Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαζική εργατική απάντηση από τη σημερινή απεργία — Κάλεσμα για κινητοποίηση στις 25 Φλεβάρη

«Τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς σε όλη την Ελλάδα που ξεπέρασαν τις χθεσινές και σημερινές προβοκάτσιες της κυβέρνησης, την εργοδοτική τρομοκρατία, την ανοιχτή στήριξη της κυβέρνησης από την ηγεσία της ΓΣΕΕ και την απεργοσπαστική της στάση, που θα μείνει γραμμένη στις πιο μελανές σελίδες του συνδικαλιστικού κινήματος και συμμετείχαν μαζικά στις συγκεντρώσεις σε αρκετές πόλεις της χώρας και ιδιαίτερα στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας», χαιρετίζει το ΠΑΜΕ.

Σε ανα­κοί­νω­σή του σημειώνει:

«Οι σημε­ρι­νές συγκε­ντρώ­σεις έστει­λαν μήνυ­μα πως η κυβέρ­νη­ση δεν έχει την έγκρι­ση των εργα­ζο­μέ­νων για να υλο­ποι­ή­σει το τερα­τούρ­γη­μα που μετα­τρέ­πει την Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση από δικαί­ω­μα σε εμπό­ρευ­μα, ανοί­γο­ντας το δρό­μο για την ιδιω­τι­κή ασφά­λι­ση, στέλ­νο­ντας τους εργα­ζό­με­νους στα νύχια των ιδιω­τι­κών ασφα­λι­στι­κών εται­ρειών και των επι­χει­ρη­μα­τιών της Υγεί­ας. Δεν θα ανε­χτού­με να παί­ζε­ται ο ιδρώ­τας μας σε χρη­μα­τι­στη­ρια­κές λοτα­ρί­ες, να “επεν­δύ­ο­νται” οι συντά­ξεις με όρους χαμη­λού, μεσαί­ου και υψη­λού ρίσκου. Ο κόπος μας δεν είναι τζόγος!

Καλού­με τις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις σε κάθε κλά­δο και σε όλη τη χώρα να κλι­μα­κώ­σουν τις κινη­το­ποι­ή­σεις, να αξιο­ποι­ή­σουν κάθε μορ­φή πάλης, να οργα­νώ­σουν νέα μεγά­λη αγω­νι­στι­κή κινητοποίηση.

Να παλέ­ψου­με για να απο­συρ­θεί ο κατά­πτυ­στος νόμος Κατρού­γκα­λου — Βρού­τση, να μην περά­σει ο σχε­δια­σμός για Ασφα­λι­στι­κό με βάση τους 3 πυλώ­νες του συστή­μα­τος Πινο­σέτ, ένας μόνι­μος μηχα­νι­σμός συντά­ξε­ων πεί­νας που τσα­κί­ζει τόσο τους σημε­ρι­νούς συντα­ξιού­χους όσο και τους νέους εργα­ζό­με­νους που εργά­ζο­νται με ευέ­λι­κτες μορ­φές εργα­σί­ας και κακο­πλη­ρω­μέ­να. Να αγω­νι­στού­με για Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση για όλους, απο­κλει­στι­κά δημό­σια και υποχρεωτική.

Οι χθε­σι­νο­βρα­δι­νές προ­βο­κά­τσιες της κυβέρ­νη­σης που κορυ­φώ­θη­καν σήμε­ρα το πρωί με ανώ­νυ­μες-κυβερ­νη­τι­κές διαρ­ρο­ές, με ενορ­χη­στρω­τή το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας και ανα­φέ­ρο­νταν σε “ξαφ­νι­κές — αιφ­νι­δια­στι­κές για την κοι­νω­νία απερ­γί­ες” και “απερ­γί­ες εργα­το­πα­τέ­ρων”, ώστε να δυνα­μώ­σει ο κοι­νω­νι­κός αυτο­μα­τι­σμός, έπε­σαν στο κενό. Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι η απερ­γία στην Αθή­να είχε απο­φα­σι­στεί από τις 5 Φλεβάρη!

Η κυβέρνηση αφού τα “έκανε πλακάκια” με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ θεώρησε πως “έχει δέσει το γάιδαρό της” και οι αντεργατικοί νόμοι της θα περνούν χωρίς αντιδράσεις, χωρίς κινητοποιήσεις, σε συνθήκες σιωπητηρίου.

Τους εργα­το­πα­τέ­ρες που ανα­φέ­ρει η κυβέρ­νη­ση μέσω ανώ­νυ­μων κύκλων, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας πρό­θυ­μα παπα­γα­λά­κια των ΜΜΕ, να τους ψάξει στην ηγε­τι­κή ομά­δα της ΓΣΕΕ που συν­δια­λέ­γε­ται μαζί της καθη­με­ρι­νά.  Ας μην προ­κα­λεί με τη στά­ση του ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας για­τί γνω­ρί­ζουν όλοι τη “συν­δι­κα­λι­στι­κή του δρά­ση” ως επι­κε­φα­λής της ΔΑΚΕ Εφο­ρια­κών, με ευθύ­νη στον τομέα των μεγά­λων επιχειρήσεων.

Ο απερ­γο­σπα­στι­κός μηχα­νι­σμός της ηγε­τι­κής ομά­δας της ΓΣΕΕ, αφού απέ­τυ­χε για μια ακό­μα φορά να περά­σει γύψο στις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις, προ­ε­τοι­μά­ζει συνέ­δριο-παρω­δία στις 25 Φλε­βά­ρη, με μια δια­δι­κα­σία-πρό­κλη­ση. Ένα κατ’ όνο­μα “συνέ­δριο” λίγων ωρών στο καλά φυλασ­σό­με­νο πολυ­τε­λές ξενο­δο­χείο “ΑΠΟΛΛΩΝ” στο Καβού­ρι Αττι­κής, με διάρ­κεια τόσο όσο χρειά­ζε­ται για να γεμί­σει μία κάλ­πη, με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες που δεν προ­βλέ­πο­νται από κανέ­να κατα­στα­τι­κό σωμα­τεί­ου, υπό την “προ­στα­σία” της κυβέρ­νη­σης και την άμε­ση επέμ­βα­σή της.

Ανήγγειλαν ότι αυτή την πρωτοφανή διαδικασία θα εποπτεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με παρουσία πολυπληθούς αστυνομικής δύναμης και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων.

Η κυβέρ­νη­ση έχει μεγά­λη ευθύ­νη! Δεν έχει καμία δου­λειά στο συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα. Είναι απα­ρά­δε­κτη η επι­χεί­ρη­σή της να επι­βά­λει τις δια­δι­κα­σί­ες που θέλει στα συν­δι­κά­τα. Τον λόγο στα συν­δι­κά­τα τον έχουν οι εργάτες.

Οι εργα­ζό­με­νοι δεν θα μεί­νουν με τα χέρια σταυ­ρω­μέ­να! Στις 25 Φλε­βά­ρη καλού­με τις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις και τους εργα­ζό­με­νους σε κινη­το­ποί­η­ση με κάθε τρό­πο. Με απερ­γία, με στά­ση εργα­σί­ας, με κάθε μορ­φή πάλης, οι εργα­ζό­με­νοι της Αττι­κής έχουν δικαί­ω­μα να είναι παρό­ντες και να δια­δη­λώ­νουν απέ­να­ντι στη σήψη, στην αθλιό­τη­τα και τη νοθεία μιας χού­φτας εργατοπατέρων.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταδικάσουν την παρουσία ΜΑΤ, εισαγγελέων και Αστυνομίας στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος!

Η μάχη που δίνου­με είναι μάχη ελπί­δας, αφο­ρά τις ανά­γκες της τάξης μας και θα τη συνε­χί­σου­με για όσο χρεια­στεί, μέχρι να σπά­σει το από­στη­μα της εργο­δο­σί­ας στις γραμ­μές του εργα­τι­κού — συν­δι­κα­λι­στι­κού κινήματος».

Την αλλη­λεγ­γύη τους στη σημε­ρι­νή πανερ­γα­τι­κή απερ­γία στην Ελλά­δα εκφράζουν: 

  • Το Ευρω­παϊ­κό Γρα­φείο Παγκό­σμιας Συν­δι­κα­λι­στι­κής Ομοσπονδίας
  • Η Διε­θνής Συν­δι­κα­λι­στι­κή Οργά­νω­ση Δημο­σί­ου Ευρώ­πης της ΠΣΟ
  • Η Διε­θνής Συν­δι­κα­λι­στι­κή Οργά­νω­ση Εκπαι­δευ­τι­κών της ΠΣΟ
  • Η Διε­θνής Συν­δι­κα­λι­στι­κή Οργά­νω­ση Συντα­ξιού­χων της ΠΣΟ
  • Η Παγκύ­πρια Εργα­τι­κή Ομο­σπον­δία — ΠΕΟ (Δεί­τε βίντεο εδώ)
  • Ομο­σπον­δία Χημι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας ΦεNIΚ Σε Ζε Τε (FNIC CGT) Γαλλίας
  • Εργα­τι­κό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν ΟυΝτε Σε Ζε Τε 94 (UD CGT 94) Παρι­σιού Γαλλίας
  • Εργα­τι­κό Κέντρο Μασ­σα­λί­ας ΟυΝτε Σε Ζε Τε 13 (UD CGT 13) Γαλ­λί­ας (Δεί­τε βίντεο εδώ)
  • Το Συν­δι­κά­το Τρέ­νων Βερ­σαλ­λιών Γαλ­λί­ας (Δεί­τε βίντεο εδώ)
  • Το Συν­δι­κά­το Λάμπ (LAB) Χώρα των Βάσκων Ισπανία
  • Το Συν­δι­κά­το Φου­ΚΛάτ (FUCLAT) Παναμά
  • Το Συν­δι­κά­το ΟυΤε­Σέ (UTC) Δομι­νι­κα­νή Δημοκρατία
  • Η Συν­δι­κα­λι­στι­κή Οργά­νω­ση βάσης ΟυΕσ­σε­Μπέ (USB) Ιταλίας
  • Το Συν­δι­κά­το Seko Kλούμπ 111 (Seko Klubb 111) Μετρό Στοκ­χόλ­μης Σουηδίας
  • Η Συν­δι­κα­λι­στι­κή Οργά­νω­ση ΛΕΦΤ ΜΠΛΟΚ Αυστρίας
  • Η Ομο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων Δημο­σί­ου Πορτογαλίας

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε Αθήνα, ΘεσσαλονίκηΧαλκίδα, Πειραιά, ΠάτραΕλευσίναΚέρκυρα, ΚαστοριάΤρίκαλα, Κοζάνη, Πύργο, Κατερίνη, Βέροια, Νάουσα, Λάρισα, ΚαβάλαΡόδο, Μυτιλήνη, Πρέβεζα, Κομοτηνή, Αγρίνιο, Τρίπολη, Σέρρες.

 
11:24
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο