Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαζικός τάφος παιδιών αυτοχθόνων ανακαλύφθηκε σε παλιό οικοτροφείο του Καναδά

Ο Κανα­δάς εντάσ­σε­ται και επι­σή­μως πλέ­ον στη μακά­βρια λίστα των χωρών που εξαν­δρα­πό­δι­σαν τους αυτό­χθο­νες πλη­θυ­σμούς τους, στε­ρώ­ντας τους τη γη και την κουλ­τού­ρα τους, στο όνο­μα της «ενσω­μά­τω­σης» και φυσι­κά της εκμε­τάλ­λευ­σης των ίδιων των ανθρώ­πων και των φυσι­κών πόρων.
Το «σκο­τει­νό» κεφά­λαιο του ‑όχι και τόσο μακρι­νού- παρελ­θό­ντος του Κανα­δά ήρθε στην επι­φά­νεια, με την ανα­κά­λυ­ψη ενός μαζι­κού τάφου με του­λά­χι­στον 215 παι­διά στην πίσω αυλή ενός οικο­τρο­φεί­ου αυτο­χθό­νων στην επαρ­χία της Βρε­τα­νι­κής Κολομ­βί­ας που λει­τουρ­γού­σε μέχρι το 1998.

Το Kamloops Indian Residential School είχε ανοί­ξει υπό τη διοί­κη­ση της Ρωμαιο­κα­θο­λι­κής Εκκλη­σί­ας το 1890 και έφτα­σε να έχει 500 μαθη­τές το 1950.
Η κεντρι­κή κυβέρ­νη­ση ανέ­λα­βε τον έλεγ­χό του το 1969 και το 1978 απο­φα­σί­στη­κε το κλεί­σι­μό του. Παρ’ όλα αυτά το οικο­τρο­φείο λει­τούρ­γη­σε μέχρι το 1998, οπό­τε και τα τελευ­ταία παι­διά ενη­λι­κιώ­θη­καν και έφυγαν.
Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Κανα­δά, Justin Trudeau, ανα­φέ­ρει ότι “η ανα­κά­λυ­ψη περισ­σό­τε­ρων από 200 παι­διών που έχουν θαφτεί σε ένα πρώ­ην σχο­λι­κό οικι­σμό αυτό­χθο­νων δεν είναι μεμο­νω­μέ­νο περι­στα­τι­κό, αλλά μέρος μιας εκτε­τα­μέ­νης ιστο­ρι­κής τρα­γω­δί­ας”.
Τα σχό­λια του  Trudeau έρχο­νται καθώς οι αυτό­χθο­νες ηγέ­τες ζητούν την επα­νε­ξέ­τα­ση κάθε πρώ­ην σχο­λι­κής τοπο­θε­σί­ας κατοι­κιών — ιδρυ­μά­των σε ολό­κλη­ρη τη χώρα. kamloops indian residential school 3

ℹ️ Μέχρι στιγ­μής δεν είναι γνω­στά τα αίτια και οι χρό­νοι θανά­του των παιδιών.

Μιλώ­ντας για το θέμα, η Ροζάν Κασί­μιρ, επι­κε­φα­λής της κοι­νό­τη­τας στην πόλη Κάμ­λου­πς, όπου εντο­πί­στη­καν τα ίχνη, δήλω­σε ότι το προ­κα­ταρ­κτι­κό εύρη­μα αντι­προ­σω­πεύ­ει μια αδια­νό­η­τη απώ­λεια που δεν κατα­γρά­φη­κε ποτέ από τους δια­χει­ρι­στές του σχολείου.
«Εξ όσων γνω­ρί­ζου­με, αυτά τα αγνο­ού­με­να παι­διά είναι μη κατα­γε­γραμ­μέ­νοι θάνα­τοι», δήλω­σε η Ρ. Κασί­μιρ. «Κάποια ήταν τριών ετών», τόνι­σε.
Ως πρω­θυ­πουρ­γός, απο­γοη­τεύ­ο­μαι από την επαί­σχυ­ντη πολι­τι­κή που έκλε­ψε τα γηγε­νή παι­διά από τις κοι­νό­τη­τές τους”

Οι ηγέ­τες της κοι­νό­τη­τας ανα­φέ­ρουν ότι η έρευ­να θα συνε­χι­στεί σε συνερ­γα­σία με το Γρα­φείο Δικα­στι­κής Έρευνας.
Η επι­κε­φα­λής του γρα­φεί­ου Λίζα Λαπόιντ δήλω­σε ότι η έρευ­να βρί­σκε­ται στο σημείο συλ­λο­γής πληροφοριών.

Το 2015, η «Επι­τρο­πή Αλή­θειας και Συμ­φι­λί­ω­σης του Κανα­δά» (Truth and Reconciliation Commission of Canada) δημο­σί­ευ­σε μια έκθε­ση που περιέ­γρα­φε λεπτο­με­ρώς την κατα­στρο­φι­κή κλη­ρο­νο­μιά του συστή­μα­τος οικο­τρο­φεί­ων της χώρας.
Χιλιά­δες παι­διά ιθα­γε­νών χωρί­στη­καν από τις οικο­γέ­νειές τους και ανα­γκά­στη­καν να παρα­κο­λου­θή­σουν μαθή­μα­τα σε οικο­τρο­φεία. Η έκθε­ση ανα­φέ­ρει λεπτο­με­ρώς ότι επί δεκα­ε­τί­ες πολ­λά παι­διά είχαν υπο­στεί σωμα­τι­κή, σεξουα­λι­κή και συναι­σθη­μα­τι­κή κακο­ποί­η­ση σε κυβερ­νη­τι­κά και εκκλη­σια­στι­κά ιδρύματα.Εκδήλωση αυτοχθόνων του Κάμλουπς για τις σορούς των παιδιών στον μαζικό τάφο

Περισ­σό­τε­ρα — Πηγές: bbcabc.netctvnews.caglobalnews.ca & εδώ

Εκδήλωση αυτοχθόνων του Κάμλουπς για τις σορούς των παιδιών στον μαζικό τάφο

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο