Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μήνυση κατά της Γαλλίας στο Διεθνές Δικαστήριο κατέθεσε η Πολυνησία για τις πυρηνικές δοκιμές

Μήνυ­ση κατα­τέ­θη­κε στις 2 Οκτω­βρί­ου στο Διε­θνές Ποι­νι­κό Δικα­στή­ριο κατά της Γαλ­λί­ας για εγκλή­μα­τα κατά της ανθρω­πό­τη­τας εξαι­τί­ας των πυρη­νι­κών δοκι­μών στην Γαλ­λι­κή Πολυ­νη­σία, δήλω­σε σήμε­ρα ο ηγέ­της του αυτο­νο­μι­στι­κού κόμ­μα­τος της Γαλ­λι­κής Πολυ­νη­σί­ας Όσκαρ Τεμαρού.

“Το οφεί­λου­με σε όλους όσοι έχα­σαν τη ζωή τους από τις συνέ­πειες της πυρη­νι­κής αποι­κιο­κρα­τί­ας”, πρό­σθε­σε ο πρώ­ην πρό­ε­δρος της Γαλ­λι­κής Πολυ­νη­σί­ας, η οποία βρί­σκε­ται στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό και έχει περί­που 270.000 κατοίκους.

Η ανα­κοί­νω­ση αυτή έγι­νε στη διάρ­κεια συνό­δου για την Γαλ­λι­κή Πολυ­νη­σία που είχε διορ­γα­νω­θεί στους κόλ­πους ειδι­κής επι­τρο­πής του ΟΗΕ για θέμα­τα αποαποικιοποίησης.

“Με μεγά­λο αίσθη­μα ευθύ­νης και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τας στις 2 Οκτω­βρί­ου κατα­θέ­σα­με μήνυ­ση στο Διε­θνές Ποι­νι­κό Δικα­στή­ριο για εγκλή­μα­τα κατά της ανθρω­πό­τη­τας. Η προ­σφυ­γή αυτή στη δικαιο­σύ­νη έχει στό­χο να φέρου­με προ των ευθυ­νών τους όλους τους εν ζωή Γάλ­λους που διε­τέ­λε­σαν πρό­ε­δροι από τότε που άρχι­σαν οι πυρη­νι­κές δοκι­μές κατά της χώρας μας”, σημείωσε.

“Για μας, οι γαλ­λι­κές πυρη­νι­κές δοκι­μές δεν είναι παρά το άμε­σο απο­τέ­λε­σμα της αποι­κιο­κρα­τί­ας. Αντί­θε­τα με όσα λένε οι Γάλ­λοι, εμείς δεν είχα­με δεχθεί να φιλο­ξε­νή­σου­με τις δοκι­μές αυτές, μας τις επέ­βα­λαν με την άμε­ση απει­λή της εγκα­θί­δρυ­σης στρα­τιω­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης, αν αρνιό­μα­σταν”, σημεί­ω­σε ο Όσκαρ Τεμαρού.

Ο αυτο­νο­μι­στής ηγέ­της διευ­κρί­νι­σε ότι από το 2013 επι­διώ­κουν έναν “υπεύ­θυ­νο διά­λο­γο” με “την διοι­κού­σα δύνα­μη” υπό την επί­βλε­ψη του ΟΗΕ. Αλλά τα αιτή­μα­τά τους προς τη Γαλ­λία για να ξεκι­νή­σουν έναν διά­λο­γο “αγνο­ή­θη­καν και περιφρονήθηκαν”.

Ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λι­κής Πολυ­νη­σί­ας Εντουάρ Φριτς, ο οποί­ος συνο­δευό­ταν από αντι­προ­σω­πεία ηγε­τι­κών στε­λε­χών της πλειο­ψη­φί­ας του, μίλη­σε επί­σης χθες στην επι­τρο­πή του ΟΗΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο