Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μέχρι τα μπούνια στις επεμβάσεις ΕΕ — ΝΑΤΟ που γεννούν τα κύματα προσφυγιάς

✔️  Κυβέρνηση — ΝΔ συνένοχες στην πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, που αξιοποιεί η «ΝΑΤΟική σύμμαχος» Τουρκία

Απο­κα­λυ­πτι­κά, για τις πολύ μεγά­λες ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης, που για λογα­ρια­σμό της αστι­κής τάξης είναι χωμέ­νη μέχρι τα μπού­νια στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ και ΕΕ που γεν­νούν τα κύμα­τα της προ­σφυ­γιάς και πρω­τα­γω­νι­στεί στην πολι­τι­κή εγκλω­βι­σμού προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, όλα όσα δηλα­δή «ανοί­γουν διά­πλα­τα την πόρ­τα», και στην προ­σπά­θεια της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης να επι­βά­λει τις δικές της επι­διώ­ξεις με όχη­μα το Προ­σφυ­γι­κό, είναι τα όσα συζη­τή­θη­καν στην άτυ­πη σύνο­δο των υπουρ­γών Αμυ­νας των κρα­τών — μελών της ΕΕ που ολο­κλη­ρώ­θη­κε χτες στο Ζάγκρεμπ, με τη συμ­με­το­χή και του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Σύμ­φω­να με τη σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Αμυ­νας, κατά τη διάρ­κεια της άτυ­πης συνά­ντη­σης, ο Ν. Πανα­γιω­τό­που­λος «ενη­μέ­ρω­σε εκτε­νώς» τον γγ του ΝΑΤΟ και τον ανα­πλη­ρω­τή γγ των ΗΕ, αρμό­διο για τις Ειρη­νευ­τι­κές Επι­χει­ρή­σεις, Ζαν — Πιερ Λακρουά «σχε­τι­κώς με τις μετα­να­στευ­τι­κές πιέ­σεις που δέχο­νται τα ελλη­νι­κά σύνο­ρα με υπο­κί­νη­ση της Τουρ­κί­ας». Ενη­μέ­ρω­σε, επί­σης, και τον ύπα­το εκπρό­σω­πο της ΕΕ για θέμα­τα Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής και Πολι­τι­κής Ασφά­λειας, Ζ. Μπο­ρέλ, επι­ση­μαί­νο­ντας κατά το υπουρ­γείο «την υπο­χρέ­ω­ση εξί­σου της ΕΕ να επι­δεί­ξει έμπρα­κτη και ουσια­στι­κή αλληλεγγύη».

Από την άτυ­πη σύνο­δο των υπουρ­γών Αμυ­νας των κρα­τών — μελών της ΕΕ

Αντί απά­ντη­σης, σε άλλη μια τρα­ντα­χτή επι­βε­βαί­ω­ση πως ΕΕ και ΝΑΤΟ «ζεσταί­νουν την πλά­τη» της «συμ­μά­χου» Τουρ­κί­ας, για την εισβο­λή της στη Συρία με το «βλέμ­μα» πάντα στη δια­τή­ρη­σή της στο ευρω­α­τλα­ντι­κό στρα­τό­πε­δο απέ­να­ντι στη Ρωσία, ο Μπο­ρέλ σε δηλώ­σεις του ανα­φέρ­θη­κε στην κατά­στα­ση στο Ιντλίμπ και, χωρίς την παρα­μι­κρή ανα­φο­ρά στην εισβο­λή της Τουρ­κί­ας, σημεί­ω­σε: «Σύμ­φω­να με τις τελευ­ταί­ες πλη­ρο­φο­ρί­ες από την Αγκυ­ρα αυτή είναι η χει­ρό­τε­ρη περί­πτω­ση ανθρώ­πι­νων δει­νών και παρα­βιά­σε­ων των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των τα τελευ­ταία 70 χρό­νια»… Αλλω­στε, και προ­χτές στην Αγκυ­ρα, επι­σή­μαι­νε και «την ανά­γκη (οι δύο πλευ­ρές) να εργα­στού­με από κοι­νού» και εξέ­φρα­ζε «κατα­νό­η­ση για τη δύσκο­λη κατά­στα­ση που αντι­με­τω­πί­ζει η Τουρκία».

Θυμί­ζου­με ότι και ο Στόλ­τεν­μπεργκ ήδη από προ­χτές, μιλώ­ντας για την «κρί­ση» στη Συρία, χαρα­κτή­ρι­ζε την κατά­στα­ση εκεί «εξαι­ρε­τι­κά πολύ­πλο­κη, δύσκο­λη και αστα­θή», επι­τι­θό­ταν στην κυβέρ­νη­ση Ασαντ και τη Ρωσία, ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι με τις «αδιά­κρι­τες βομ­βι­στι­κές επι­θέ­σεις» τους «αύξη­σαν το κύμα των προ­σφύ­γων προς την Τουρ­κία, η οποία φιλο­ξε­νεί ήδη περί­που τέσ­σε­ρα εκα­τομ­μύ­ρια πρό­σφυ­γες» και κάνο­ντας «γαρ­γά­ρα» τα γεω­πο­λι­τι­κά παι­χνί­δια του Ερντο­γάν με τους πρό­σφυ­γες, πρό­σθε­τε ότι «οι μετα­να­στευ­τι­κές και προ­σφυ­γι­κές κρί­σεις απο­τε­λούν κοι­νή πρό­κλη­ση και απαι­τούν κοι­νές λύσεις. Και είμαι σε τακτι­κή επα­φή με την ηγε­σία της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης, αλλά και με την πολι­τι­κή ηγε­σία στην Ελλά­δα και την Τουρ­κία, για­τί αυτή είναι μια κατά­στα­ση που μας επη­ρε­ά­ζει όλους».

Μαζί σε ιμπεριαλιστικές αποστολές και επιχειρήσεις

Ολοι μαζί άλλω­στε αιμα­το­κυ­λούν τους λαούς για τις μπίζ­νες του κεφα­λαί­ου, με τη συνά­ντη­ση των ΥΠΑΜ να «ξεγυ­μνώ­νει» τα παρα­μύ­θια ότι τάχα η κυβέρ­νη­ση είναι… άμοι­ρη ευθυ­νών για τους ξερι­ζω­μέ­νους και πλη­ρώ­νει «τις πρά­ξεις άλλων».

Εξ ου και το κύριο πιά­το της συνό­δου ήταν «οι επι­χει­ρη­σια­κές προ­τε­ραιό­τη­τες της ΕΕ», με τον Ελλη­να υπουρ­γό Αμυ­νας να τονί­ζει π.χ. «τη σημα­σία δια­τή­ρη­σης στα­θε­ρό­τη­τας στην περιο­χή του Σαχέλ, η οποία έχει ιδιαί­τε­ρο στρα­τη­γι­κό ενδια­φέ­ρον για την ΕΕ», παρα­πέ­μπο­ντας εμμέ­σως πλην σαφώς στο γαλ­λι­κό «αίτη­μα» οι ελλη­νι­κές Ενο­πλες Δυνά­μεις να απο­στεί­λουν μάχι­μο τμή­μα στο Μάλι.

Επί­σης, ο Ελλη­νας υπουρ­γός εξέ­φρα­σε την «πλή­ρη στή­ρι­ξη» της κυβέρ­νη­σης στη νέα επι­χεί­ρη­ση της ΕΕ στη Μεσό­γειο («Irene») με πρό­σχη­μα την εφαρ­μο­γή του εμπάρ­γκο όπλων στη Λιβύη. Η κυβέρ­νη­ση είναι έτοι­μη να συμ­βά­λει με πλοία, αερο­σκά­φη και προσωπικό.

Παράλ­λη­λα, τη Σύνο­δο απα­σχό­λη­σαν τόσο η κατά­στα­ση στο Αφγα­νι­στάν (με τον Στόλ­τεν­μπεργκ να ενη­με­ρώ­νει σχε­τι­κά) όσο και στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της ΝΑ Ευρώ­πης. «Εάν η ΕΕ θέλει να είναι ένας αξιό­πι­στος παγκό­σμιος “παί­κτης”, πρέ­πει επί­σης να λάβει υπό­ψη το άμε­σο περι­βάλ­λον της. Στο πλαί­σιο αυτό, πρέ­πει να δια­τη­ρη­θεί η εστί­α­ση στη ΝΑ Ευρώ­πη και, μέσω της ανά­πτυ­ξης ικα­νο­τή­των, να υπο­στη­ρι­χθούν οι εταί­ροι στην αντι­με­τώ­πι­ση ορι­σμέ­νων προ­κλή­σε­ων ασφα­λεί­ας», έλε­γε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Ντα­μίρ Κρστί­σε­βιτς, υπουρ­γός Αμυ­νας της Κρο­α­τί­ας και προ­ε­δρεύ­ων της Συνόδου.

Ολα αυτά σε στε­νή δια­σύν­δε­ση με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Αλλω­στε, στη διάρ­κεια δεί­πνου εργα­σί­ας, παρου­σία Μπο­ρέλ και Στόλ­τεν­μπεργκ, συζη­τή­θη­καν «οι τρέ­χου­σες επι­χει­ρη­σια­κές προ­τε­ραιό­τη­τες» της ΕΕ, αλλά και «η σημα­σία της συνερ­γα­σί­ας με στρα­τη­γι­κούς εταί­ρους» με τον Κρστί­σε­βιτς να τονί­ζει ότι αυτές «απο­τε­λούν ανα­πό­σπα­στο μέρος της στρα­τη­γι­κής συζή­τη­σης για το μέλ­λον της ευρω­παϊ­κής άμυ­νας, η οποία δεν μπο­ρεί να θεω­ρη­θεί χωρίς συμπλη­ρω­μα­τι­κή και κοι­νή δρά­ση με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ».

Δεν περ­νά, εδώ, απα­ρα­τή­ρη­τη η επι­σή­μαν­ση του Ελλη­να υπουρ­γού ότι «δεν θα πρέ­πει σε καμία περί­πτω­ση να μειω­θεί το επί­πε­δο φιλο­δο­ξί­ας της ΕΕ κατά πλή­ρη εφαρ­μο­γή της Παγκό­σμιας Στρα­τη­γι­κής της και να ανα­πτυ­χθεί κοι­νή στρα­τη­γι­κή κουλ­τού­ρα εντός της Ενω­σης, προ­κει­μέ­νου να είναι σε θέση να ανα­λά­βει αυτό­νο­μη δρά­ση, όπου οι περι­στά­σεις το απαι­τούν»… Τοπο­θέ­τη­ση που ανα­δει­κνύ­ει την πρε­μού­ρα της ντό­πιας αστι­κής τάξης να παί­ξει ρόλο μπρο­στά­ρη και στην υλο­ποί­η­ση των ευρω­ε­νω­σια­κών ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχεδιασμών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο