Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μακελειό στον Καναδά: Σκότωσε 16 ανθρώπους μέσα σε 12 ώρες μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό

Eνο­πλος, ο οποί­ος κάποια στιγ­μή μεταμ­φιέ­στη­κε σε αστυ­νο­μι­κό, δολο­φό­νη­σε του­λά­χι­στον 16 ανθρώ­πους στην επαρ­χία Νέα Σκο­τία του Κανα­δά κατά τη διάρ­κεια ενός 12ωρου οργί­ου βίας που έγι­νε πλέ­ον η χει­ρό­τε­ρη μαζι­κή σφα­γή στην πρό­σφα­τη ιστο­ρία της χώρας, ανα­κοί­νω­σαν οι αρχές.

Ανά­με­σα στα θύμα­τα ήταν η αστυ­νο­μι­κί­να Χάι­ντι Στί­βεν­σον, 23 χρό­νια στην υπη­ρε­σία, μητέ­ρα δύο παιδιών.

Σύμ­φω­να με την κανα­δι­κή αστυ­νο­μία ο δρά­στης, ο Γκά­μπριελ Γουόρ­τμαν, 51 ετών, που είχε οδο­ντο­τε­χνι­κό εργα­στή­ριο, μεταμ­φιέ­στη­κε κάποια στιγ­μή σε αστυ­νο­μι­κό, ενώ είχε κάνει μετα­τρο­πές στο αυτο­κί­νη­τό του για να μοιά­ζει με περιπολικό.

Η αστυ­νο­μία πρό­σθε­σε νωρί­τε­ρα ότι η απει­λή που ήγει­ρε ο Γουόρ­τμαν πήρε τέλος, ότι είναι νεκρός, απο­φεύ­γο­ντας όμως να επι­βε­βαιώ­σει την πλη­ρο­φο­ρία που μετέ­δω­σε το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο CTV ότι ο ένο­πλος σκο­τώ­θη­κε από αστυ­νο­μι­κό έπει­τα από το δωδε­κά­ω­ρο ανθρωποκυνηγητό.

Ο Γουόρ­τμαν άνοι­ξε πυρ ενα­ντί­ον ανθρώ­πων σε διά­φο­ρες τοπο­θε­σί­ες στη Νέα Σκο­τία, είπαν αξιω­μα­τι­κοί της αστυ­νο­μί­ας. Η αρχη­γός της αστυ­νο­μί­ας του Κανα­δά, η Μπρέ­ντα Λάκι, δήλω­σε στο CBC ότι ενη­με­ρώ­θη­κε για του­λά­χι­στον 16 νεκρούς, εκτός του δρά­στη. Διευ­κρί­νι­σε ότι μέχρι στιγ­μής, δεν υπάρ­χει κάποιο στοι­χείο που να κατα­τεί­νει στο ότι επρό­κει­το για τρο­μο­κρα­τι­κή ενέργεια.

Σύμ­φω­να με τις αρχές, δεν υπάρ­χει καμία προ­φα­νής σύν­δε­ση ανά­με­σα στον Γουόρ­τμαν και κάποια του­λά­χι­στον από τα θύμα­τά του. Το κίνη­τρό του απο­τε­λεί για την ώρα μυστήριο.

Για «μια ολέ­θρια μέρα για τη Νέα Σκο­τία», η οποία «θα μεί­νει χαραγ­μέ­νη στο μυα­λό για πολ­λά χρό­νια» μίλη­σε ο Λι Μπέρ­γκερ­μαν, επι­κε­φα­λής της αστυ­νο­μι­κής διεύ­θυν­σης της κανα­δι­κής επαρχίας.

Ο απο­λο­γι­σμός, που δεν είναι ακό­μη ο ορι­στι­κός, ξεπέ­ρα­σε αυτόν της προη­γού­με­νης χει­ρό­τε­ρης σφα­γής στην πρό­σφα­τη ιστο­ρία του Κανα­δά, που είχε δια­πρα­χθεί το 1989, όταν ένας μισο­γύ­νης εκτέ­λε­σε 15 γυναίκες.

Οι επι­θέ­σεις με τη χρή­ση πυρο­βό­λων όπλων είναι σπά­νιες στον Κανα­δά, όπου η νομο­θε­σία για τον έλεγ­χο της οπλο­κα­το­χής και της οπλο­φο­ρί­ας είναι πολύ πιο αυστη­ρή από ό,τι στις ΗΠΑ.

Στη Νέα Σκο­τία, όπως και στον υπό­λοι­πο Κανα­δά, οι αρχές έχουν δώσει εντο­λή στους πολί­τες να μεί­νουν σπί­τι, εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας του κορονοϊού.

Η αστυ­νο­μία δια­πί­στω­σε ότι είχαν δια­πρα­χθεί φόνοι αργά το βρά­δυ του Σαβ­βά­του, αφού ειδο­ποι­ή­θη­κε για πυρο­βο­λι­σμούς σε κατοι­κία στη μικρή, παρα­θα­λάσ­σια κοι­νό­τη­τα Πόρ­τα­πικ, περί­που 130 χιλιό­με­τρα βόρεια από την επαρ­χια­κή πρω­τεύ­ου­σα Χάλι­φαξ. Έξω και μέσα στο οίκη­μα αυτό βρέ­θη­καν «πολ­λοί» νεκροί, εξή­γη­σε αξιω­μα­τι­κός της αστυνομίας.

Είχαν επί­σης γίνει εμπρη­σμοί σε διά­φο­ρα σπί­τια στην κοινότητα.

Αστυ­νο­μι­κοί αντάλ­λα­ξαν κατό­πιν πυρά με τον Γουόρ­τμαν, που διέ­φυ­γε χρη­σι­μο­ποιώ­ντας διά­φο­ρα αυτο­κί­νη­τα, ανά­με­σά τους και αυτό που είχε τρο­πο­ποι­ή­σει ώστε να μοιά­ζει με περιπολικό.

Οι έρευ­νες που έγι­ναν στη συνέ­χεια απο­κά­λυ­ψαν πως ο ένο­πλος είχε δολο­φο­νή­σει κι άλλους ανθρώ­πους σε διά­φο­ρα σημεία στην επαρ­χία. «Δεν είμα­στε ακό­μα σίγου­ροι» ποιος είναι ο απο­λο­γι­σμός, επι­σή­μα­νε ο Κρις Λέδερ, αξιω­μα­τι­κός της αστυνομίας.

Κάποια στιγ­μή το βρά­δυ του Σαβ­βά­του, ο Γουόρ­τμαν φαί­νε­ται πως «φόρε­σε (…) μέρος του­λά­χι­στον της στο­λής αστυ­νο­μι­κού», είπε ο ίδιος αξιω­μα­τι­κός. Δεν είναι σαφές αν ήταν μεταμ­φιε­σμέ­νος όταν έκα­νε τους φόνους. Πάντως, το ότι διέ­θε­τε στο­λή αστυ­νο­μι­κού και είχε κάνει τρο­πο­ποι­ή­σεις στο αυτο­κί­νη­τό του «σίγου­ρα δεί­χνουν πως όλο αυτό δεν ήταν τυχαίο», πρό­σθε­σε ο Λέδερ.

Σύμ­φω­να με τους ιστό­το­πους της οδο­ντια­τρι­κής εται­ρεί­ας της Νέας Σκο­τί­ας κι ενός ευρε­τη­ρί­ου επι­χει­ρή­σε­ων της επαρ­χί­ας, ο Γουόρ­τμαν λει­τουρ­γού­σε το οδο­ντο­τε­χνι­κό εργα­στή­ριό του στο Ντάρ­τμουθ, κοντά στο Χάλιφαξ.

Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά, ο Λέδερ είπε ότι η αστυ­νο­μία θα ερευ­νή­σει εάν το μακε­λειό συν­δέ­ε­ται κατά κάποιο τρό­πο με την παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού, που οδή­γη­σε στην ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας πολ­λών επι­χει­ρή­σε­ων και κατα­στη­μά­των που δεν θεω­ρεί­ται απο­λύ­τως απαραίτητη.

Ο επι­κε­φα­λής της επαρ­χια­κής κυβέρ­νη­σης στη Νέα Σκο­τία Στί­βεν ΜακΝιλ κατα­δί­κα­σε «μια από τις πλέ­ον αναί­τιες βίαιες ενέρ­γειες στην ιστο­ρία της επαρ­χί­ας μας».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Κανα­δά Τζά­στιν Τρι­ντό από τη δική του πλευ­ρά δια­βε­βαί­ω­σε ότι η κυβέρ­νη­σή του θα προ­σπα­θή­σει να βοη­θή­σει τους πολί­τες στη Νέα Σκο­τία να «επου­λώ­σουν τις πλη­γές από αυτή την τραγωδία».

Η χει­ρό­τε­ρη μαζι­κή δολο­φο­νία στην ιστο­ρία της χώρας θεω­ρεί­ται πως ήταν η βομ­βι­στι­κή ενέρ­γεια σε αερο­σκά­φος της Air India το 1985, το οποίο ανα­τι­νά­χθη­κε πάνω από τον Ατλα­ντι­κό. Ανά­με­σα στους 329 ανθρώ­πους που έχα­σαν τη ζωή τους τότε συγκα­τα­λέ­γο­νταν 268 υπή­κο­οι Καναδά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο