Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαρία Ζαχάροβα: Η Ελλάδα έμεινε χωρίς διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία — Διαγράφει το κοινό παρελθόν η Αθήνα

Μέσω του λογα­ρια­σμού της στο Telegram η εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Μαρία Ζαχά­ρο­βα συσχέ­τι­σε τις απε­λά­σεις Ρώσων διπλω­μα­τών στις αρχές Απρι­λί­ου με την επί­σκε­ψη της υφυ­πουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Βικτό­ρια Νού­λαντ στην Ελλά­δα εκεί­νη την περίοδο.

Η Μαρία Ζαχά­ρο­βα διε­ρω­τά­ται αν είναι συμ­πτω­μα­τι­κή η ημε­ρο­μη­νία απέ­λα­σης (6 Απρι­λί­ου) των Ρώσων διπλω­μα­τών ή αν πρό­κει­ται για «δια­βο­λι­κά ακρι­βή υπο­λο­γι­σμό» από πλευ­ράς ελλη­νι­κών αρχών, καθώς στις 6 Απρι­λί­ου του 1941 η Ελλά­δα δέχτη­κε την επί­θε­ση των στρα­τευ­μά­των της ναζι­στι­κής Γερμανίας.

Η κ. Ζαχά­ρο­βα κάνει ανα­φο­ρά και στην επα­νά­στα­ση του 1821 και τις ελλη­νο­ρω­σι­κές σχέ­σεις σημειώ­νο­ντας ότι «το ελλη­νι­κό κρά­τος, που δημιουρ­γή­θη­κε χάρη στη βοή­θεια της Ρωσί­ας με πρώ­το ηγέ­τη τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας έμει­νε ουσια­στι­κά χωρίς διπλω­μα­τι­κές σχέ­σεις με τη χώρα μας».

«Δεν είναι καν κακό που η ευρω­α­τλα­ντι­κή αλλη­λεγ­γύη δια­γρά­φει το παρελ­θόν, τελι­κά το ποιον τιμά κανείς είναι κυρί­αρ­χη επι­λο­γή του έθνους. Είναι κακό που στε­ρεί από τους ανθρώ­πους και τους λαούς το μέλ­λον, την ανε­ξαρ­τη­σία και το δικαί­ω­μα σε αυτήν την κυρί­αρ­χη επι­λο­γή», σημείωσε.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι στις 6 Απρι­λί­ου, το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ανα­κοί­νω­σε ότι 12 μέλη διπλω­μα­τι­κών και προ­ξε­νι­κών απο­στο­λών της Ρωσί­ας στην Ελλά­δα απε­λαύ­νο­νται και χαρα­κτη­ρί­ζο­νται ως ανε­πι­θύ­μη­τα πρό­σω­πα (personae non grata) στην Ελλά­δα, ενώ η Βικτό­ρια Νού­λαντ επι­σκέ­φτη­κε την Αθή­να μία μέρα πριν στις 5 Απρι­λί­ου, στο πλαί­σιο της περιο­δεί­ας της σε Τουρ­κία, Ελλά­δα και Κύπρο.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο