Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μακρόν: Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στο Παρίσι και άλλες 8 πόλεις

Την επι­βο­λή απα­γό­ρευ­σης της κυκλο­φο­ρί­ας κατά τις νυχτε­ρι­νές ώρες στο Παρί­σι και σε πολ­λές άλλες μεγά­λες πόλεις της Γαλ­λί­ας ανα­κοί­νω­σε από­ψε ο πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν, στο πλαί­σιο των μέτρων για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας της Covid-19.

Η απα­γό­ρευ­ση αυτή θα τεθεί σε ισχύ τα μεσά­νυ­χτα του Σαβ­βά­του και θα διαρ­κέ­σει αρχι­κά τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες. Όποιος κυκλο­φο­ρεί έξω κατά τις ώρες απα­γό­ρευ­σης, από τις 9 το βρά­δυ μέχρι τις 6 το πρωί «θα πρέ­πει να έχει κάποιον σοβα­ρό λόγο», πρό­σθε­σε ο Μακρόν σε συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε στη δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση. Σε όσους παρα­βιά­ζουν την απα­γό­ρευ­ση, θα επι­βάλ­λε­ται πρό­στι­μο ύψους 135 ευρώ.

Εκτός από το Παρί­σι και την περι­φέ­ρειά του, το μέτρο θα εφαρ­μο­στεί σε οκτώ μεγά­λες πόλεις: τη Λιλ, τη Λιόν, τη Μασ­σα­λία, τη Γκρε­νόμπλ, το Μον­πε­λιέ, τη Σεντ-Ετιέν, τη Ρου­έν και την Τουλούζη.

Πρα­κτι­κά, αυτό σημαί­νει ότι στο εξής εστια­τό­ρια, μπαρ, θέα­τρα και κινη­μα­το­γρά­φοι θα πρέ­πει να κλεί­νουν στις 21.00 (22.00 ώρα Ελλάδας).

«Δεν θα πηγαί­νου­με πια στο εστια­τό­ριο μετά τις 9, δεν θα πηγαί­νου­με στο σπί­τι φίλων να γιορ­τά­σου­με, για­τί ξέρου­με ότι εκεί μολυ­νό­μα­στε περισ­σό­τε­ρο», είπε ο Μακρόν.

Ανα­φε­ρό­με­νος στις οικο­γε­νεια­κές συγκε­ντρώ­σεις, είπε ότι στο εξής δεν θα πρέ­πει να υπάρ­χουν περισ­σό­τε­ρα από 6 άτο­μα γύρω από το οικο­γε­νεια­κό τρα­πέ­ζι. Εξαι­ρού­νται ασφα­λώς οι οικο­γέ­νειες με περισ­σό­τε­ρα μέλη.

Την ημέ­ρα, η καθη­με­ρι­νό­τη­τα των Γάλ­λων δεν θα αλλά­ξει. «Θα συνε­χί­σου­με να εργα­ζό­μα­στε, το χρειά­ζε­ται η οικο­νο­μία μας, εμείς το χρεια­ζό­μα­στε, τα παι­διά μας θα συνε­χί­σουν να πηγαί­νουν στο σχο­λείο», εξή­γη­σε ο πρόεδρος.

Δεν θα υπάρ­ξουν επί­σης περιο­ρι­σμοί στα ταξί­δια μετα­ξύ δια­φο­ρε­τι­κών περιφερειών.

«Θα το ξεπε­ρά­σου­με μαζί», τόνι­σε ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος απευ­θυ­νό­με­νος στους πολί­τες, δια­βε­βαιώ­νο­ντας ότι μολο­νό­τι η κατά­στα­ση είναι ανη­συ­χη­τι­κή, οι αρχές δεν έχουν χάσει τον έλεγχο.

 

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο