Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μέχρι δύο χρόνια φυλακή για βλασφημία των θείων και καθύβριση των θρησκευμάτων, με τροπολογία στον Ποινικό Κώδικα

Αυστη­ρο­ποί­η­ση των ποι­νών για την παι­δε­ρα­στία, τη δια­κί­νη­ση μετα­να­στών και επα­να­φο­ρά της κακό­βου­λης βλα­σφη­μί­ας των θεί­ων επι­φέ­ρουν τρο­πο­ποι­ή­σεις στο αρχι­κό σχέ­διο νόμου για τον Ποι­νι­κό Κώδι­κα και τον Κώδι­κα Ποι­νι­κής Δικο­νο­μί­ας, που ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης, Κώστας Τσιά­ρας, κατά τη δεύ­τε­ρη ανά­γνω­ση του σχε­δί­ου νόμου στην αρμό­δια κοι­νο­βου­λευ­τι­κή επιτροπή.

Όπως ειδι­κό­τε­ρα ανα­κοί­νω­σε ο κ. Τσιάρας:

- Επα­νέρ­χο­νται η κακό­βου­λη βλα­σφη­μία και η καθύ­βρι­ση των θρη­σκευ­μά­των (άρθρο 198 του ΠΚ). Προ­βλέ­πε­ται φυλά­κι­ση έως 2 έτη για όποιον κακό­βου­λα καθυ­βρί­ζει τον Θεό και όποιος δημό­σια και κακό­βου­λα καθυ­βρί­ζει την ορθό­δο­ξη εκκλη­σία ή θρη­σκεία ανε­κτή στην Ελλά­δα. «Με αυτόν τον τρό­πο θερα­πεύ­ου­με τα πάντα και δημιουρ­γού­με τις συν­θή­κες, ώστε φαι­νό­με­να που απο­τέ­λε­σαν κορυ­φαία σημεία της επι­και­ρό­τη­τας το τελευ­ταίο διά­στη­μα να αντι­με­τω­πί­ζο­νται με το συγκε­κρι­μέ­νο τρό­πο», είπε ο υπουρ­γός Δικαιοσύνης.

- Αυστη­ρο­ποιεί­ται το πλαί­σιο τιμώ­ρι­σης του βια­σμού (άρθρο 336 του ΠΚ που αφο­ρά και στο βια­σμό ανη­λί­κων). Προ­βλε­πό­ταν κάθειρ­ξη 5 έως 15 έτη τιμώ­ρη­σης και έγι­νε κάθειρ­ξη του­λά­χι­στον 10 ετών. Επί­σης, εάν ο βια­σμός έγι­νε από 2 ή περισ­σό­τε­ρους δρά­στες που ενερ­γού­σαν από κοι­νού, αντί για 10, 15 έτη τιμώ­ρι­σης, η ποι­νή μετα­βλή­θη­κε σε ισό­βια ή πρό­σκαι­ρη κάθειρ­ξη 10, 15 χρόνια.

- Αυστη­ρο­ποί­η­ση του πλαι­σί­ου τιμώ­ρι­σης της δια­κί­νη­σης μετα­να­στών. Ήδη, ο νόμος προ­έ­βλε­πε αυστη­ρή ποι­νή. Τώρα αυξά­νο­νται τα πρό­στι­μα και οι ποι­νές. Η ποι­νή και τα πρό­στι­μα που επι­βάλ­λο­νται είναι για κάθε μετα­φε­ρό­με­νο άτομο.

- Ανα­φο­ρι­κά με την κλο­πή από δύο ή περισ­σό­τε­ρους, απα­λεί­φε­ται, από το συζη­τού­με­νο σχέ­διο νόμου, η διάρ­ρη­ξη και πλέ­ον εάν η κλο­πή τελέ­στη­κε από δύο ή περισ­σό­τε­ρους που είχαν οργα­νω­θεί για την τέλε­ση κλο­πών, τιμω­ρεί­ται με κάθειρ­ξη έως 10 έτη και χρη­μα­τι­κή ποινή.

- Τρο­πο­ποιεί­ται το άρθρο 79 του Ποι­νι­κού Κώδι­κα, παρά­γρα­φος 7, έτσι ώστε στην από­φα­ση να ανα­φέ­ρο­νται ρητά οι λόγοι που δικαιο­λο­γούν την κρί­ση του δικα­στη­ρί­ου για την επι­μέ­τρη­ση της ποι­νής που επέ­βα­λε. «Στο προη­γού­με­νο καθε­στώς για την επι­μέ­τρη­ση της ποι­νής χρεια­ζό­ταν ειδι­κή και εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νη αιτιο­λο­γία, πράγ­μα που θα οδη­γού­σε σε σωρεία αναι­ρέ­σε­ων. Δεν χρειά­ζε­ται πλέ­ον φλυα­ρί­ες στην από­φα­ση, και όπως όλα τα χρό­νια είχε αιτιο­λο­γία η από­φα­ση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτη­σε η Ένω­ση Εισαγ­γε­λέ­ων, το ζήτη­σαν οι δικα­στές», δήλω­σε ο υπουργός.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο