Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι στο Κίεβο: Πίσω από τη «βιτρίνα» της αλληλεγγύης, πιέσεις σε Ζελένσκι

Ο καγκε­λά­ριος κ. Σολτς, ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας Εμα­νου­έλ Μακρόν και ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ιτα­λί­ας Μάριο Ντρά­γκι μετα­βαί­νουν στο Κίε­βο και θα έχουν αργό­τε­ρα σήμε­ρα Πέμ­πτη συνά­ντη­ση με τον ουκρα­νό πρό­ε­δρο Βολο­ντί­μιρ Ζελένσκι.

Οι τρεις ηγέ­τες έχουν επι­βι­βα­στεί σε τρέ­νο και κατευ­θύ­νο­νται προς την Ουρα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα, (βλέ­πε­τε και το σχε­τι­κό στιγ­μιό­τυ­πο στη φωτό επά­νω) μετέ­δω­σαν σήμε­ρα ιτα­λι­κά και γερ­μα­νι­κά μέσα ενημέρωσης.

Σύμ­φω­να με τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης της Ρώμης, η επί­σκε­ψη ανα­μέ­νε­ται να διαρ­κέ­σει περί­που δέκα ώρες, με μια τερά­στια προ­σπά­θεια, από μέρους των μυστι­κών υπη­ρε­σιών των τριών ευρω­παϊ­κών χωρών, να εγγυ­η­θούν την ασφά­λεια των ηγε­τών τους.

Όσον αφο­ρά το περιε­χό­με­νο της επί­σκε­ψης, για πρά­ξη αλλη­λεγ­γύ­ης προς την Ουκρα­νία έκα­νε λόγο ο ιτα­λι­κός Τύπος χτες με αφορ­μή την επι­κεί­με­νη επί­σκε­ψη των τριών ευρω­παί­ων ηγε­τών. Όμως κανείς δεν αμφι­βάλ­λει ότι πίσω από την επί­σκε­ψη και τη «βιτρί­να» αυτή θα βρε­θεί το ζήτη­μα του τέλους του πολέ­μου με ενδε­χό­με­νε πιέ­σεις στον Ζελέν­σκι να δια­πραγ­μα­τευ­τεί με τη Ρωσία, , κάτι, για το οποίο, άλλω­στε, μίλη­σε τις προ­άλ­λες και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλ­ντεν­μπεργκ ο οποί­ος έκα­νε λόγο και για εδα­φι­κές παραχωρήσεις.

«Αυτό που μένει να εξα­κρι­βω­θεί, είναι εάν ο Ντρά­γκι, ο Μακρόν και ο Σολτς θα συνε­χί­σουν να στη­ρί­ζουν χωρίς καμία επι­φύ­λα­ξη την ουκρα­νι­κή αντί­στα­ση ή αν θα αρχί­σουν να κάνουν ανα­φο­ρά σε κάποιου είδους συμ­βι­βα­σμό», γρά­φει η Il Giornale. Σύμ­φω­να με τον Πάο­λο Μάγκι, επι­κε­φα­λής του ιτα­λι­κού Ινστι­τού­του Μελε­τών Διε­θνούς Πολι­τι­κής, «οι ευρω­παί­οι δεν είναι δια­τε­θει­μέ­νοι πλέ­ον, να πλη­ρώ­σουν το συνο­λι­κό κόστος που απαι­τεί ο πόλε­μος και το οποίο ζητά ο Ζελένσκι».

Την εκτί­μη­ση ότι κάποια στιγ­μή η Ουκρα­νία θα πρέ­πει να έχει συνο­μι­λί­ες με τη Ρωσία, προ­κει­μέ­νου να τερ­μα­τι­στεί ο πόλε­μος, εξέ­φρα­σε χτες ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν. «Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος (σ.σ. Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι) και οι αξιω­μα­τού­χοι του θα πρέ­πει να δια­πραγ­μα­τευ­τούν με τη Ρωσία» είπε ο κ. Μακρόν από τη Ρου­μα­νία. Ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος έφτα­σε χθες, Τρί­τη, στη Ρου­μα­νία, όπου επι­σκέ­φθη­κε γαλ­λι­κά και συμ­μα­χι­κά στρα­τεύ­μα­τα σε βάση του ΝΑΤΟ.

Για το τέλος του πολέ­μου κόπτο­νται τόσο ο Μάριο Ντρά­γκι όσο και ο Ολ. Σολτς. Μόλις πρό­σφα­τα ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός πρό­τει­νε σε Ουκρα­νία — Ρωσία σχέ­διο για το στα­μά­τη­μα του πολέ­μου το οποίο και απορρίφτηκε.

Παράλ­λη­λα, αρκε­τοί Ιτα­λοί ανα­λυ­τές που σημειώ­νουν ότι η παρου­σία, σήμε­ρα στο Κίε­βο, και του Ρου­μά­νου προ­έ­δρου, Κλά­ους Γιο­χά­νις θα μπο­ρού­σε, ίσως, να βοη­θή­σει στον εντο­πι­σμό μιας κάποια λύσης για το σιτά­ρι που παρα­μέ­νει κλει­σμέ­νο στις απο­θή­κες. Με ενδε­χό­με­νη μετα­φο­ρά του, όχι από τα λιμά­νια της Μαύ­ρης Θάλασ­σας, αλλά μέσω εναλ­λα­κτι­κής οδού από τον Δούναβη.

Ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Μάριο Ντρά­γκι, ζήτη­σε και πάλι, μιλώ­ντας από το Ισρα­ήλ, την δημιουρ­γία ασφα­λών δια­δρό­μων για την μετα­φο­ρά των σιτη­ρών, ώστε να απο­φευ­χθεί μια τερά­στια επι­σι­τι­στι­κή κρί­ση και υπεν­θύ­μι­σε ότι «έχου­με στην διά­θε­σή μας πλέ­ον μόνον λίγες ημέ­ρες». Η νέα αυτή έκκλη­σή του όμως δεν φαί­νε­ται να συγκί­νη­σε την Μόσχα.

Για το τέλος του πολέ­μου κόπτε­ται και η Γερ­μα­νία η οποία βλέ­πει να πλήτ­τε­ται η οικο­νο­μία της.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο