Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαζική και πετυχημένη η εκδήλωση στήριξης της Λαϊκής Συσπείρωσης με το «LEBENSRAUM Ζωτικός χώρος»

Περισ­σό­τε­ρα από 300 άτο­μα παρα­κο­λού­θη­σαν την παρά­στα­ση «LEBENSRAUM Ζωτι­κός χώρος» με τη θεα­τρι­κή ομά­δα «Εκτός Σχε­δί­ου» στο STUDIO new star art cinema στα πλαί­σια εκδή­λω­σης στή­ρι­ξης της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­ση στο Δήμο της Αθή­νας και στην Περι­φέ­ρεια Αττικής.

ekdilosi10

Μια εξαι­ρε­τι­κή από­δο­ση από τους Σήφη Μαντα­δά­κη — Αλέ­ξαν­δρο Γερο­κο­μή, ενός επί­και­ρου έργου του Θανά­ση Τρια­ρί­δη (γρά­φτη­κε πριν 4 χρό­νια και πρω­το­παί­χτη­κε στο Βερο­λί­νο μετα­φρα­σμέ­νο στα γερ­μα­νι­κά). Πρό­κει­ται για ένα έργο-πεί­ρα­μα που καταρ­γεί τα όρια ανά­με­σα στους ηθο­ποιούς και το κοι­νό, στην αθω­ό­τη­τα και την ενο­χή, στην κωμω­δία και το θρί­λερ, στην αλή­θεια και το ψέμα. Το έργο έχει ως αφε­τη­ρία την ναζι­στι­κή επε­κτα­τι­κή θεω­ρία του Ζωτι­κού Χώρου (Lebensraum) και την μετα­γρά­φει εφιαλ­τι­κά στο σήμερα.

Την εκδή­λω­ση που συν­διορ­γά­νω­σαν η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση, η θεα­τρι­κή ομά­δα «Εκτός Σχε­δί­ου» και το περιο­δι­κό Ατέ­χνως, άνοι­ξε η υπο­ψή­φια δημο­τι­κή σύμ­βου­λος, οδο­ντο­για­τρός Δήμη­τρα Δια­μα­ντο­πού­λου η οποία ζει και εργά­ζε­ται στα Πατή­σια πάνω από 35 χρόνια.

ekdilosi5

«Επέ­λε­ξα να βγω με τη λαϊ­κή συσπεί­ρω­ση για­τί οι άνθρω­ποι της δια­κρί­νο­νται (θα συμ­φω­νή­σε­τε νομί­ζω μαζί μου) για την τιμιό­τη­τα το ήθος και τους αγώ­νες τους. Και όπου έχουν κερ­δί­σει τους δήμους, έχουν απο­δεί­ξει και στην πρά­ξη για ποια­νων το όφε­λος δου­λεύ­ουν και νομί­ζω ότι επί­σης θα συμ­φω­νή­σε­τε μαζί μου ότι είναι δια­χρο­νι­κή αξία το να προ­τάσ­σει κάποιος την προ­σφο­ρά στο κοι­νω­νι­κό σύνο­λο από την επι­δί­ω­ξη του προ­σω­πι­κού συμ­φέ­ρο­ντος. Επί­σης ο Νίκος Σοφια­νός χρό­νια στα δημο­τι­κά πράγ­μα­τα έχει κερ­δί­σει και δικαί­ως την ανα­γνώ­ρι­ση ακό­μα και των αντι­πά­λων του. Επέ­λε­ξα λοι­πόν τη λαϊ­κή συσπεί­ρω­ση για όλα αυτά και για άλλα πολ­λά και είναι τιμή μου που με επέ­λε­ξε και η λαϊ­κή συσπεί­ρω­ση και ο Νίκος Σοφια­νός.(…)  Ζητώ τη συμ­με­το­χή σας για να κάνου­με την πόλη μας ανθρώ­πι­νη. Για­τί για μας η Αθή­να δεν είναι βιτρί­να της του­ρι­στι­κής βιο­μη­χα­νί­ας. Πρώ­τα απ’ όλα είναι οι άνθρω­ποι της που ζουν σε κάθε γωνιά της. Ζητώ τη στή­ρι­ξη και τη συμ­με­το­χή σας να ανα­τρέ­ψου­με ότι χτί­στη­κε ως σήμε­ρα πάνω σε σαθρά θεμέ­λια. Ζητω τη στή­ρι­ξη και τη συμ­με­το­χή σας για να γίνουν οι γει­το­νιές αυτής της πόλης αγκα­λιές για τους ανθρώ­πους της»

Αμέ­σως μετά η Χρι­στί­να Ράπτη που συντό­νι­σε την εκδή­λω­ση κάλε­σε στο βήμα τον καρ­διο­λό­γο, πρό­ε­δρο του Συλ­λό­γου Εργα­ζο­μέ­νων Ευαγ­γε­λι­σμός και υπο­ψή­φιο περι­φε­ρεια­κό σύμ­βου­λο με τη Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση, Ηλία Σιώρα.

Ο Ηλί­ας Σιώ­ρας ανα­φέρ­θη­κε στα έργα και ημέ­ρες τόσο της περι­φέ­ρειας όσο και της κυβέρ­νη­σης αλλά και στην αντί­λη­ψη που έχουν οι υπο­ψή­φιοι των άλλων κομ­μά­των για το ρόλο της τοπι­κής διοί­κη­σης η οποία θα στη­ρί­ζε­ται στην αφαί­μα­ξη των δημο­τών οι οποί­οι θα πλη­ρώ­νουν υψη­λά δημο­τι­κά τέλη όπως επί­σης θα πλη­ρώ­νουν για κάθε υπη­ρε­σία που τους παρέ­χει ο Δήμος, όπως για παρά­δειγ­μα Παι­δι­κοί Σταθ­μοί, υπη­ρε­σί­ες πολι­τι­σμού και αθλη­τι­σμού κλπ. Το ίδιο θέλουν και στις υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας οι υπο­ψή­φιοι αλλά και οι νυν περι­φε­ρεια­κές και δημο­τι­κές αρχές ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ. Θέλουν την Πρω­το­βάθ­μια φρο­ντί­δα Υγεί­ας να επι­βα­ρύ­νει τους Δήμους και τα νοσο­κο­μεία να τα χρη­μα­το­δο­τούν οι περι­φέ­ρειες, που σημαί­νει αύξη­ση δημο­τι­κών τελών, συμ­με­το­χή ασθε­νών στα νοσήλια.

ekdilosi9

Ο Ηλ. Σιώ­ρας έφε­ρε ένα χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα για το ρόλο της Περι­φέ­ρειας η οποία νοιά­ζε­ται για την απο­τε­λε­σμα­τι­κή στή­ρι­ξη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων και αδια­φο­ρεί για τις λαϊ­κές ανά­γκες. Τη στιγ­μή που δίνει τερά­στια ποσά σε μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες για την «ανά­πτυ­ξη» — εκμε­τάλ­λευ­ση του παρα­λια­κού μετώ­που από Σκα­ρα­μα­γκά μέχρι Ελλη­νι­κό, ή σε ΠΑΕ για ιδιό­κτη­τα γήπε­δα, θρη­νού­με δεκά­δες νεκρούς στη Μάν­δρα και στο Μάτι εξαι­τί­ας της εγκλη­μα­τι­κής αδια­φο­ρί­ας. Ένα μικρό ποσό σε σχέ­ση με αυτά που έδω­σαν για την καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη πυο υπη­ρε­τούν, αν διέ­θε­ταν για αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα στη Μάν­δρα δε θα θρη­νού­σα­με τους δεκά­δες νεκρούς.

Ο υπο­ψή­φιος περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης σχο­λί­α­σε ον εμπαιγ­μό των λαϊ­κών στρωμ­μά­των από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποί­ος ενώ τσά­κι­σε μισθούς, συντά­ξεις και συνε­χί­ζο­ντας τη βρώ­μι­κη δου­λειά των προη­γού­με­νων έχει τρα­βή­ξει  προς τα κάτω τα δικαιώ­μα­τα, έχει ξεγρά­ψει κατα­κτή­σει της εργα­τι­κής τάξης, έρχε­ται τώρα και μοι­ρά­ζει ψίχου­λα. Όπως για παρά­δειγ­μα με την απο­κα­λού­με­νη 13η Σύντα­ξη που επι­στρέ­φει 500 ευρώ όταν στα χρό­νια του ΣΥΡΙΖΑ από την κατάρ­γη­ση του ΕΚΑΣ μόνο οι συντα­ξιού­χοι είχαν απώ­λειες 7.500 ευρώ.

ekdilosi2

Ανα­φέρ­θη­κε ο Ηλ. Σιώ­ρας και στην προ­σπά­θεια του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρ­νη­σης να στή­σουν τις γνω­στές απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κές «δια­χω­ρι­στι­κές γραμ­μές», οι «προ­ο­δευ­τι­κοί» και οι νεο­φι­λε­λεύ­θε­ροι του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγ­μή που ακο­λου­θούν την ίδια πολι­τι­κή. Τάχα θέλουν να τα βάλουν με την ακρο­δε­ξιά στην Ελλά­δα και στην Ευρώ­πη οι συγκυ­βερ­νή­τες του Καμ­μέ­νου, αυτοί οι οποί­οι ακό­μα προ­χτές προ­σπά­θη­σαν να αατρέ­ψουν την από­φα­ση του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου της Αθή­νας να μη δοθεί χώρος στους ναζι­στές της Χρυ­σής Αυγής. Κυβερ­νη­τι­κό στέ­λε­χος είπε «Εγώ θθα τους δώσω χώρους». Αυτοί που μας καλούν σε μέτω­πα ενά­ντια στο φασι­σμό είναι οι ίδιοι που με δηλώ­σει και φωτο­γρα­φι­ζό­με­νοι με τους χρυ­σαυ­γί­τες τους ξεπλέ­νουν. Τι να πρω­το­θυ­μη­θεί κανείς; Τις φωτο­γρα­φί­ες με τον Κασι­διά­ρη, τον Αμβρό­σιο, το βίντεο με τον Μετα­ξά και την υπο­γρα­φή του κατά­πτυ­στου ψηφί­σμα­τος ανή­με­ρα της αντι­φα­σι­στι­κής νίκης.

Προ­σπα­θούν να στή­σουν απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κές δια­χω­ρι­στι­κές γραμ­μές για να κρύ­ψουν την ταύ­τι­σή τους σε όλα τα μεγά­λα τα κεφα­λαιώ­δη. Από την άλλη το ΚΚΕ βρά­χος στην υπε­ρά­σπι­ση των λαϊ­κών δικαιω­μά­των. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό το παρά­δειγ­μα από το έργο των Κομ­μου­νι­στών δημάρχων.

Το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα που μπαί­νει σε αυτές τις εκλο­γές, τόνι­σε ο Ηλί­ας Σιώ­ρας, είναι: θα συνε­χί­σου­με στον ίδιο δρό­μο, θα συνε­χί­σου­με να μετρά­με θυσί­ες, να νομί­ζου­με  ότι απο­τρέ­που­με τα χει­ρό­τε­ρα δια­λέ­γο­ντας το μικρό­τε­ρο κακό και το χει­ρό­τε­ρο να το βλέ­που­με συνε­χώς μπρο­στά μας; Ή αντί­θε­τα θα περά­σου­με στην αντε­πί­θε­ση, θα μνπού­με σφή­να στα σχέ­διά τους, να διεκ­δι­κή­σου­με τον πλού­το που παρά­γου­με, να γίνου­με οι ίδιοι αφε­ντι­κά στην οικο­νο­μία, η οποία πρέ­πει να υπη­ρε­τεί τη λαϊ­κή ευη­με­ρία και οχι τα κέρ­δη των καπι­τα­λι­στών. Και στους Δήμους  και στις περι­φέ­ρειες χρεια­ζό­μα­στε πολι­τι­κή που θα συγκρού­ε­ται με όσα ΕΕ και κυβέρ­νη­ση επιτάσσουν.

Ο Ηλία ςΣιώ­ρας κατέ­λη­ξε καλώ­ντας τους παρε­βρι­σκό­με­νους να τα δώσουν όλα, τις επό­με­νες ημέ­ρες προ­κει­μέ­νου να το κάνου­με στην Αθή­να όπως και στην Πάτρα.

ekdilosi1

Στην εκδή­λω­ση παρα­βρέ­θη­κε η Ελέ­νη Μηλια­ρο­νι­κο­λά­κη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύ­θυ­νη του Τμή­μα­τος Πολι­τι­σμού του Κόμματος.

(Φωτο­γρα­φί­ες Στέ­λιος Κανάκης)

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο