Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Μέχρι τη νίκη, Μίκη, για πάντα!»: Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη

«Σπου­δαίο φίλο του Κου­βα­νι­κού λαού» και πρω­τερ­γά­τη της Ελλη­νο­κου­βα­νι­κής Φιλί­ας χαρα­κτη­ρί­ζει τον Μίκη Θεο­δω­ρά­κη σε ανα­κοί­νω­σή του ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης Θεσ­σα­λο­νί­κης, απο­χαι­ρε­τώ­ντας τον μεγά­λο μου­σι­κο­συν­θέ­τη. Ολό­κλη­ρη η ανα­κοί­νω­ση έχει ως εξής:

Ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης Θεσ­σα­λο­νί­κης, με θλί­ψη και συγκί­νη­ση, απο­χαι­ρε­τά τον σπου­δαίο μου­σι­κο­συν­θέ­τη, αγω­νι­στή και σπου­δαίο φίλο του Κου­βα­νι­κού λαού Μίκη Θεοδωράκη.

Το έργο του, λαϊ­κό και παναν­θρώ­πι­νο, κατά­φε­ρε να εκφρά­σει τα όνει­ρα, τις ελπί­δες και τις προσ­δο­κί­ες λαών που αγω­νί­ζο­νταν και αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια στην αδι­κία, την καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, τον ιμπεριαλισμό.

Στο διά­βα της πλού­σιας καλ­λι­τε­χνι­κής και πολι­τι­κής του πορεί­ας και δρά­σης, ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης ανέ­πτυ­ξε στε­νούς δεσμούς με το νησί της Επα­νά­στα­σης. Επι­σκέ­πτη­κε την Κού­βα για πρώ­τη φορά τη δεκα­ε­τία του 1960 ως βου­λευ­τής της ΕΔΑ αλλά και αργό­τε­ρα, στις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του 1980, δίνο­ντας συναυ­λί­ες στην Αβά­να και μαγεύ­ο­ντας το κου­βα­νι­κό κοι­νό με τις μελω­δί­ες του Κάντο Χενε­ράλ, του εμβλη­μα­τι­κού έργου που η αξε­πέ­ρα­στη μου­σι­κή του έσμι­ξε με την ποί­η­ση του Χιλια­νού κομ­μου­νι­στή Πάμπλο Νερούδα.

Ο Μίκης συν­δέ­θη­κε φιλι­κά με τους μεγά­λους πρω­τα­γω­νι­στές της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης, τον Φιντέλ Κάστρο και τον Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα, δύο προ­σω­πι­κό­τη­τες για τις οποί­ες έτρε­φε απε­ριό­ρι­στο θαυ­μα­σμό και εκτί­μη­ση. Όταν ο προ­σω­πι­κός του φίλος, ο Κομα­ντά­ντε Φιντέλ, «έφυ­γε» το Νοέμ­βρη του 2016, ο Μίκης τον απο­χαι­ρέ­τη­σε με μια λακω­νι­κή φρά­ση: «Αγα­πη­τέ μου Φιντέλ, μας άφη­σες και αυτή είναι η πρώ­τη φορά που δια­φω­νώ μαζί σου».

Μαχη­τής της κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης, της ειρή­νης και της φιλί­ας των λαών, ο Μίκης υπο­στή­ρι­ζε με σθέ­νος τους αγώ­νες και τα δίκαια του Κου­βα­νι­κού λαού. Μόλις πριν λίγους μήνες και παρά την κλο­νι­σμέ­νη του υγεία, ο σπου­δαί­ος Μίκης δεν ξέχα­σε την Κού­βα, βάζο­ντας την υπο­γρα­φή του για την στή­ρι­ξη του αιτή­μα­τος να απο­δο­θεί το Νόμπελ Ειρή­νης του 2021 στην Κου­βα­νι­κή Ιατρι­κή Ταξιαρ­χία Henry Reeve.

Ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης Θεσ­σα­λο­νί­κης εκφρά­ζει τα βαθύ­τα­τα συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια και τους φίλους του αλη­σμό­νη­του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, με την υπό­σχε­ση να δια­τη­ρή­σει άσβε­στη την φλό­γα της Ελλη­νο­κου­βα­νι­κής Φιλί­ας της οποί­ας ο εκλι­πών υπήρ­ξε πρωτεργάτης.

Μέχρι τη νίκη, Μίκη, για πάντα!

Θεσ­σα­λο­νί­κη, 3/9/2021.

Εκ μέρους του ΔΣ,

                 o Πρό­ε­δρος                          o Γενι­κός Γραμματέας

Από­στο­λος Σκού­φας                          Νίκος Μόττας

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο