Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μήνυση του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ κατά των συντελεστών της παράστασης παράσταση «Jesus Christ Superstar»

Μήνυ­ση κατά των συντε­λε­στών της παρά­στα­σης «Jesus Christ Superstar» κατέ­θε­σε  ο Μητρο­πο­λί­της Κυθή­ρων Σερα­φείμ, η οποία αφο­ρά την παρα­βί­α­ση των άρθρων 198 και 199 του Ποι­νι­κού Κώδι­κα για κακό­βου­λη βλα­σφη­μία και καθύ­βρι­ση θρησκεύματος.

Η πρε­μιέ­ρα της παρά­στα­σης «Jesus Christ Superstar» έγι­νε την Παρα­σκευή στις 9 Φεβρουα­ρί­ου, στο θέα­τρο ΑΚΡΟΠΟΛ και παρου­σιά­ζει τον Ιησού Χρι­στό ως μέλος της κοι­νό­τη­τας των «χίπις».

Το πρωί της Παρα­σκευ­ής, ο Μητρο­πο­λί­της Κυθή­ρων Σερα­φείμ τηλε­φώ­νη­σε στο γρα­φείο της κ. Εισαγ­γε­λέ­ως του Αρεί­ου Πάγου, κατήγ­γει­λε την έναρ­ξη της παρά­στα­σης αυτής, εξή­γη­σε το βλά­σφη­μο χαρα­κτή­ρα του περιε­χο­μέ­νου της και ζήτη­σε την ανά­λη­ψη από την Εισαγ­γε­λία του Αρεί­ου Πάγου κάθε απα­ραί­τη­της ενέρ­γειας προς άμε­ση δια­κο­πή της παρά­στα­σης αυτής.

Το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής, και αφού η παρά­στα­ση αυτή ξεκί­νη­σε, ο Μητρο­πο­λί­της Κυθή­ρων προ­χώ­ρη­σε στην κατά­θε­ση μήνυ­σης μετά συνο­δευ­τι­κών εγγρά­φων σε αρμό­δια αστυ­νο­μι­κή Αρχή. Την ιδία ημέ­ρα υπο­βλή­θη­καν και άλλες τρεις μηνύ­σεις, δύο εκ μέρους δικη­γό­ρων Αθη­νών και μία εκ μέρους κληρικού.

Δε θα επι­κα­λε­στού­με τα περί ελευ­θε­ρί­ας της Τέχνης, ούτε θα σχο­λιά­σου­με τη μεσαιω­νι­κή αντί­λη­ψη της Εκκλη­σί­ας που ανα­δει­κνύ­ε­ται με ανη­συ­χη­τι­κή συχνό­τη­τα και γρα­φι­κό­τη­τα. Θα ανα­ρω­τη­θού­με απλά τι θεός είναι αυτός που χρειά­ζε­ται νομι­κή προστασία.

Η παράσταση

Το «Jesus Christ Superstar» είναι η πρώ­τη ροκ όπε­ρα που ανέ­βη­κε στον κόσμο, πρώ­τα στο Μπρό­ντ­γουαιη και μετά στο Γου­έστ Εντ του Λον­δί­νου με τερά­στια επι­τυ­χία. Με τη σύγ­χρο­νη γλώσ­σα του και την πολυ­βρα­βευ­μέ­νη μου­σι­κή του, έχει παι­χτεί σε 42 χώρες και έχει μετα­φρα­στεί σε 20 δια­φο­ρε­τι­κές γλώσ­σες απο­σπώ­ντας τις καλύ­τε­ρες κρι­τι­κές παγκο­σμί­ως. Η κλα­σι­κή πια παγκό­σμια επι­τυ­χία έρχε­ται στην Αθή­να του σήμε­ρα να μιλή­σει στην καρ­διά μας για την τελευ­ταία εβδο­μά­δα της ζωής του Χρι­στού πάνω στη γη, να μας θυμί­σει την αλη­θι­νή αγά­πη, τη γνή­σια συγκί­νη­ση, τη βαθιά χαρά και την αλή­θεια. Σκη­νο­θε­σία – από­δο­ση: Θέμις Μαρ­σέλ­λου. Πρω­τα­γω­νι­στούν οι Αιμι­λια­νός Στα­μα­τά­κης (Ιησούς), Ησα­ΐ­ας Ματιά­μπα (Ιού­δας), Ήβη Αδά­μου (Μαρία Μαγδα­λη­νή) και η Αντι­γό­νη Ψυχρά­μη για συγκε­κρι­μέ­νες παρα­στά­σεις και ο Νίκος Μου­τσι­νάς στο ρόλο του Ηρώδη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο