Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Μίκης Θεοδωράκης, ο Κρητικός, ο επαναστάτης κι ο μουσικός

Την Κυρια­κή 22 Μαΐ­ου 2022, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο STUDIO New Star Art Cinema η εκδή­λω­ση “Μίκης Θεο­δω­ρά­κης, ο Κρη­τι­κός, ο επα­να­στά­της κι ο μου­σι­κός”, Διορ­γα­νω­ση NEW STAR σε συνερ­γα­σία με τον Παγκρή­τιο Σύλ­λο­γο Φίλων Μίκη Θεο­δω­ρά­κη και την Πολι­τι­στι­κή Εται­ρεία Κρή­της — Εκδό­σεις Πυξί­δα της Πόλης, μια βρα­διά λόγου και μου­σι­κής γύρω από δύο πρό­σφα­τες εκδό­σεις για τον Θεο­δω­ρά­κη που έχουν ως κινη­τή­ριο μοχλό τον συντο­πί­τη και συνο­δοι­πό­ρο του συν­θέ­τη, τον συγ­γρα­φέα Γιώρ­γο Αγοραστάκη. 

Παρου­σιά­στη­καν τα βιβλία Το πνεύ­μα της Επα­νά­στα­σης του ’21 και ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης (Γιώρ­γος Αγο­ρα­στά­κης, εκδό­σεις Πυξί­δα της Πόλης, 2021) και Ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης και η Κρή­τη (Γιώρ­γος Αγο­ρα­στά­κης, Τατιά­να Παπα­γε­ωρ­γί­ου, Ερα­το­σθέ­νης Καψω­μέ­νος, έκδο­ση ΠΕΚ-Πυξί­δα της Πόλης και ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, 2021).

Στην εκδή­λω­ση παρα­βρέ­θη­καν μετα­ξύ άλλων:  εκ μέρους του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ελλά­δος, η Νίκη Κυρια­ζή, μέλος του τμή­μα­τος Πολι­τι­σμού της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής, Κρη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι, η Ρένα Παρ­με­νί­δου, επί χρό­νια γραμ­μα­τέ­ας του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, ο γιος του Μίκη και διευ­θυ­ντής του ραδιο­φω­νι­κού σταθ­μού Mikis Radio, Νίκος Θεο­δω­ρά­κης, η παρα­γω­γός Ελι­σά­βετ Παπα­γε­ωρ­γί­ου, η συγ­γρα­φέ­ας Ανα­στα­σία Βούλ­γα­ρη, ο σκη­νο­θέ­της Σταύ­ρος Ψυλ­λά­κης, ο σκη­νο­γρά­φος Χάρης Σεπεν­τζής, αλλά και πολ­λοί θαυ­μα­στές του έργου του Μίκη.

Την εκδή­λω­ση άνοι­ξε ο Βελισ­σά­ριος Κοσ­συ­βά­κης, Καλ­λι­τε­χνι­κός Διευ­θυ­ντής του STUDIO New Star Art Cinema, που ανα­φέρ­θη­κε στο σημα­ντι­κό έργο του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη και το πόσο έχει επη­ρε­ά­σει ολό­κλη­ρες γενιές και διά­βα­σε επι­στο­λή του νέου Πρέ­σβη της Κού­βας, Aramís Fuente Hernández, που τόνι­σε τη σημα­σία της προ­σφο­ράς του Μίκη και την αγά­πη που του έχει ο Κου­βα­νι­κός Λαός.

Η εκδή­λω­ση ξεκί­νη­σε με τον σπου­δαίο αρχι­μου­σι­κό  και  συν­θέ­τη Ανδρέα  Μπου­τσι­κά­κη που έπαι­ξε στο πιά­νο αγα­πη­μέ­να έργα του συν­θέ­τη και την τρα­γου­δί­στρια Λόρ­να Κου­τση που ερμή­νευ­σε με μονα­δι­κό τρό­πο 3 τρα­γού­δια, και έκα­νε μια εισα­γω­γή λέγο­ντας τα εξής: “Ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης ήταν ένας μύθος. Και δεν τελειώ­νει ποτέ. Και χρέ­ος μας είναι να τον τιμού­με και να τον σιγο­τρα­γου­δά­με και να τον ευχα­ρι­στού­με για τη μεγά­λη παρα­κα­τα­θή­κη που μας άφησε.”

Ο Γιώρ­γος Αγο­ρα­στά­κης παίρ­νο­ντας το λόγο ευχα­ρί­στη­σε το νέο πρέ­σβη για το μήνυ­μά του και το ενδια­φέ­ρον που έδει­ξε, λίγες μόλις μέρες μετά την ανά­λη­ψη καθη­κό­ντων του, να τιμή­σει με το μήνυ­μά του τον φίλο της Κού­βας Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, ο οποί­ος όλα αυτά τα χρό­νια στά­θη­κε δίπλα στον Κου­βα­νι­κό λαό, τόσο με τα τρα­γού­δια όσο και με τη φυσι­κή του παρου­σία, υπήρ­ξε προ­σω­πι­κός φίλος του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκε­βά­ρα, διε­τέ­λε­σε πρώ­τος πρό­ε­δρος του Ελλη­νο­κου­βα­νι­κού Συν­δέ­σμου Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης, και μια από τις τελευ­ταί­ες του πολι­τι­κές πρά­ξεις ήταν η υπο­στή­ρι­ξη του αιτή­μα­τος για το Νόμπελ Ειρή­νης στους για­τρούς της Κού­βας, και ήταν επί­τι­μος πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Επι­τρο­πής, η Κού­βα δεν είναι μόνη — Nobel for the Doctors of Cuba.

 Ανά­με­σα στα άλλα, ο κύριος Αγο­ρα­στά­κης μας ευχα­ρί­στη­σε που τον καλέ­σα­με στην Αθή­να για να παρου­σιά­σει τα βιβλία του και που του δόθη­κε η ευκαι­ρία να βρε­θεί ξανά στον ιστο­ρι­κό κινη­μα­το­γρά­φο τέχνης STUDIO, του οποί­ου ήταν μόνι­μος θεα­τής όταν σπού­δα­ζε στην Αθή­να τα δύσκο­λα χρό­νια της Χού­ντας. Είπε σχε­τι­κά τα παρακάτω:

“Μικρά παι­διά ανε­βή­κα­με στην Αθή­να να σπου­δά­σου­με. Στη Χού­ντα. Αυτή η αίθου­σα και η αδελ­φή της, η δίδυ­μη αδελ­φή της η Αλκυο­νί­δα, ήτα­νε οι εστί­ες της συνει­δη­το­ποί­η­σης της νεο­λαί­ας, της πολι­τι­κο­ποί­η­σης της νεο­λαί­ας. Εδώ, δια της τέχνης, επι­κοι­νω­νή­σα­με με όλο το κίνη­μα που ανα­πτύ­χθη­κε στην πορεία. Εδώ ήτα­νε μια κοι­τί­δα θα έλε­γα του αντι­στα­σια­κού αγώ­να. Ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης τότε ήτα­νε στο εξω­τε­ρι­κό, γύρι­ζε όλο τον κόσμο, έκα­νε συναυ­λί­ες. Εμείς τον ακού­γα­με, παι­διά, τον ακού­γα­με από την DW, από το BBC, από το Ράδιο Μόσχα κλπ. Η επι­κοι­νω­νία μας ήταν τότε, μ’αυ­τόν τον τρό­πο, έτσι γνω­ρί­σα­με και τον Μίκη Θεο­δω­ρά­κη. Μέσα από την τέχνη, λοι­πόν, εμείς στρα­τευ­τή­κα­με στον αντι­στα­σια­κό αγώ­να. Αυτή εδώ η αίθου­σα και η Αλκυο­νί­δα είναι ιστο­ρι­κές αίθου­σες. Χιλιά­δες νέοι εδώ γαλου­χή­θη­καν στις ιδέ­ες της ελευ­θε­ρί­ας και της αντί­στα­σης. Συγ­χαί­ρω τον Βελισ­σά­ριο Κοσ­συ­βά­κη που ανέ­λα­βε με την εται­ρία του να συνε­χί­σει αυτό το ιστο­ρι­κό έργο και τη λει­τουρ­γία αυτών των 2 αιθου­σών και του εύχο­μαι όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρο να προ­ω­θή­σει τους γενι­κούς στό­χους που έχου­νε την ανα­φο­ρά τους από τότε που σας είπα. Συγ­χα­ρη­τή­ρια Βελισσάριε.”

Έπει­τα περιέ­γρα­ψε τη σχέ­ση του με τον Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, και τόνι­σε την ανα­γκαιό­τη­τα και τη σημα­ντι­κό­τη­τα του έργου του μεγά­λου δημιουργού.

Στη συνέ­χεια πήρε το λόγο η Τατιά­να Παπα­γε­ωρ­γί­ου, δια­κε­κρι­μέ­νη πια­νί­στρια και για πολ­λά χρό­νια φίλη, συνερ­γά­της και βαθιά γνώ­στης του έργου του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, αλλά και συν­συγ­γρα­φέ­ας του βιβλί­ου Ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης και η Κρή­τη.

Ακο­λού­θως, ο Νίκος Παπα­δά­τος, διδά­κτωρ ιστο­ρί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου της Γενεύ­ης και ιστο­ρι­κός ερευ­νη­τής του διε­θνούς ινστι­τού­του Global Studies Institute, επι­σκέ­πτης καθη­γη­τής στο τμή­μα Ιστο­ρί­ας,  Κρα­τι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου της Μόσχας Λομο­νό­σοφ και πρό­σφα­τα  διδά­σκων στο ΚΕΜΕ του Πανε­πι­στη­μί­ου Κρή­της, έκα­νε μια ιστο­ρι­κή ανα­φο­ρά με διά­φο­ρα άγνω­στα ως τώρα στο ελλη­νι­κό κοι­νό ντο­κου­μέ­ντα, για τον ιστο­ρι­κό, πολι­τι­κό και πολι­τι­στι­κό ρόλο του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη στην Ελλάδα.

Ακο­λού­θη­σαν ερω­τή­σεις και απα­ντή­σεις με το κοινό.

Η εκδή­λω­ση έκλει­σε με κέρα­σμα κρη­τι­κής τσι­κου­διάς, ρακό­με­λου αλλά και ντά­κους που είχε την καλο­σύ­νη να μας προ­σφέ­ρει ο Σύντε­κνος, μαγα­ζί με παρα­δο­σια­κά κρη­τι­κά προϊόντα,

Ο συγ­γρα­φέ­ας υπέ­γρα­ψε τα βιβλία του και συνο­μί­λη­σε με το κοινό.

 Τα βιβλία του συγ­γρα­φέα θα παρα­μεί­νουν για κάποιες μέρες ακό­μα στο βιβλιο­πω­λείο του κινη­μα­το­γρά­φου STUDIO New Star Art Cinema, απ’ όπου μπο­ρεί­τε να τα προ­μη­θευ­τεί­τε.

 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο