Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαζικά και μαχητικά διαδήλωσαν οι συνταξιούχοι στην Αθήνα

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ headerΕδώ και τώρα μέτρα προστασίας 
από την ακρίβεια και αυξήσεις στις συντάξεις
ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Με το σύν­θη­μα «Η ακρί­βεια μας κλέ­βει τη σύντα­ξη και τη ζωή μας. Αυξή­σεις στις συντά­ξεις!» να συμπυ­κνώ­νει τις δίκαιες διεκ­δι­κή­σεις τους, οι συντα­ξιού­χοι της Αττι­κής δια­δή­λω­σαν χτες για μια φορά ακό­μη στο κέντρο της Αθή­νας, στο πλαί­σιο της κινη­το­ποί­η­σης που διορ­γά­νω­σαν οι Συνερ­γα­ζό­με­νες Συντα­ξιου­χι­κές Οργανώσεις.

Παρά το τσου­χτε­ρό κρύο, οι συντα­ξιού­χοι έδω­σαν αγω­νι­στι­κό «παρών» στη συγκέ­ντρω­ση στην πλα­τεία Κλαυθ­μώ­νος, ενώ ακο­λού­θη­σε και πορεία στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών, όπου αντι­προ­σω­πεία τους είχε συνά­ντη­ση με τον υπουρ­γό Χρ. Σταϊκούρα.

Στην κεντρι­κή ομι­λία ο Χρή­στος Μπουρ­δού­κης, πρό­ε­δρος Συντα­ξιού­χων Πολι­τι­κών Υπαλ­λή­λων Δημο­σί­ου, σημεί­ω­σε ότι οι συντα­ξιού­χοι βρέ­θη­καν αντι­μέ­τω­ποι με το κύμα της ακρί­βειας που εκδη­λώ­θη­κε ακό­μα και πριν από τον πόλε­μο, ο οποί­ος, όπως είπε, «γίνε­ται για τα συμ­φέ­ρο­ντα των “λίγων” αλλά την πλη­ρώ­νουν οι πολ­λοί»! Ο ομι­λη­τής χαρα­κτή­ρι­σε κοροϊ­δία και ψίχου­λα τα μέτρα που ανα­κοι­νώ­θη­καν από την κυβέρ­νη­ση, καθώς δεν προ­σφέ­ρουν καμία ουσια­στι­κή προ­στα­σία για τους συντα­ξιού­χους και κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση να στα­μα­τή­σει τον εμπαιγ­μό σε βάρος τους.

Με σύντο­μους χαι­ρε­τι­σμούς απευ­θύν­θη­καν στους συγκε­ντρω­μέ­νους οι Παντε­λής Τάτσης, πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Συντα­ξιού­χων (ΠΟΣ) ΟΑΕΕ, Γιώρ­γος Πεπό­νης, πρό­ε­δρος του Πανελ­λή­νιου Συλ­λό­γου Συντα­ξιού­χων ΕΛΤΑ, Τέλης Κάντας, πρό­ε­δρος Συντα­ξιού­χων Επι­κου­ρι­κής Ασφά­λι­σης, Σωτή­ρης Ραυ­τό­που­λος, πρό­ε­δρος του Πανελ­λή­νιου Συλ­λό­γου Συντα­ξιού­χων ΟΣΕ, Βαγ­γέ­λης Χρυ­σα­κό­που­λος, από την Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Απο­στρά­των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας, Κώστας Τζα­τζά­νης, πρό­ε­δρος των Συντα­ξιού­χων Μηχα­νι­κών, οι οποί­οι ανέ­δει­ξαν τα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα επι­βί­ω­σης που αντι­με­τω­πί­ζει ένα μεγά­λο τμή­μα των συντα­ξιού­χων, μαζί με όλο τον λαό. Υπο­γράμ­μι­σαν ακό­μα τις εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης για τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας και τώρα της ακρί­βειας, κατήγ­γει­λαν τις περι­κο­πές που επι­βλή­θη­καν όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια και που κάθε χρό­νο τούς αφαι­ρούν πάνω από 8 δισ. ευρώ!

Ο Δήμος Κου­μπού­ρης, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ, κάλε­σε σε νέα συγκέ­ντρω­ση στην Αθή­να στις 14 Απρί­λη στο πλαί­σιο των περι­φε­ρεια­κών συγκε­ντρώ­σε­ων που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν από τις Συνερ­γα­ζό­με­νες Συντα­ξιου­χι­κές Οργα­νώ­σεις το πεν­θή­με­ρο 11 — 15 Απρίλη.

Στην κινη­το­ποί­η­ση παρα­βρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεί­ες της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ, ενώ στην αρχή της συγκέ­ντρω­σης κρα­τή­θη­κε ενός λεπτού σιγή στη μνή­μη του Πανα­γιώ­τη Βαβου­γιού, ο οποί­ος υπήρ­ξε για πολ­λά χρό­νια πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Συντα­ξιού­χων Πολι­τι­κών Υπαλ­λή­λων Δημο­σί­ου και «έφυ­γε» από τη ζωή στις 25 Φλεβάρη.

Ακο­λού­θη­σε μαχη­τι­κή πορεία στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών με κεντρι­κό σύν­θη­μα «Ολοι στους δρό­μους ξεση­κω­μός, να μην πει­νά­σει ο λαός». Ταυ­τό­χρο­να, κατα­δι­κά­ζο­ντας τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, φώνα­ξαν χαρακτηριστικά:
«Μας φάγα­νε μισθούς, φέρ­νουν ανερ­γία, τώρα τα παι­διά μας τα στέλ­νουν στα σφα­γεία»! Στη συνά­ντη­ση της αντι­προ­σω­πεί­ας τους με τον Χρ. Σταϊ­κού­ρα οι συντα­ξιού­χοι έθε­σαν όλες τις διεκ­δι­κή­σεις τους, για να βρού­νε για μια φορά ακό­μα «τοί­χο» απέ­να­ντί τους, αφού ο εκπρό­σω­πος της κυβέρ­νη­σης οχυ­ρώ­θη­κε πίσω από τον γνω­στό ισχυ­ρι­σμό ότι αυτά μπο­ρεί να δώσει, επι­κα­λού­με­νος τις τελευ­ταί­ες εξαγγελίες.

Σχο­λιά­ζο­ντας τις απα­ντή­σεις της κυβέρ­νη­σης ο Δήμος Κου­μπού­ρης τόνι­σε ότι «η πολι­τι­κή της δεν μπο­ρεί να δώσει λύσεις στα προ­βλή­μα­τα, για­τί αυτή καθο­ρί­ζε­ται από τα συμ­φέ­ρο­ντα των πολυ­ε­θνι­κών και όχι από τις ανά­γκες των συντα­ξιού­χων και των εργα­ζο­μέ­νων». Κάλε­σε σε μαζι­κή συμ­με­το­χή στην πανερ­γα­τι­κή απερ­γία στις 6 Απρί­λη και στις επό­με­νες κινη­το­ποι­ή­σεις των συντα­ξιου­χι­κών οργα­νώ­σε­ων, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας πως η κυβέρ­νη­ση δεν θα ξεμπερ­δέ­ψει εύκο­λα με τους συντα­ξιού­χους και τους αγώ­νες τους.

Συγκέ­ντρω­ση συντα­ξιού­χων θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στη Θεσ­σα­λο­νί­κη την Πέμ­πτη 31 Μάρ­τη, στις 11 π.μ. στο Αγαλ­μα Βενι­ζέ­λου, και θα ακο­λου­θή­σει πορεία προς το υπουρ­γείο Μακε­δο­νί­ας — Θράκης.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο