Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μήπως κρυώνεις; Πάρε από την σακούλα μπουφάν, μπλούζα, χοντρές κάλτσες και εσώρουχα

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Αυτά γρά­φει το σημεί­ω­μα που είναι κολ­λη­μέ­νο στην κρε­μα­σμέ­νη από το δέντρο σακούλα.

«Μια πολύ καλή πρω­το­βου­λία”, λένε οι εκπρό­σω­ποι φιλαν­θρω­πι­κών οργα­νώ­σε­ων στην Σου­η­δία και στην Δανία. Ξεκί­νη­σε από πρω­το­βου­λία της βουλ­γά­ρι­κης ιστο­σε­λί­δας HiddenCash Sofia τον Γενά­ρη του 2015.

Μια φιλάν­θρω­πη Δανέ­ζα η Jeanette Kagan το μετέ­φρα­σε στα δανέ­ζι­κα. Το ανέ­βα­σε στο φβ και προς κατά­πλη­ξη της, όπως λέει, έγι­νε viral και μετα­φρά­στη­κε και στα γαλ­λι­κά και έφτα­σε τις 6000 κοι­νο­ποι­ή­σεις και σε 300.000 χρή­στες του φβ.

Τώρα το ανα­κά­λυ­ψε στην Σου­η­δία η Therese Sowilam μέλος του Συλ­λό­γου « Εμείς βοη­θά­με τους άστε­γους» και ενθου­σιά­στη­κε, κατά πως τα λέει, στην Σου­η­δι­κή τηλε­ό­ρα­ση. Δίνει και οδηγίες.

-Να τα κρε­μά­με κοντά σε μέρη με άστε­γους και να είναι στε­γνά τα ρούχα.

-Να μην ξεχά­σου­με να βάζου­με γάντια και σκού­φους και ένα σημεί­ω­μα που να λέει πως είναι μόνο για άστε­γους μήπως γίνει κανέ­να λάθος.

-Να έχου­με πάντα ένα έξτρα ζευ­γά­ρι γάντια μαζί μας, δεν πιά­νουν τόπο στην τσάντα

hemlös1

Να αυτές είναι οι προ­τά­σεις του καπι­τα­λι­στι­κού φιλαν­θρω­πι­κού περί­γυ­ρου. Κρε­μά­στε τα παλιά μπου­φάν, κάλ­τσες, σκού­φους και ότι άλλο στα δέντρα και χτυ­πή­σα­με την φτώ­χεια και την έλλει­ψη στέ­γης. Σαν τους ερά­νους και τα γκα­λά των δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χων που συγκι­νούν αλλά γίνο­νται μόνο για την βιτρίνα.

Μα είναι κακό θα ανα­ρω­τη­θεί κανείς; Η βοή­θεια προς τον συνάν­θρω­πο που έχει μεγα­λύ­τε­ρη ανά­γκη και η αλλη­λεγ­γύη δεν είναι κακό.

Δεν γίνε­ται όμως να στα­θού­με μόνο σε αυτό. Πρέ­πει να ανα­ρω­τη­θού­με για την αιτία όταν ακό­μη και σε λεγό­με­νες πλού­σιες κοι­νω­νί­ες τα ζητή­μα­τα της φτώ­χειας όχι μόνο δεν έχουν λυθεί αλλά επιδεινώνονται.

Οι πλού­σιες κοι­νω­νί­ες της Σου­η­δί­ας και Δανί­ας μας προ­τεί­νουν να αντι­με­τω­πί­σου­με το πρό­βλη­μα με ανα­κύ­κλω­ση της φτώ­χειας και δικαιό­τε­ρη κατα­νο­μή της μετα­ξύ μας.

Και η Σου­η­δι­κή κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση το είδε σαν βού­τυ­ρο στο ψωμί του απο­προ­σα­να­το­λι­σμού και της ψεύ­τι­κης φιλαν­θρω­πί­ας και άρχι­σε την δωρε­άν διαφήμιση.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο