Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαρόκο: 28 εργάτες νεκροί σε παράνομη βιοτεχνία επώνυμων ρούχων

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Στις 8 Φεβρουα­ρί­ου μια καταρ­ρα­κτώ­δης βρο­χή πλημ­μύ­ρι­σε την υπό­γεια παρά­νο­μη βιο­τε­χνία στο υπό­γειο μιας συνη­θι­σμέ­νης συνοι­κί­ας στην πόλη Ταγ­γέ­ρη του Μαρόκου.

Εγκλω­βί­στη­καν οι εργά­τες στο υπό­γειο που δεν είχε καμιά διέ­ξο­δο δια­φυ­γής και είτε πνί­γη­καν είτε πέθα­ναν από ηλε­κτρο­πλη­ξία από το ρεύ­μα που διέρ­ρευ­σε στο υπό­γειο. Δεκα­ε­φτά εργα­ζό­με­νοι δια­σώ­θη­καν από ένα γεί­το­να που τους πέτα­ξε ένα σκοι­νί και μπό­ρε­σαν να σκαρ­φα­λώ­σουν έξω, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων AFP .

Το νεό­τε­ρο θύμα ήταν ένα κορι­τσά­κι 14 χρο­νών που σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες δού­λευε εκεί ήδη τρία χρόνια.

Το φρι­κτό αυτό εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα, όταν έγι­νε γνω­στό, προ­κά­λε­σε δια­μαρ­τυ­ρί­ες για την κατά­στα­ση των εργα­ζο­μέ­νων στο Μαρό­κο και ιδιαί­τε­ρα των εργα­ζο­μέ­νων σε παρά­νο­μες βιο­τε­χνί­ες ρού­χων που ράβουν για επώ­νυ­μες διε­θνείς φίρ­μες όπως η Zara, Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti, Inditex και άλλες.

Μια από αυτές η Inditex έχει περί­που 250 εργο­στά­σια στο Μαρό­κο, κυρί­ως στην Καζα­μπλάν­κα και την Ταγγέρη. 

Οι αρχές δηλώ­νουν πως δεν είχαν γνώ­ση για την ύπαρ­ξη της παρά­νο­μης βιο­τε­χνί­ας οι γεί­το­νες όμως δηλώ­νουν πως λει­τουρ­γεί εδώ και του­λά­χι­στον 20 χρόνια.

Πώς θα μπο­ρού­σε αυτό το εργο­στά­σιο να κρα­τη­θεί μυστι­κό; Πού ήταν οι επι­θε­ω­ρη­τές υγεί­ας και ασφά­λειας; Πού ήταν οι τοπι­κές αρχές; Δεν πρέ­πει να ξεχνά­με αυτούς τους εργα­ζό­με­νους που έχα­σαν τη ζωή τους, ή όλες τις άλλες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νες που εργά­ζο­νται στις ίδιες επι­κίν­δυ­νες συν­θή­κες” ρωτού­σε στην Βου­λή η βου­λευ­τής Amal El Amri ζητώ­ντας την παραί­τη­ση του υπουρ­γού Εργα­σί­ας, σύμ­φω­να με την οργά­νω­ση Solidarity Center.

-Αυτό δεν θα μεί­νει ατι­μώ­ρη­το, δήλω­νε ο πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας Saad Eddine El Othmani στην Morocco World News.

Τα ανε­πί­ση­μα στοι­χεία μιλά­νε για χιλιά­δες παρά­νο­μους εργα­σια­κούς χώρους σε όλη την χώρα στο Rabat, στην Casablanca, στο Fez, γρά­φει η Morocco World News, χωρίς καμ­μιά εργα­σια­κή προ­στα­σία με άθλιους μισθούς και ωρά­ριο 55–65 ώρες την εβδομάδα. 

Περί­που το ένα τρί­το του εργα­τι­κού δυνα­μι­κού του Μαρό­κου κερ­δί­ζει τα προς το ζην στον παρά­νο­μο τομέα, ο οποί­ος αντι­προ­σω­πεύ­ει το 20% του ακα­θά­ρι­στου εγχώ­ριου προ­ϊ­ό­ντος της χώρας.

Του­λά­χι­στον 2,4 εκα­τομ­μύ­ρια Μαρο­κι­νοί εργά­ζο­νται σε άθλιες συν­θή­κες, χωρίς κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση, χωρίς ιατρι­κή ασφά­λι­ση, χωρίς σχέ­διο συντα­ξιο­δό­τη­σης και χωρίς καμία νομι­κή προ­στα­σία. Μόνο η κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γία απο­τε­λεί το 54% του παρά­νο­μου τομέα του Μαρόκου.

Αυτό σημαί­νει ότι περισ­σό­τε­ροι από ένα εκα­τομ­μύ­ριο εργα­ζό­με­νοι κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γί­ας στη χώρα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων κυρί­ως των γυναι­κών, εργά­ζο­νται σε “μυστι­κές” υπό­γειες τρώγλες.

Το 2014, ένα ισπα­νι­κό ντο­κι­μα­ντέρ με τίτλο “El precio de la moda” (Η τιμή της μόδας) κατέ­γρα­ψε πλά­να σε του­λά­χι­στον τρία παρό­μοια υπό­γεια ρού­χων όπου οι πιο βασι­κοί κανο­νι­σμοί ασφα­λεί­ας δεν τηρούνται.

Μερι­κές από τις μονά­δες παρα­γω­γής που εμφα­νί­στη­καν στο ντο­κι­μα­ντέρ περιεί­χαν, παρό­μοια με εκεί­νη όπου συνέ­βη η τρα­γω­δία τη Δευ­τέ­ρα, δύο υπό­γεια επί­πε­δα με ανε­παρ­κή εξα­ε­ρι­σμό, χωρίς τρό­πο διαφυγής.

Παρι­στά­νο­ντας τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες, οι παρα­γω­γοί του ντο­κι­μα­ντέρ ήρθαν σε επα­φή με τους εργο­δό­τες των παρά­νο­μων βιοτεχνιών.

«Οι εργά­τες μου θα εργά­ζο­νται μέρα και νύχτα για να προ­ε­τοι­μά­σουν την παραγ­γε­λία σας», είπε ένας από τους εργο­δό­τες στον Ισπα­νό δημο­σιο­γρά­φο, όταν ρώτη­σε για το ενδε­χό­με­νο να κάνει μια μεγά­λη παραγ­γε­λία κάτω από μια αυστη­ρή προθεσμία.

Ο συνή­γο­ρος των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων θεω­ρεί τους εργο­δό­τες που προ­σλαμ­βά­νουν παρά­νο­μα εργα­ζό­με­νους ως “εμπό­ρους ανθρώ­πων” οι οποί­οι εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται την απελ­πι­σία των Μαρο­κι­νών να βρουν εργα­σία. Εκτός από την έλλει­ψη ασφά­λειας στα παρά­νο­μα εργα­στή­ρια, οι μαρο­κι­νοί άτυ­ποι εργα­ζό­με­νοι υφί­στα­νται υπε­ρεκ­με­τάλ­λευ­ση και αμοι­βή κάτω των προτύπων.

Η Economia Digital απο­κα­λύ­πτει ότι οι εργα­ζό­με­νοι στην Inditex παίρ­νουν το 2020, μέχρι 2.638 MAD (296 δολά­ρια) τον μήνα. Οι διευ­θυ­ντές των παρά­νο­μων υπο­γεί­ων, εν τω μετα­ξύ, παίρ­νουν μηνιαίο μισθό 2.304 ευρώ (2.794 δολά­ρια) — σχε­δόν δέκα φορές το μισθό των εργα­ζο­μέ­νων τους.

Η αντι­με­τώ­πι­σης του ζητή­μα­τος των παρά­νο­μων μονά­δων παρα­γω­γής, που στην ουσία είναι υπο­κα­τα­στή­μα­τα των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών Οίκων που στέλ­νουν τις παραγ­γε­λί­ες τους εκεί που το κόστος είναι λιγό­τε­ρο, έρχε­ται σε σύγκρου­ση με την απλη­στία των εργο­δο­τών που θέλουν να διευ­ρύ­νουν τα περι­θώ­ρια κέρ­δους τους με κάθε μέσον.

Δεν πρό­κει­ται να αντι­με­τω­πι­στεί ριζι­κά το ζήτη­μα μια και βολεύ­ει και τις αρχές και τις κυβερ­νή­σεις που προ­φα­σί­ζο­νται άγνοια.

Το κάθε μέσον της επι­δί­ω­ξης του κέρ­δους είναι η ζωή των εργα­ζο­μέ­νων. Τα εγκλή­μα­τα θα συνε­χι­στούν όσο οι εργα­ζό­με­νοι δεν θα πάρουν την ευθύ­νη της ζωής τους πάνω τους και στα­μα­τή­σουν να ανέ­χο­νται αυτό το σάπιο σύστημα.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο