Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μακρόν: μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στον Τζεφ Μπέζος

Δεν υπάρ­χει ‑γαλ­λι­κό καταρ­χήν, ΜΜΕ …Lemonde , Lefigaro, TF1info, ouest-france, francetvinfo, αλλά και γενι­κό­τε­ρα  theguardian, thetimes.co.uk κλπ. που να μην ανα­φέρ­θη­κε στο θέμα.

Πολύ καθυ­στε­ρη­μέ­να μια και η παρα­ση­μο­φό­ρη­ση, έγι­νε στις 16-Φεβ, ημέ­ρα εθνι­κής κινη­το­ποί­η­σης ενά­ντια στη μεταρ­ρύθ­μι­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού και –φυσι­κά “κατά το δοκούν”.

«Ο Τζεφ Μπέ­ζος είναι ένας εταί­ρος σε πρω­το­βου­λί­ες για την προ­στα­σία του κλί­μα­τος και της βιο­ποι­κι­λό­τη­τας στις οποί­ες ηγεί­ται η Γαλ­λία, ιδί­ως για την προ­στα­σία των δασών», ανέ­φε­ρε η γαλ­λι­κή προεδρία.

Είναι γνω­στό πως ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος –γνω­στό “νεοφιλελεύθερο”_φασιστοειδές καπι­τα­λι­στι­κό τομά­ρι δεν έχει κανέ­να πρό­βλη­μα να δεί­ξει –προ­κα­λώ­ντας, “τι καπνό φου­μά­ρει”: είναι γνω­στό (πχ.) πως τον περα­σμέ­νο Ιού­λη φιλο­ξε­νώ­ντας τον Mohammed bin Salman (Μοχά­μεντ μπιν Σαλ­μάν πρί­γκι­πας- διά­δο­χος της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας δολο­φό­νος του δημο­σιο­γρά­φου Τζα­μάλ Κασό­γκι πριν από τέσ­σε­ρα χρό­νια…) τον παρα­ση­μο­φό­ρη­σε κιόλας

σσ. η δολο­φο­νία του Κασό­γκι στο προ­ξε­νείο της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη το 2018 σε μια έρευ­να του ΟΗΕ περι­γρά­φη­κε ως «εξω­δι­κα­στι­κή δολο­φο­νία για την οποία ευθύ­νε­ται η Σαου­δι­κή Αρα­βία» (δεί­τε και Ριζο­σπά­στης, εδώ, 902.gr)

H “αρι­στε­ρά” της Γαλ­λί­ας, μακριά από την ουσία και το ρόλο της Amazon και του Τζεφ Μπέ­ζος, σχε­τι­κά με τα ανύ­παρ­κτα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, τις συνε­χείς απο­λύ­σεις και τις συν­θή­κες δου­λειάς –γαλέ­ρας, στά­θη­κε στα κατ’ επί­φα­ση …λέγο­ντας πως ο Εμα­νου­έλ Μακρόν είναι “περισ­σό­τε­ρο από ποτέ, πρό­ε­δρος των πλου­σί­ων”, …πρω­τα­θλη­τής της φορο­δια­φυ­γής (sic!) και της λεη­λα­σί­ας της φύσης (!!!).

Περισ­σό­τε­ρο από ποτέ ο πρό­ε­δρος των πλου­σί­ων!, “εξορ­γί­στη­κε” στο twitter ο βου­λευ­τής της Ανυ­πό­τα­κτης Γαλ­λί­ας (LFI) Μπα­στιέν Λασό.

«Μπρά­βο Τζεφ Μπέ­ζος!», είπε ειρω­νι­κά η ευρω­βου­λευ­τής Λέι­λα Σαμπί. «Ενώ πορευό­μα­στε ενά­ντια στη μεταρ­ρύθ­μι­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού του προ­γράμ­μα­τος, ο Μακρόν σας παρα­ση­μο­φό­ρη­σε στο όνο­μα της Γαλ­λί­ας για να ξεφύ­γε­τε από φόρους δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων, να κατα­στρέ­ψε­τε τον πλα­νή­τη, να κατα­σκο­πεύ­σε­τε υπαλ­λή­λους. Μια άξια αντα­μοι­βή από τα χέρια του προ­έ­δρου των πλουσίων!».

Μια άλλη ευρω­βου­λευ­τής, η Μανόν Όμπρι κατήγ­γει­λε αυτή τη «φαει­νή ιδέα του Μακρόν», σε ένα «πλαί­σιο (των) κερ­δών ρεκόρ της CAC40, πλη­θω­ρι­σμού, μαζι­κής κινη­το­ποί­η­σης ενά­ντια στη μεταρ­ρύθ­μι­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστήματος…».

Ο γραμ­μα­τέ­ας του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος (PCF), Φαμπιάν Ρου­σέλ εξέ­φρα­σε (με δόση ειρω­νεί­ας) τη συγκί­νη­σή του στο twitter από αυτή την παρα­ση­μο­φό­ρη­ση σε έναν «παγκό­σμιο εκμε­ταλ­λευ­τή και βασι­λιά της φορο­λο­γι­κής βελ­τι­στο­ποί­η­σης». «Το δόγ­μα του προ­έ­δρου: τιμω­ρή­στε όλους τους Γάλ­λους, επι­βρα­βεύ­στε τους δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χους».

Ο σοσια­λι­στής βου­λευ­τής Ερβέ Σολι­νιάκ ομο­λό­γη­σε την έκπλη­ξή του: «Λεγε­ώ­να τιμής για τον Μπέ­ζος σε ανα­γνώ­ρι­ση του Εμα­νου­έλ Μακρόν; Να είσαι ο καλύ­τε­ρος στην απο­φυ­γή φόρων; Να είσαι ο μεγα­λύ­τε­ρος τυμ­βω­ρύ­χος στο παρα­δο­σια­κό εμπό­ριο; Ειλι­κρι­νά δεν κατα­λα­βαί­νω».

Σάπιες ζωές, του Ανδρέα Ονουφρίου

Θυμί­ζου­με πως σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο Bloomberg, η περιου­σία του Τζεφ Μπέ­ζος ανέρ­χε­ται σήμε­ρα σε 119 δις$, γεγο­νός που τον καθι­στά τον τρί­το πλου­σιό­τε­ρο άνθρω­πο στον κόσμο (πίσω από τον Γάλ­λο μεγι­στά­να ιδιο­κτή­τη της LVMH, Bernard Arnault τον πλου­σιό­τε­ρο στον κόσμο -182 δις$), 2ος ο Elon Musk 180 δις$  και 4ος ο Bill Gates 114 δις$.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο