Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μήνυμα του μυστηριώδους «Zodiac Killer» αποκρυπτογραφήθηκε 51 χρόνια αφού στάλθηκε

Μια ομά­δα ανθρώ­πων παθια­σμέ­νων με την κρυ­πτο­γρα­φία μπό­ρε­σε να απο­κρυ­πτο­γρα­φή­σει ένα από τα κωδι­κο­ποι­η­μέ­να μηνύ­μα­τα που είχε στεί­λει πριν από 51 χρό­νια ο μυστη­ριώ­δης «Zodiac Killer», ο οποί­ος κατα­τρο­μο­κρα­τού­σε τη βόρεια Καλι­φόρ­νια στα τέλη της δεκα­ε­τί­ας του 1960 και μέχρι και σήμε­ρα παρα­μέ­νει άγνω­στο ποιος ήταν.

Το συγκε­κρι­μέ­νο μήνυ­μα είχε στα­λεί τον Νοέμ­βριο του 1969 στην εφη­με­ρί­δα San Francisco Chronicle από τον φερό­με­νο ως δολο­φό­νο κατά συρ­ροή. Ο κώδι­κάς του, απο­τε­λού­με­νος από μια σει­ρά γραμ­μά­των και αινιγ­μα­τι­κών συμ­βό­λων σε μορ­φή πίνα­κα, απο­τε­λού­σε γρί­φο που οι αρχές και ακό­μα και οι πιο δυνα­τοί ερα­σι­τέ­χνες λύτες δεν είχαν κατα­φέ­ρει να απο­κρυ­πτο­γρα­φή­σουν έκτοτε.

Οι άνθρω­ποι που ασχο­λού­νται με την υπό­θε­ση του «Zodiac Killer» και οι διω­κτι­κές αρχές έτρε­φαν την ελπί­δα ότι το κωδι­κο­ποι­η­μέ­νο αυτό μήνυ­μα θα περιεί­χε το όνο­μα ή έστω κάποιο άλλο στοι­χείο που θα οδη­γού­σε στην ταυ­τό­τη­τα του κακο­ποιού, ο οποί­ος έχει επι­βε­βαιω­θεί πως διέ­πρα­ξε του­λά­χι­στον πέντε δολο­φο­νί­ες από το 1968 ως το 1969, αλλά ανέ­λα­βε την ευθύ­νη για συνο­λι­κά 37, ενώ ενέ­πνευ­σε άλλους δολο­φό­νους κατά συρροή.

Όμως, σύμ­φω­να με την τριά­δα των ερευ­νη­τών που έσπα­σε τον κώδι­κα, δεν πρό­κει­ται παρά για μερι­κές φρά­σεις στις οποί­ες ο δολο­φό­νος καυ­χιέ­ται, αψη­φά τις αρχές και μοιά­ζει να παρα­λη­ρεί, χωρίς να απο­κα­λύ­πτει ποιος είναι.

«Ελπί­ζω ότι δια­σκε­δά­ζε­τε πολύ προ­σπα­θώ­ντας να με πιά­σε­τε (…). Δεν φοβά­μαι τον θάλα­μο αερί­ου, διό­τι θα με στεί­λει στον παρά­δει­σο συντο­μό­τε­ρα (…) τώρα έχω αρκε­τούς σκλά­βους που δου­λεύ­ουν για μένα», ανα­φέ­ρει το μήνυμα.

Χρειά­στη­καν ατέ­λειω­τες σει­ρές κώδι­κα προ­γραμ­μα­τι­σμού και χρό­νια δου­λειάς προ­τού ο Ντέι­βιντ Όραν­τσακ, αμε­ρι­κα­νός σχε­δια­στής ιστο­τό­πων, 46 χρο­νών, να μπο­ρέ­σει να σπά­σει το κρυ­πτο­γρά­φη­μα, πάνω στο οποίο άρχι­σε να δου­λεύ­ει το 2006.

Τον βοή­θη­σαν ο Σαμ Μπλέικ, αυστρα­λός μαθη­μα­τι­κός, και ο Γιαρλ Βαν Άικε, βέλ­γος προ­γραμ­μα­τι­στής, εξή­γη­σε ο Όραν­τσακ στην Κρό­νικλ, η οποία έλα­βε επι­βε­βαί­ω­ση ότι η ανα­κά­λυ­ψη της τριά­δας ευστα­θεί από το Ομο­σπον­δια­κό Γρα­φείο Έρευ­νας (FBI), που χει­ρί­ζε­ται την έρευ­να για τον Ζόντιακ.

Αυτή είναι η δεύ­τε­ρη φορά που απο­κρυ­πτο­γρα­φεί­ται μήνυ­μα που είχε στεί­λει σε καλι­φορ­νέ­ζι­κη εφη­με­ρί­δα ο δολο­φό­νος. Το πρώ­το έσπα­σαν ένας δάσκα­λος κι η σύζυ­γός του το 1969: «Μου αρέ­σει να σκο­τώ­νω για­τί είναι τόσο δια­σκε­δα­στι­κό», ανέ­φε­ρε, κάνο­ντας και σε αυτό λόγο για τους «σκλά­βους» που θα μάζευε για να τον υπηρετούν.

Αλλά ο κώδι­κας που είχε χρη­σι­μο­ποι­η­θεί σε εκεί­νο, το πρώ­το μήνυ­μα, ήταν πολύ πιο απλού­στε­ρος από το «κρυ­πτο­γρά­φη­μα 340», το οποίο βαπτί­στη­κε έτσι επει­δή περιέ­χει 340 χαρα­κτή­ρες (17 στή­λες, 20 γραμμές).

«Στην κοι­νό­τη­τα αυτών που προ­σπα­θούν να απο­κρυ­πτο­γρα­φή­σουν (τα μηνύ­μα­τα που είχε στεί­λει) ο Ζόντιακ, θεω­ρού­σα­με όλοι ότι υπήρ­χε άλλο ένα βήμα, αφού βρεις ποιο γράμ­μα αντι­στοι­χεί σε ποιο σύμ­βο­λο — πράγ­μα­τι, ίσχυε αυτό», εξή­γη­σε ο Όραντσακ.

Το κρυ­πτο­γρά­φη­μα 340 δια­βά­ζε­ται δια­γώ­νια, ξεκι­νώ­ντας από τον πρώ­το χαρα­κτή­ρα στην πρώ­τη γραμ­μή αρι­στε­ρά, κατε­βαί­νο­ντας κάθε φορά μια σει­ρά και παίρ­νο­ντας τον χαρα­κτή­ρα που βρί­σκε­ται δύο θέσεις δεξιά, όπως κινεί­ται ο αξιω­μα­τι­κός στο σκά­κι. Πρέ­πει να επι­στρέ­ψεις στην πρώ­τη σει­ρά όταν φθά­σεις στο τέλος αυτής της δια­γω­νί­ου και να συνε­χί­σεις, με τον ίδιο τρό­πο, εξή­γη­σε ο ίδιος σε βίντεο στο κανά­λι του στο YouTube.

Σύμ­φω­να με τον Όραν­τσακ, αυτό το σύστη­μα κωδι­κο­ποί­η­σης το έβρι­σκε κανείς σε εγχει­ρί­διο κρυ­πτο­γρα­φί­ας του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού που είχε συντα­χθεί τη δεκα­ε­τία του 1950.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο