Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μία εξήγηση γιατί οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο από Covid-19

Οι άνδρες έχουν στο αίμα τους υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα του ενζύ­μου ACE2, που βοη­θά­ει τον κορο­νο­ϊό SARS-CoV‑2 να μολύ­νει τα ανθρώ­πι­να κύτ­τα­ρα, όπως προ­κύ­πτει από μία μεγά­λη ευρω­παϊ­κή επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να σε χιλιά­δες ασθε­νείς, ορι­σμέ­νοι εκ των οποί­ων και στην Ελλά­δα. Η δια­πί­στω­ση πιθα­νώς εξη­γεί για­τί σε όλον τον κόσμο πολ­λοί περισ­σό­τε­ροι άνδρες από ό,τι γυναί­κες αρρω­σταί­νουν σοβα­ρά από την Covid-19 και πεθαί­νουν από αυτήν τη νόσο.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον καθη­γη­τή καρ­διο­λο­γί­ας Άντριαν Βόορς του Ιατρι­κού Κέντρου του Πανε­πι­στη­μί­ου του Γκρό­νι­γκεν, οι οποί­οι έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό «European Heart Journal» της Ευρω­παϊ­κής Εται­ρεί­ας Καρ­διο­λο­γί­ας, ανέ­λυ­σαν δείγ­μα­τα από δύο ομά­δες ασθε­νών με καρ­δια­κή ανε­πάρ­κεια σε 11 χώρες. Η πρώ­τη ομά­δα περι­λάμ­βα­νε 1.485 άνδρες και 537 γυναί­κες, ενώ η δεύ­τε­ρη 1.123 άνδρες και 575 γυναί­κες. Η μέση ηλι­κία των συμ­με­τε­χό­ντων ήταν 69 για τους άνδρες και 75 για τις γυναί­κες στην πρώ­τη ομά­δα και 74 και 76, αντί­στοι­χα, στη δεύ­τε­ρη. Στη μελέ­τη συμ­με­τεί­χε ο καθη­γη­τής Γερά­σι­μος Φιλιπ­πά­τος της Ιατρι­κής Σχο­λής του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών (υπεύ­θυ­νος της Μονά­δας Καρ­δια­κής Ανε­πάρ­κειας στο πανε­πι­στη­μια­κό νοσο­κο­μείο «Αττι­κόν») και της Ιατρι­κής Σχο­λής του Πανε­πι­στη­μί­ου της Κύπρου.

Η έρευ­να δεί­χνει ότι οι ασθε­νείς με καρ­δια­κή ανε­πάρ­κεια που παίρ­νουν φάρ­μα­κα ανα­στο­λείς ή αντα­γω­νι­στές του ACE2 (μετα­τρε­πτι­κού ενζύ­μου αγγειο­τεν­σί­νης τύπου 2), δεν έχουν υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα ACE2 στο αίμα τους, άρα δεν κιν­δυ­νεύ­ουν περισ­σό­τε­ρο από τον κορο­νο­ϊό. «Τα ευρή­μα­τά μας δεν υπο­στη­ρί­ζουν τη δια­κο­πή της χορή­γη­σης αυτών των φαρ­μά­κων στους ασθε­νείς με καρ­δια­κή ανε­πάρ­κεια που εμφα­νί­ζουν και Covid-19, όπως είχε προ­τα­θεί από προη­γού­με­νες ανα­φο­ρές», δήλω­σε ο δρ Βόορς.

Ο υπο­δο­χέ­ας ACE2, που βρί­σκε­ται στην επι­φά­νεια των ανθρω­πί­νων κυτ­τά­ρων, προσ­δέ­νε­ται στο κορο­νο­ϊό και του επι­τρέ­πει να εισ­δύ­σει και να τα μολύ­νει. Υψη­λά επί­πε­δα ACE2 υπάρ­χουν στους πνεύ­μο­νες και πιστεύ­ε­ται ότι παί­ζουν κρί­σι­μο ρόλο στην επι­δεί­νω­ση της Covid-19.

Η νέα έρευ­να μελέ­τη­σε τα επί­πε­δα ACE2 μόνο στο πλά­σμα αίμα­τος και όχι σε ιστούς όπως των πνευ­μό­νων. Επίσης, τα συμπε­ρά­σμα­τά της περιο­ρί­ζο­νται μόνο στους ασθε­νείς με καρ­δια­κή ανε­πάρ­κεια και όχι γενι­κό­τε­ρα σε όλους τους ασθε­νείς με Covid-19.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο