Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μήνυμα της Αλέϊδα Γκεβάρα για την έκδοση του βιβλίου «Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης

Ιδιαί­τε­ρη στιγ­μή στην παρου­σί­α­ση του βιβλί­ου «Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης» στην Αθή­να ήταν η ανά­γνω­ση μηνύ­μα­τος της Δρ. Αλέϊ­δα Γκε­βά­ρα Μαρτς, κόρης του Τσε, προς τον συγ­γρα­φέα του βιβλί­ου Νίκο Μότ­τα. Ακο­λου­θεί το κεί­με­νο του μηνύματος:

«Αγα­πη­τέ φίλε Νίκο,

Πραγ­μα­τι­κά, είναι μεγά­λη χαρά για μένα να μαθαί­νω ότι η παρου­σία του πατέ­ρα μου συνε­χί­ζει να ενώ­νει τους λαούς. Ευχα­ρι­στώ πολύ για την μελέ­τη σου, για την αφο­σί­ω­σή σου. Δυστυ­χώς δεν μπο­ρώ να δια­βά­σω ελλη­νι­κά, όμως έχω από­λυ­τη εμπι­στο­σύ­νη στους ανθρώ­πους που, όπως εσύ, πάντα υπε­ρα­σπί­ζε­στε την κου­βα­νι­κή επα­νά­στα­ση και φυσι­κά είστε φίλοι του κου­βα­νι­κού λαού. Ευχα­ρι­στώ πολύ πραγ­μα­τι­κά, για τον χρό­νο που αφιε­ρώ­νε­τε, για τις ώρες εργα­σί­ας που δια­θέ­τε­τε για την έρευ­να και την συλ­λο­γή πλη­ρο­φο­ριών. Επί­σης, για το Κέντρο Μελε­τών Τσε Γκε­βά­ρα θα ήταν πολύ καλό να έχει αυτό το βιβλίο ανά­με­σα στα κεί­με­νά του.

Για άλλη μια φορά οφεί­λω να πω ότι, εγώ ήμουν πολύ μικρή όταν ο πατέ­ρας μου εργα­ζό­ταν εντα­τι­κά, όμως γνω­ρί­ζω ότι αυτές οι εντα­τι­κές ώρες δου­λειάς, πολ­λές φορές και εκτός της χώρας, προ­σπα­θώ­ντας να μετα­φέ­ρει το μήνυ­μα της κου­βα­νι­κής επα­νά­στα­σης σε κάθε γωνιά του κόσμου, είχε σαν απο­τέ­λε­σμα κατά κάποιο τρό­πο να μην μπο­ρέ­σου­με να είμα­στε περισ­σό­τε­ρο και­ρό μαζί. Όμως, ταυ­τό­χρο­να, ως κου­βα­νή, πάντο­τε τον ευχα­ρι­στώ για αυτήν την αφο­σί­ω­ση, για αυτήν την προ­σφο­ρά του στον λαό μου. Το ότι εσείς σήμε­ρα μπο­ρεί­τε να το απο­τυ­πώ­νε­τε αυτό στο χαρ­τί, σε μερι­κές σελί­δες για τις νέες γενιές, είναι κάτι επί­σης πολύ σημαντικό.

Με κάποιο τρό­πο ο Τσε πρέ­πει να πολ­λα­πλα­σια­στεί ανά­με­σά μας και να συνε­χί­ζει να καλ­πά­ζει στην ιστο­ρία του λαού μας, για να βοη­θή­σει να γίνει καλύ­τε­ρη η δου­λειά μας για την δημιουρ­γία ενός κόσμου πολύ πιο δίκαιου για όλους.

Για άλλη μια φορά ευχα­ρι­στώ φίλε Νίκο. Ευχα­ρι­στώ πολύ όλους τους συνα­γω­νι­στές που σε στή­ρι­ξαν και σε βοή­θη­σαν. Ευχα­ρι­στώ πολύ που είστε ενερ­γό κομ­μά­τι της αλλη­λεγ­γύ­ης με τον κου­βα­νι­κό λαό. Ευχα­ρι­στώ πάρα πολύ, πραγ­μα­τι­κά. Δεν υπάρ­χει άλλη καλύ­τε­ρη λέξη στα ισπα­νι­κά, για να μπο­ρέ­σω να εκφρά­σω αυτό το συναίσθημα.

Η αλλη­λεγ­γύη ανά­με­σα στους λαούς είναι ίσως αυτό που ποτέ κανείς δεν μπό­ρε­σε να μας υφαρ­πά­ξει και αυτό το γεγο­νός, υπάρ­χει μέσα στις λέξεις, μέσα στα γρα­πτά, μέσα στην προ­σπά­θεια που γίνε­ται ώστε άλλοι λαοί να γνω­ρί­σουν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ενός μέρους μακρι­νού για αυτούς, από γεω­γρα­φι­κή άπο­ψη, αλλά και πολύ κοντι­νού, διό­τι πάντο­τε είμα­στε αδέρφια.

Για άλλη μια φορά συνα­γω­νι­στή Νίκο, ευχα­ρι­στώ πολύ».

Αθή­να: Με επι­τυ­χία η παρου­σί­α­ση του βιβλί­ου του Νίκου Μότ­τα για τον Ερνέ­στο Τσε Γκεβάρα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο