Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μίμης Χρυσομάλλης, χαρισματικός ηθοποιός

O Μίμης Χρυ­σο­μάλ­λης γεν­νή­θη­κε το 1938 στην Αθή­να. Ξεκί­νη­σε ως παι­δί — θαύ­μα στο τρα­γού­δι, σημειώ­νο­ντας ιδιαί­τε­ρη επι­τυ­χία στα τρα­γού­δια του Αττίκ. Στα 13 του χρό­νια, δού­λευε επαγ­γελ­μα­τι­κά στο χώρο του τρα­γου­διού μαζί με τον Γιώρ­γο Οικο­νο­μί­δη, στο «Αλσος». Υπη­ρέ­τη­σε με συνέ­πεια και ήθος την τέχνη του, για περισ­σό­τε­ρα από 40 χρό­νια. To ταλέ­ντο και η σεμνό­τη­τά του τον καθιέ­ρω­σαν ως έναν από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους σύγ­χρο­νους Ελλη­νες ηθο­ποιούς του θεά­τρου, του κινη­μα­το­γρά­φου και της τηλεόρασης.

Το 1961 απο­φοί­τη­σε από τη δρα­μα­τι­κή σχο­λή του Καρό­λου Κουν. Ηταν συμ­μα­θη­τής των Γιώρ­γου Μιχα­λα­κό­που­λου, Θύμιου Καρα­κα­τσά­νη, Μίμη Κου­γιουμ­τζή, Γιάν­νη Φέρ­τη, της Μάγιας Λυμπε­ρο­πού­λου και άλλων. Η πρώ­τη του θεα­τρι­κή εμφά­νι­ση ήταν με το θία­σο της Ελσας Βερ­γή, το 1963, στο έργο του Ζ. Ανού­ιγ «Το μπαλκόνι».

Από τότε συνερ­γά­στη­κε, χωρίς δια­κο­πή, τόσο με το Εθνι­κό Θέα­τρο (1988 ‑1990: «Ο επι­θε­ω­ρη­τής», «Δωδέ­κα­τη νύχτα», «Ολα στον κήπο», «Ο φίλος μου ο Λευ­τε­ρά­κης) και το ΚΘΒΕ («Η στρί­γκλα που έγι­νε αρνά­κι» 1965), αλλά και με ΔΗΠΕΘΕ και με άλλους θιά­σους του ελεύ­θε­ρου θεά­τρου (Αλέ­κο Αλε­ξαν­δρά­κη: «Εγκλη­μα και τιμω­ρία», «Ο δει­λός κι ο τολ­μη­ρός», «Φοι­τη­τές» — Τζέ­νη Καρέ­ζη: «Η κυρία δε με μέλει» — Μινω­τή — Παξι­νού: «Μάνα κου­ρά­γιο», «Ο έμπο­ρος της Βενε­τί­ας») κ.ά. Συνερ­γά­στη­κε με το «Ελλη­νι­κό Λαϊ­κό Θέα­τρο» του Μάνου Κατρά­κη το 1979, στο «Ντα».

Υπήρ­ξε ιδρυ­τι­κό στέ­λε­χος του περί­φη­μου «Ελεύ­θε­ρου Θεά­τρου», που μετε­ξε­λί­χθη­κε σε «Θεα­τρι­κή Σκη­νή», από το 1973 μέχρι το 1988. Σημα­ντι­κές παρα­στά­σεις: «Κι εσύ χτε­νί­ζε­σαι», «Σιγά τον πολυ­έ­λαιο», «Της Ελλά­δας το κάγκε­λο», «Το τραμ το τελευ­ταίο», «Μέσα οι Αμε­ρι­κά­νοι», κ.ά.

Επαι­ξε στις ται­νί­ες: «Βαρύ Πεπό­νι» (Α‘ Βρα­βείο Ερμη­νεί­ας στο αντι-Φεστι­βάλ Θεσ­σα­λο­νί­κης το ’77), «Αρπα Κόλ­λα», «Βαριε­τέ», «Ενας κι ένας» (2000) και «Το κλά­μα βγή­κε από τον Παρά­δει­σο» (2001) και «Safe Sex» (2003).

Στην τηλε­ό­ρα­ση, με το απα­ρά­μιλ­λο ταλέ­ντο του, ερμή­νευ­σε βασι­κούς ρόλους στις σει­ρές «Αττίκ», «Αξιό­τι­μοι κύριοι», «Επι­φά­νεια», «Λίστα γάμου» κ.ά.

Κατά τη διάρ­κεια της βρα­δι­νής παρά­στα­σης της 12ης Νοεμ­βρί­ου 2004 —  στο θέα­τρο «ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ», με τον Γιώρ­γο Μιχα­λα­κό­που­λο, στο έργο του Νιλ Σάι­μον «Παρά­ξε­νο ζευ­γά­ρι» — ο Μίμης Χρυ­σο­μάλ­λης ένιω­σε έντο­νη δυσφο­ρία και πόνους στο στή­θος. Μετα­φέρ­θη­κε εσπευ­σμέ­να στο Γενι­κό Κρα­τι­κό Νοσο­κο­μείο Αθη­νών, όπου παρά τις προ­σπά­θειες των για­τρών εξέ­πνευ­σε λίγο αργότερα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο