Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαίνεται-κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση — Συνεχίζονται οι μάχες σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας

Ημέ­ρα μαχών και η σημε­ρι­νή σε πολ­λές περιο­χές της Ουκρα­νί­ας, με το Γενι­κό Επι­τε­λείο των ουκρα­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων να κάνει λόγο για αντεπιθέσεις.

Μάχες διε­ξά­γο­νται μέσα το Ίζιουμ καθώς οι ρωσι­κές δυνά­μεις επι­χει­ρούν να κατα­λά­βουν την πόλη που θα σημά­νει την «ένω­ση» του βόρειου και του νότιου τομέα επι­χει­ρή­σε­ων και απο­κο­πή ενός μεγά­λου τμή­μα­τος της ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας και τον εγκλω­βι­σμό των ουκρα­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων που βρί­σκε­ται στην περιοχή.

Στα βόρεια του Κίε­βου, οι ρωσι­κές δυνά­μεις συγκε­ντρώ­νουν δυνά­μεις στην κατεύ­θυν­ση του Μπο­βα­ρί, ενώ πλέ­ον ελέγ­χουν τις οδούς πρό­σβα­σης στα χωριά Novy Bykiv, Losynivka, Velyka Doroha, Monastyryshche, Berestovets, Prokhori, Talalaivka και Makeyevka, στην περι­φέ­ρεια του Τσερ­νί­χιβ, δια­τη­ρώ­ντας τον κλοιό στα ανα­το­λι­κά και βορειο­α­να­το­λι­κά της ουκρα­νι­κής πρωτεύουσας.

Στην περι­φέ­ρεια του Ντο­νέ­τσκ, οι ρωσι­κές δυνά­μεις μάχο­νται για να εδραιώ­σουν τη θέση τους στα χωριά Rubizhne, Severodonetsk, Popasna, Verkhnotoretske και Mariinka.

Στρατηγικός στόχος η Μαριούπολη

Σημερινή αεροφωτογραφία περιοχής της Μαριούπολης

Η Ρωσία δήλωσε με ασυνήθιστα σαφείς όρους γιατί ένας από τους σημαντικούς πολεμικούς της στόχους είναι η κατάληψη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία.

Η κατά­λη­ψη αυτής της πόλης-λιμά­νι στη νότια Ουκρα­νία θα δημιουρ­γή­σει μια ασφα­λή χερ­σαία σύν­δε­ση με την Κρι­μαία στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, δήλω­σε ο ανα­πλη­ρω­τής απε­σταλ­μέ­νος του Ρώσου προ­έ­δρου Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν για την ομο­σπον­δια­κή περι­φέ­ρεια της Νότιας Ρωσί­ας Κίριλ Στε­πά­νοφ.

Μόλις ο ρωσι­κός στρα­τός θέσει υπό τον έλεγ­χό του τον αυτο­κι­νη­τό­δρο­μο M14, η Κρι­μαία θα συν­δέ­ε­ται με ασφά­λεια με τις ανα­το­λι­κές περι­φέ­ρειες του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­χάνσκ μέσω ενός δια­δρό­μου μετα­φο­ρών, είπε σήμε­ρα ο Στε­πά­νοφ σε δηλώ­σεις που έκα­νε στο κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «Ria Novosti».

Ο αυτο­κι­νη­τό­δρο­μος M14 εκτεί­νε­ται από την Οδησ­σό στη νοτιο­δυ­τι­κή Ουκρα­νία ως τη Μαριού­πο­λη και από εκεί πέραν των ρωσι­κών συνό­ρων ως τη μεγά­λη πόλη Ροστόφ επί του Ντον.

Η Ουκρα­νία είχε κλεί­σει τις σιδη­ρο­δρο­μι­κές γραμ­μές με τη χερ­σό­νη­σο μετά την προ­σάρ­τη­ση της Κρι­μαί­ας το 2014 από τη Ρωσία. Ο Στε­πά­νοφ σημεί­ω­σε ότι ο οδι­κός άξο­νας για την Οδησ­σό επί­σης θα ξανα­νοί­ξει σύντομα.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: «Ukrinform», dpa)

info ΑτέχνωςΗ Σύντα­ξη του Ατέ­xνως, που κάνει από την πρώ­τη στιγ­μή προ­σπά­θεια έγκυ­ρης και έγκαι­ρης  ενη­μέ­ρω­σης για τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο σας πλη­ρο­φο­ρεί πως το ηλε­κτρο­νι­κό εμπάρ­γκο των αστι­κών ΜΜΕ σε κάθε “ρώσι­κο” οδη­γεί πλέ­ον συνέ­χεια σε “τοί­χο”. Προ­έ­κυ­ψε πρό­βλη­μα με την εύρε­ση του ιστό­το­που | Δεν μπο­ρού­με να συν­δε­θού­με στον δια­κο­μι­στή … Ελέγ­ξτε τη σύν­δε­ση δικτύ­ου σας και προ­σπα­θή­στε ξανά αργότερα.

Volodymyr Oleksandrovych Zelenskyy clown

Ο Ουκρα­νός ηγέ­της Volodymyr Zelenskyy ‑σε προ­σφι­λής εμφά­νι­ση των ρώσι­κων ΜΜΕ σαν κλόουν

Από την πλευ­ρά του το regnum.ru ‑λιβα­νί­ζο­ντας τους Ρώσους με τίτλο «Για τη δόξα της Ρωσί­ας!» | στρα­τιω­τι­κή ειδι­κή επι­χεί­ρη­ση στην Ουκρα­νία – ζωντα­νή μετά­δο­ση και σχε­τι­κή ροή, ανα­φέ­ρει για τις «απί­στευ­τες, ηρω­ι­κές προ­σπά­θειες, του ρωσι­κούς στρα­τού, που πολε­μά τη γενο­κτο­νία στην Ουκρα­νία», με τα γνω­στά παρα­μύ­θια –και μισές αλή­θειες της «ειδι­κής επι­χεί­ρη­σης για απο­στρα­τι­κο­ποί­η­ση και απο­να­ζο­ποί­η­ση», που ξεκί­νη­σε ο Ρώσος Πρό­ε­δρος μετά από αίτη­μα της ηγε­σί­ας των LPR και DPR.

Οι σελί­δες των δυτι­κών και ευρω­παϊ­κών μέσων ενη­μέ­ρω­σης –συνε­χί­ζει το ρεπορ­τάζ, είναι γεμά­τες παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση και αντι­ρω­σι­κή υστε­ρία. Δεν ήθε­λαν και δεν θέλουν να παρα­τη­ρή­σουν την τρο­μο­κρα­τία και τις δολο­φο­νί­ες των κατοί­κων του Ντον­μπάς, οι οποί­οι, έχο­ντας δια­φω­νή­σει με το πρα­ξι­κό­πη­μα στη χώρα, ζουν κάτω από τον ζυγό των στρα­τιω­τι­κών τιμω­ρη­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων των Ουκρα­νών Ναζί για περισ­σό­τε­ρα από οκτώ χρόνια.

Τώρα οι μαχη­τές, που κρύ­βο­νται πίσω από τον άμα­χο πλη­θυ­σμό ως ανθρώ­πι­νη ασπί­δα, προ­σπα­θούν να προ­κα­λέ­σουν όσο το δυνα­τόν μεγα­λύ­τε­ρη ζημιά σε στρα­τη­γι­κά σημα­ντι­κά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα των Ρώσων υπε­ρα­σπι­στών. Ωστό­σο ‑ανα­φέ­ρει, οι μαχη­τές δεν θα μπο­ρέ­σουν να καλύ­ψουν τα ίχνη των εγκλη­μά­των τους. Σύγ­χρο­να στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης, δοκι­μές βιο­λο­γι­κών όπλων, εκτε­λέ­σεις αμά­χων — όλα αυτά αντι­κα­το­πτρί­ζο­νται σε πολυά­ριθ­μες μαρ­τυ­ρί­ες και έγγραφα.

Η επι­χεί­ρη­ση εξε­λίσ­σε­ται σύμ­φω­να με το σχέ­διο. Στις 18 Μαρ­τί­ου, με αφορ­μή την επέ­τειο της επα­νέ­νω­σης της Κρι­μαί­ας με τη Ρωσία, ο Πού­τιν σημεί­ω­σε: «Έτυ­χε η έναρ­ξη της επι­χεί­ρη­σης να συμπέ­σει- τυχαία — με τα γενέ­θλια ενός από τους εξέ­χο­ντες στρα­τιω­τι­κούς ηγέ­τες μας,  του Φιό­ντορ  Ουσά­κοφ (σσ. Θεό­δω­ρος) που αγιο­ποι­ή­θη­κε, ο οποί­ος σε όλη τη λαμπρή στρα­τιω­τι­κή του στα­διο­δρο­μία δεν έχα­σε ποτέ ούτε μια μάχη. Κάπο­τε είπε ότι αυτές οι καται­γί­δες θα απο­τε­λέ­σουν τη δόξα της Ρωσί­ας. Έτσι ήταν τότε, έτσι είναι σήμε­ρα, και έτσι θα είναι πάντα!

(σσ.) Το 1790, κατά τον 2ο  Ρωσο­τουρ­κι­κό πόλε­μο κατα­ναυ­μά­χη­σε τον στό­λο της Οθω­μα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας στο Κερτς και το 1798 μετά από Ρωσο­τουρ­κι­κές συσκέ­ψεις στη Κων­στα­ντι­νού­πο­λη ο Ουσά­κοφ ανα­λαμ­βά­νο­ντας αρχη­γός του Ρωσο­τουρ­κι­κού στό­λου και με υπαρ­χη­γό τον Καντήρ­μπεη, φτά­νει στη θαλάσ­σια περιο­χή των Επτα­νή­σων όπου και καλεί με την ιστο­ρι­κή προ­κή­ρυ­ξή του τους Κερ­κυ­ραί­ους σε επα­νά­στα­ση, «κατά της ασέ­βειας και αθε­ΐ­ας των Γάλ­λων», μετα­φέ­ρο­ντας και ειδι­κή πατριαρ­χι­κή εγκύ­κλιο του –γνω­στού και μη εξαι­ρε­τε­όυ, Πατριάρ­χη Γρη­γο­ρί­ου του Ε΄. Μετά τη Ρωσο­τουρ­κι­κή συμ­μα­χία του 1799, ο Ουσά­κοφ προ­χώ­ρη­σε με τη στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια του Αλή Πασά στην κατά­λη­ψη και κατο­χή της Επτα­νή­σου από τα Ρωσο­τουρ­κι­κά στρα­τεύ­μα­τα, δίνο­ντας τέλος στην προη­γού­με­νη Γαλ­λο­κρα­τία των Επτα­νή­σων. Αγιο­ποι­ή­θη­κε από την Ρωσι­κή Ορθό­δο­ξη εκκλη­σία το 2001 και τιμά­ται εξί­σου με τον Αλέ­ξαν­δρο Νιέφσκι.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο