ 100 πρό­σθε­των περι­πο­λιών. Συνε­χί­ζου­με με σχέ­διο, με όρα­μα, με ενό­τη­τα, με σκλη­ρή δου­λειά τον καθη­με­ρι­νό αγώ­να για την ασφά­λεια των πολι­τών. Για­τί είναι προ­ϋ­πό­θε­ση της ευη­με­ρί­ας των Ελλή­νων. Ασφά­λεια για Όλους! Ασφά­λεια Παντού».

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο