Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μήνυση κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τον χαρακτηρισμό «Ρώσος» σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη

Μήνυ­ση κατά της ΠΑΕ Ολυ­μπια­κός κατέ­θε­σε το Ελλη­νι­κό Παρα­τη­ρη­τή­ριο των Συμ­φω­νιών του Ελσίν­κι, κάνο­ντας λόγο για ρατσι­στι­κή χρή­ση του όρου «Ρώσος» σε βάρος του μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τία, προ­έ­δρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται χαρα­κτη­ρι­στι­κά στη μήνυ­ση που κατέ­θε­σε ο εκπρό­σω­πος του Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου Π. Δημη­τράς, η χρή­ση του όρος «Ρώσος» από την πει­ραϊ­κή ΠΑΕ «έχει εσκεμ­μέ­νη προσβλητική/υποτιμητική/ρατσιστική χροιά αφού αμφι­σβη­τεί την ελλη­νι­κή ταυ­τό­τη­τά των Ποντί­ων ιδιαί­τε­ρα όταν χρη­σι­μο­ποιεί­ται σε επιθετικούς/μειωτικούς χαρα­κτη­ρι­σμούς για Ποντίους». 

Την ίδια στιγ­μή, με ανα­κοί­νω­ση της η Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Ποντια­κών Σωμα­τεί­ων απαι­τεί την άμε­ση επα­νόρ­θω­ση και τη δημό­σια συγ­γνώ­μη της ΠΑΕ Ολυ­μπια­κός για την ρατσι­στι­κή ανα­φο­ρά σε βάρος του Έλλη­να ποντια­κής κατα­γω­γής Ιβάν Σαββίδη. 

Από την πλευ­ρά της, η Ομο­σπον­δία Συλ­λό­γων Ελλή­νων Ποντί­ων Ευρώ­πης κάνει λόγο για «επί­θε­ση με ρατσι­στι­κό μίσος στο πρό­σω­πο του συμπα­τριώ­τη μας Ιβάν Σαβ­βί­δη» έκα­νε λόγο η ανα­κοί­νω­ση της Ομο­σπον­δί­ας Συλ­λό­γων Ελλή­νων Ποντί­ων Ευρώ­πης που συμπλη­ρώ­νει: «Φαντα­στεί­τε αν επι­τί­θε­νται με τόσο μίσος τυφλού ρατσι­σμού σε έναν τόσο δυνα­τό άνθρω­πο σαν τον Ιβάν, τι άπο­ψη έχουν για ένα απλό μερο­κα­μα­τιά­ρη στο Σόχουμ, το Σότσι, το Νοβο­ρο­σίσκ, τη Συμφερούπολη».

Από το κάδρο των αντι­δρά­σε­ων δεν έλει­ψαν και τα σχό­λια βου­λευ­τών, όπως αυτή του Μάρ­κου Μπό­λα­ρη (ΣΥΡΙΖΑ) ο ποί­ος σε μακρο­σκε­λή ανάρ­τη­ση στην σελί­δα του στο Facebook κάνει λόγο για «Μια βάρ­βα­ρη παρέμ­βα­ση … Αγροί­κου Προ­έ­δρου ΠΑΕ … Πρω­θυ­πουρ­γι­κού κου­μπά­ρου … Υπό­δι­κου … Υπο­δυό­με­νου ιδιό­τυ­πα τον Μπερ­λου­σκό­νι!» Στο ίδιο μήκος κύμα­τος και το σχό­λιο της βου­λευ­τή Καστο­ριάς του ΣΥΡΙΖΑ Ολυ­μπί­ας Τελι­γιο­ρί­δου η οποία σημεί­ω­σε ότι η έκφρα­ση της ΠΑΕ Ολυ­μπια­κός «προ­σβά­λει στο σύνο­λο του τον Ποντια­κό Ελληνισμό».

Όλα αυτά εντάσ­σο­νται στην συνε­χώς κλι­μα­κού­με­νη κόντρα που έχει ξεσπά­σει μετα­ξύ Ολυ­μπια­κού και ΠΑΟΚ και η οποία, ασφα­λώς, ξεφεύ­γει από τα όρια του ποδο­σφαί­ρου, εκφρά­ζο­ντας βαθύ­τε­ρους αντα­γω­νι­σμούς μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμφερόντων.

osfp paok

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο