Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μίκης Θεοδωράκης: Η επιστολή του στο Δήμο Χανίων για την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά

Στη δημο­σιό­τη­τα έδω­σε σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι ο Δήμαρ­χος Χανί­ων Πανα­γιώ­της Σημαν­δη­ρά­κης την επι­στο­λή που είχε στεί­λει το 2013 ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης στον τότε Δήμαρ­χο Μανώ­λης Σκου­λά­κη, με μονα­δι­κό περιε­χό­με­νο τη συν­δρο­μή του ώστε να υλο­ποι­η­θεί η επι­θυ­μία του να ταφεί στο κοι­μη­τή­ριο του Γαλα­τά, εκεί δηλα­δή που ανα­παύ­ο­νται οι γονείς και ο αδερ­φός του.

Ο κ. Σημαν­δη­ρά­κης υπο­γράμ­μι­σε ότι η από­φα­σή του να δοθεί η επι­στο­λή στην δημο­σιό­τη­τα προ­κύ­πτει από τη θεσμι­κή υπο­χρέ­ω­ση του Δήμου, να τηρή­σει τα όσα ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης ζητούσε.

Στην επι­στο­λή, η οποία παρα­λή­φθη­κε με εμπι­στευ­τι­κό πρω­τό­κολ­λο, ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης ανα­φέ­ρε­ται στο γεγο­νός ότι η οικο­γέ­νειά του είναι αντί­θε­τη με την επι­λο­γή του, αλλά ότι είναι δικαί­ω­μά του να καθο­ρί­σει τον τόπο της τελευ­ταί­ας του κατοικίας.

epistoli mikis 1

Ενδει­κτι­κό της βού­λη­σης του μεγά­λου Έλλη­να Δημιουρ­γού, είναι το γεγο­νός ότι είχε προ­νο­ή­σει να ζητή­σει, ότι σε περί­πτω­ση που ο Μανώ­λης Σκου­λά­κης δεν θα ήταν Δήμαρ­χος όταν ίδιος θα έφευ­γε από τη ζωή, η επι­θυ­μία του να υλο­ποι­η­θεί από τον νυν Δήμαρ­χο, κάτι το οποίο και έγινε.

Σε δηλώ­σεις του ο κ. Σημαν­δη­ρά­κης, υπο­γράμ­μι­σε ότι δημο­σιο­ποιεί την επι­στο­λή ως οφεί­λει και με κάθε σεβα­σμό στην οικο­γέ­νεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ειδι­κό­τε­ρα, ο κ. Σημαν­δη­ρά­κης επι­σή­μα­νε: «Σας καλέ­σα­με σήμε­ρα εδώ για να σας γνω­στο­ποι­ή­σου­με επι­στο­λή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανί­ων με εμπι­στευ­τι­κό πρω­τό­κολ­λο στις 5/2/2013, η οποία απευ­θύ­νε­ται στον τότε Δήμαρ­χο, αεί­μνη­στο Μανώ­λη Σκου­λά­κη από τον Μίκη Θεο­δω­ρά­κη. Η επι­στο­λή αυτή δημο­σιο­ποιεί­ται με από­λυ­το σεβα­σμό στη μνή­μη, στην οικο­γέ­νεια και στους οικεί­ους του θανό­ντος και περι­γρά­φει με από­λυ­τη σαφή­νεια την επι­θυ­μία, που είχε σχε­τι­κά με τον τόπο τέλε­σης της ταφής του. Θεω­ρώ θεσμι­κή και ηθι­κή υπο­χρέ­ω­ση ως Δήμαρ­χος Χανί­ων να τιμή­σου­με την τελευ­ταία επι­θυ­μία του Μίκη.

ertnews.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο