Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μία νέα νήσος ξεπηδά από το νερό μέσα στη Μεσόγειο και ένα νέο βουνό δημιουργείται στο Νέο Δελχί στην Ινδία

Μία νέα νήσος ξεπη­δά από το νερό μέσα στη Μεσό­γειο και ένα νέο βου­νό δημιουρ­γεί­ται στο Νέο Δελ­χί στην Ινδία. Και πλέ­ον στην ανθρω­πό­και­νο επο­χή δεν χρεια­ζό­μα­στε εκρή­ξεις ηφαι­στεί­ων και τεκτο­νι­κές μετα­κι­νή­σεις, προ­κει­μέ­νου να δημιουρ­γη­θούν νέα γεω­γρα­φι­κά δεδο­μέ­να. Η νήσος που βρί­σκε­ται στη Μεσό­γειο και το βου­νό στο Νέο Δελ­χί έχουν δημιουρ­γη­θεί από απορ­ρίμ­μα­τα και συγκε­κρι­μέ­να από πλαστικό.

Σε όλον τον κόσμο πάνω από 5 τρισ. πλα­στι­κές σακού­λες, 500 δισ. πιά­τα και ποτή­ρια χρη­σι­μο­ποιού­νται κάθε χρό­νο και 500 εκατ. πλα­στι­κά καλα­μά­κια κάθε μέρα. Αυτοί οι αριθ­μοί αντι­στοι­χούν σε 350 εκατ. τόνους πλα­στι­κού και από αυτά τα μισά είναι μόνο μίας χρή­σης. Για να έχου­με ένα μέτρο σύγκρι­σης, στη δεκα­ε­τία του ’50 η παρα­γω­γή πλα­στι­κού έφθα­νε μόλις τα δύο εκατ. τόνους τον χρό­νο. Καθώς το πλα­στι­κό είναι ένα υλι­κό ελά­χι­στα βιο­δια­σπώ­με­νο (μόνο το 7% ανα­κυ­κλώ­νε­ται και το 12% καί­γε­ται) τεί­νει να συσ­σω­ρεύ­ε­ται παντού και είναι οι ποτα­μοί εκεί­νοι που συγκε­ντρώ­νουν το 90% από τα πλα­στι­κά απορ­ρίμ­μα­τα: ο Γιαν­κτσέ στην Κίνα 1,469,481 τόνους, ο Ινδός 164,332 τόνους, ο Νεί­λος 84,792 και στην Ιτα­λία ο Άρνος, ο Τίβε­ρης και ο Σάρνος.

Είναι ακρι­βώς στις ακτές της Τοσκά­νης που δημιουρ­γεί­ται αυτή η νήσος, ανά­με­σα στη νήσο Έλβα και την Κορ­σι­κή. Η μήκους δεκά­δων χλμ νήσος απο­τε­λεί­ται από τμή­μα­τα πλα­στι­κών ποτη­ριών, καλα­μά­κια, μπου­κά­λια, παπού­τσια και ρού­χα, που τα περισ­σό­τε­ρα έχουν συρ­ρι­κνω­θεί σε κομ­μά­τια όχι μεγα­λύ­τε­ρα από 2 χιλιο­στά. Σε αντί­θε­ση με την αντί­στοι­χη Garbage patch στον Ειρη­νι­κό, που συγκε­ντρώ­νει 80.000 τόνους τέτοιων υλι­κών σε μία έκτα­ση ίσα­με τρεις φορές τη Γαλ­λία, η νήσος της Μεσο­γεί­ου δεν είναι στα­θε­ρή. Κάποιος μπο­ρεί να τη δει μόνον ευκαι­ρια­κά και για λίγο: απο­τε­λεί ένα άστα­το χρο­νι­κό φαι­νό­με­νο, που επα­νεμ­φα­νί­ζε­ται κυκλι­κά. Όλα εξαρ­τώ­νται από τα ρεύ­μα­τα και από την πορεία των ανέ­μων ανά­με­σα στην Κορ­σι­κή και την Έλβα. Εμφα­νί­ζε­ται ιδιαί­τε­ρα ύστε­ρα από δυνα­τές βρο­χές, όταν τα ρεύ­μα­τα από τα βορειο­δυ­τι­κά πιά­νουν τις ιτα­λι­κές ακτές, παρα­σέρ­νο­ντας τα απορ­ρίμ­μα­τα από τις ακτές των ποτα­μών. Φθά­νο­ντας στο ύψος της Έλβας δεν μπο­ρούν να φύγουν μακρύ­τε­ρα, καθώς και το νότιο άκρο της Κορ­σι­κής χρη­σι­μεύ­ει ως κυμα­το­θραύ­στης, δημιουρ­γώ­ντας μία στα­τι­κή ζώνη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο