Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μήνυμα του ΚΚΕ προς το ΚΚ Αλβανίας για τον καταστροφικό σεισμό

Σε μήνυ­μά του προς το ΚΚ Αλβα­νί­ας για τον πρό­σφα­το κατα­στρο­φι­κό σει­σμό το Τμή­μα Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ ανα­φέ­ρει τα εξής:

«Αγα­πη­τοί σύντροφοι,

Με το μήνυ­μά μας αυτό θέλου­με να εκφρά­σου­με τη βαθιά μας λύπη για τα πολυά­ριθ­μα θύμα­τα, τους νεκρούς και τους τραυ­μα­τί­ες, αλλά και τις μεγά­λες υλι­κές ζημιές, που προ­κά­λε­σε ο πρό­σφα­τος κατα­στρο­φι­κός σει­σμός στη χώρα σας.

Το ΚΚΕ, σ’ αυτήν τη δύσκο­λη στιγ­μή, είναι αλλη­λέγ­γυο στους εργα­ζό­με­νους της Αλβα­νί­ας και τους Αλβα­νούς μετα­νά­στες εργά­τες που δου­λεύ­ουν στη χώρα μας, τονί­ζει πως δεν είναι μοι­ραίο οι εργα­ζό­με­νοι και τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα να πλη­ρώ­νουν τέτοιο βαρύ φόρο αίμα­τος από τα φυσι­κά φαινόμενα.

Δεν είναι δυνα­τόν οι κυβερ­νή­σεις να βρί­σκουν χρή­μα­τα για τους πολέ­μους και τα σφα­γεία των ιμπε­ρια­λι­στών του ΝΑΤΟ και την ίδια ώρα να παρα­τη­ρεί­ται έλλει­ψη ουσια­στι­κών μέτρων αντι­σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας και ετοι­μό­τη­τας. Στην πρά­ξη απο­δει­κνύ­ε­ται πως οι λαϊ­κές ανά­γκες για την προ­στα­σία από τα φυσι­κά φαι­νό­με­να δεν χωρά­νε στους σχε­δια­σμούς των καπι­τα­λι­στών και των κομ­μά­των τους κι αυτό ισχύ­ει σε όλες τις χώρες.

Οι εργα­ζό­με­νοι στον 21ο αιώ­να δικαιού­νται ασφα­λείς και αξιο­πρε­πείς κατοι­κί­ες, με τήρη­ση των μέτρων αντι­σει­σμι­κής προστασίας.

Παρα­κα­λού­με μετα­βι­βά­στε στην εργα­τι­κή τάξη και τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα της χώρας σας τα ειλι­κρι­νή μας συλ­λυ­πη­τή­ρια και την αλλη­λεγ­γύη μας».

Ξένοι ηγέ­τες και η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση εξέ­φρα­σαν τη συμπα­ρά­στα­σή τους στην ηγε­σία της δοκι­μα­ζό­με­νης χώρας υπο­σχό­με­νοι ανθρω­πι­στι­κή και τεχνι­κή βοή­θεια. Στο Δυρ­ρά­χιο, στο πλευ­ρό των σει­σμο­πα­θών βρέ­θη­κε από τις πρώ­τες κιό­λας ώρες και ο Αρχιε­πί­σκο­πος Αλβα­νί­ας κ. Ανα­στά­σιος που δήλω­σε πως η Εκκλη­σία θα κάνει ο,τι μπο­ρεί για να ανα­κου­φί­σει τους πληγέντες.

Μολο­νό­τι απο­τε­λεί πρώ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα των αρχών η ολο­κλή­ρω­ση των ερευ­νών για τη ανεύ­ρε­ση επι­ζώ­ντων κάτω από τα ερείπια,τους σει­σμο­σπα­θείς και την αλβα­νι­κή κυβέρ­νη­ση περι­μέ­νει ένας Γολ­γο­θάς. Πρέ­πει άμε­σα να στε­γα­στούν και σύντο­μα να επα­νέλ­θουν στην καθη­με­ρι­νό­τη­τά τους, προ­ο­πτι­κή διό­λου εύκο­λη σε μια χώρα με μεγά­λες δυσκο­λί­ες στην οικο­νο­μία και τη λει­τουρ­γία του κρα­τι­κού μηχανισμού.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Ράμα απηύ­θυ­νε έκκλη­ση στους ξενο­δό­χους της περιο­χής να στε­γά­σουν σει­σμο­πα­θείς σε όσες από τις μονά­δες τους κρι­θούν κατάλ­λη­λες, ενώ μεγά­λος αριθ­μός σει­σμο­πα­θών ανα­μέ­νε­ται να φιλο­ξε­νη­θεί σε σκηνές.

Επι­ση­μαί­νε­ται επί­σης η τερά­στια ζημιά που προ­κά­λε­σε ο σει­σμός στην οικο­νο­μία της Αλβα­νί­ας, καθώς στον άξο­να Τιρά­νων- Δυρ­ρα­χί­ου, που κατ εξο­χήν επλή­γη από την δόνη­ση, συγκε­ντρώ­νε­ται ο κύριος όγκος του πλη­θυ­σμού της χώρας, αλλά και των οικο­νο­μι­κών δρα­στη­ριο­τή­των της (του­ρι­σμός, βιο­τε­χνί­ες, κ.λ.π).

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο