Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαζικό συλλαλητήριο για προστασία της υγείας του λαού και υπεράσπιση των δικαιωμάτων του

Ολο­κλη­ρώ­θη­κε το συλ­λα­λη­τή­ριο ομο­σπον­διών και φορέ­ων που οργά­νω­σε, με αφε­τη­ρία το Σύνταγ­μα, το Πανερ­γα­τι­κό Αγω­νι­στι­κό Μέτω­πο (ΠΑΜΕ), «για την προ­στα­σία της υγεί­ας του λαού και των δικαιω­μά­των του».

«Φτώ­χεια, ανερ­γία, αυταρ­χι­σμός — Ο καπι­τα­λι­σμός είναι ο ιός». Στην ανα­μέ­τρη­ση με τον «ιό» της εκμε­τάλ­λευ­σης, της κατα­στο­λής, της επί­θε­σης σε κάθε πλευ­ρά της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων, Σωμα­τεία και εργα­ζό­με­νοι δια­μή­νυ­σαν πως συνε­χί­ζουν, συντο­νί­ζουν και κλι­μα­κώ­νουν τις πρω­το­βου­λί­ες τους.

Στην Αθή­να, το συλ­λα­λη­τή­ριο έπια­σε το νήμα από τη μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση της προη­γού­με­νης βδο­μά­δας έξω από το Εφε­τείο, με την οποία εκφρά­στη­κε η πάν­δη­μη απαί­τη­ση για κατα­δί­κη και παρα­δειγ­μα­τι­κή τιμω­ρία των ναζι­στών — εγκλη­μα­τιών της Χρυ­σής Αυγής.

Από το βήμα της συγκέ­ντρω­σης, στο Σύνταγ­μα, ακού­στη­κε δυνα­τή η φωνή του αγώ­να και της διεκ­δί­κη­σης, των κινη­το­ποι­ή­σε­ων που βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη σε μια σει­ρά μέτω­πα. «Τώρα αγώ­νας μαζι­κός για την προ­στα­σία της υγεί­ας του λαού και των δικαιω­μά­των του», ήταν το σύν­θη­μα — κάλε­σμα των συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων βάζο­ντας στην αγω­νι­στι­κή ατζέ­ντα αιτή­μα­τα που αγγί­ζουν κάθε πλευ­ρά της ζωής: Τη θωρά­κι­ση των νοσο­κο­μεί­ων και του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, την ανά­γκη για προ­σλή­ψεις εκπαι­δευ­τι­κών και προ­σω­πι­κού καθα­ριό­τη­τας στα σχο­λεία, τη φθη­νή ασφα­λή και συχνή συγκοι­νω­νία, την προ­στα­σία από την από­λυ­ση και την ανερ­γία. Τη διεκ­δί­κη­ση Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων, την πάλη για τα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, την υπε­ρά­σπι­ση της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης. Την απά­ντη­ση που πρέ­πει να πάρει η κατα­στο­λή και ο αυταρ­χι­σμός που επι­στρα­τεύ­ει η κυβέρ­νη­ση απέ­να­ντι στις κινητοποιήσεις.

Με τα μου­σι­κά τους όργα­να να δίνουν τόνο και ρυθ­μό στην απαί­τη­ση μέτρων για την επι­βί­ω­ση των εργα­ζο­μέ­νων στον Πολι­τι­σμό έφτα­σαν στο Σύνταγ­μα ο Πανελ­λή­νιος Μου­σι­κός Σύλ­λο­γος και καλ­λι­τε­χνι­κά σωματεία.

Στο πλευ­ρό των εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων δια­δή­λω­σαν Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι, Ομο­σπον­δί­ες, Σωμα­τεία και επι­τρο­πές αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, συντα­ξιου­χι­κές οργα­νώ­σεις. Με τα δικά τους πανό συμ­με­τεί­χαν επί­σης η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας και η Κίνη­ση για την Εθνι­κή Άμυ­να (ΚΕΘΑ).

«Δεν είναι μόνοι τους. Ο αγώ­νας τους είναι και δικός μας αγώ­νας»: Τον επί­λο­γο στο συλ­λα­λη­τή­ριο έβα­λε το κάλε­σμα σε Σωμα­τεία, φορείς και εργα­ζό­με­νους να βρε­θούν μαζι­κά με κάθε τρό­πο έξω από την πύλη του εργο­στα­σί­ου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυ­μνα, στη­ρί­ζο­ντας την απερ­γία και τη συγκέ­ντρω­ση των εργα­ζο­μέ­νων, στα πλαί­σια του πολύ­μη­νου αγώ­να τους ενά­ντια στην εκποί­η­ση της επι­χεί­ρη­σης και τις μαζι­κές απο­λύ­σεις όλου του προσωπικού.

Δ. Κουτσούμπας: Ανυποχώρητος αγώνας

Στο συλ­λα­λη­τή­ριο έδω­σε το παρών και ο γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κουτσούμπας.

Σε δήλω­σή του, σημεί­ω­σε πως «η συντα­γή και αυτής της κυβέρ­νη­σης, όπως και όλων των προη­γού­με­νων, είναι δηλη­τή­ριο για τον λαό, αφού προ­βλέ­πει νέα προ­νό­μια για το μεγά­λο κεφά­λαιο, για τους λίγους, ενώ για τους πολ­λούς εργα­σία χωρίς δικαιώ­μα­τα, εργα­σια­κή ανα­σφά­λεια, αντι­λαϊ­κά μέτρα και μια σει­ρά τέτοια ζητή­μα­τα που πρέ­πει το οργα­νω­μέ­νο εργα­τι­κό κίνη­μα να τα αντι­με­τω­πί­σει. Ανυ­πο­χώ­ρη­τος αγώ­νας ενά­ντια και στην κατα­στο­λή, ενά­ντια στα αντι­λαϊ­κά μέτρα. Μια φωνή, μια γρο­θιά, όλοι για όλα, ο ένας για τον άλλο».

pame kinhtopoihsh1 pame kinhtopoihsh2 pame kinhtopoihsh3 pame kinhtopoihsh4 pame kinhtopoihsh5 pame kinhtopoihsh6 pame kinhtopoihsh7

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο