Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ματωμένα όπλα. «Να σκοτώνονται οι λαοί για τ αφέντη το φαΐ …»

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Αυξάνονται οι εξαγωγές όπλων στην Ασία και τη Μέση Ανατολή

Το εμπό­ριο όπλων αυξή­θη­κε κατά 10 % μετα­ξύ 2013 και το 2017, σε σύγκρι­ση με την προη­γού­με­νη πεντα­ε­τία. Είναι ιδιαί­τε­ρα αυξη­μέ­νο στην Ασία, τη Μέση Ανα­το­λή και τον Ειρη­νι­κό και μειώ­θη­κε στην Ευρώ­πη, Αφρι­κή και Αμε­ρι­κή . Αυτό ανα­κοι­νώ­νει το Διε­θνές Ινστι­τού­το Ερευ­νών για την Ειρή­νη, (Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) το οποίο έχει ερευ­νή­σει τον όγκο στις παρα­δό­σεις όπλων από το 2013 έως 2017 σε σύγκρι­ση με την περί­ο­δο 2008 έως 2012.

Η παρά­θε­ση των στοι­χεί­ων γίνε­ται από το Ινστι­τού­το από το 1950 κάθε πεντα­ε­τία για ασφα­λέ­στε­ρη στα­τι­στι­κή παρα­κο­λού­θη­ση. Εμπε­ριέ­χουν τα στοι­χεία την δαπά­νη κυρί­ως στα βαρέα όπλα , τα αντι­σταθ­μι­στι­κά ωφέ­λη, δώρα, πυρο­μα­χι­κά και ότι άλλο περι­λαμ­βά­νουν οι συμβάσεις.

Η έκθε­ση του Ινστι­τού­του που δημο­σιεύ­τη­κε στις 12 Μαρ­τί­ου δεί­χνει ότι συνε­χί­ζε­ται η ανο­δι­κή τάση που ξεκί­νη­σε στις αρχές του 2000. Ο όγκος στις διε­θνείς παρα­δώ­σεις όπλων κατά τη διάρ­κεια 2013–17 είναι 10 % υψη­λό­τε­ρος από ό, τι το 2008-12.

Οι πέντε μεγα­λύ­τε­ροι εξα­γω­γείς: Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, Ρωσία, Γαλ­λία, Γερ­μα­νία και Κίνα-αντι­προ­σω­πεύ­ουν όλοι μαζί το 74% όλων των εξαγωγών.

Οι συμφωνίες του Ομπάμα είναι η εξήγηση

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες είναι ο μεγα­λύ­τε­ρος εξα­γω­γέ­ας όπλων. Κατέ­χει το 34 % της συνο­λι­κής αξί­ας εξα­γω­γής όπλων στον κόσμο.

«Με βάση τις συμ­φω­νί­ες που επι­τεύ­χθη­καν με τον Obama πρό­ε­δρο έφθα­σαν οι παρα­δό­σεις όπλων των ΗΠΑ κατά την περί­ο­δο 2013–2017 στο υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δό τους σε σύγκρι­ση με το δεύ­τε­ρο μισό της δεκα­ε­τί­ας του 1990. Κατα­γρά­φουν αύξη­ση 25 %» δηλώ­νει ο Aude Fleurant, διευ­θυ­ντής του τομέα του SIPRI για τα όπλα και τις στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες. «Οι συμ­φω­νί­ες αυτές και άλλες μεγά­λες συμ­βά­σεις που υπέ­γρα­ψε ο Ομπά­μα είναι εγγύ­η­ση ότι οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες κατά τα επό­με­να χρό­νια θα συνε­χί­σουν να είναι ο μεγα­λύ­τε­ρος εξα­γω­γέ­ας όπλων» συνε­χί­ζει ο Aude Fleurant.

Μέση Ανατολή:

Οι εισα­γω­γές όπλων έχουν διπλα­σια­στεί στις περισ­σό­τε­ρες χώρες της Μέσης Ανα­το­λής λόγω της άμε­σης εμπλο­κής τους στις βίαιες συγκρού­σεις και επεμ­βά­σεις που προ­κά­λε­σε ο Ιμπε­ρια­λι­σμός με το πρό­σχη­μα της «αρα­βι­κής άνοι­ξης» κατά τη διάρ­κεια των ετών 2013 έως 2017.

Οι εισα­γω­γές όπλων στις χώρες της περιο­χής αυξή­θη­κε κατά 103 %, σε σύγκρι­ση με το διά­στη­μα μετα­ξύ 2008 και 2012 και αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 32 % στο σύνο­λο των εισα­γω­γών όπλων στον κόσμο. Το 50 % είναι Αμε­ρι­κά­νι­κα όπλα.

«Η ευρέ­ως δια­δε­δο­μέ­νη σύγκρου­ση στη Μέση Ανα­το­λή και οι φόβοι κατα­πά­τη­σης των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των έχουν οδη­γή­σει σε μια πολι­τι­κή συζή­τη­ση στην Δυτι­κή Ευρώ­πη και τη Βόρεια Αμε­ρι­κή για τον περιο­ρι­σμό του εμπο­ρί­ου όπλων» δηλώ­νει ο Pieter Wezeman, ερευ­νη­τής στο SIPRI. Και συνε­χί­ζει: « Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και οι ευρω­παϊ­κές χώρες είναι ακό­μα από τους κυριό­τε­ρους εξα­γω­γείς όπλων στην περιο­χή και παρα­δί­δουν το 98 % από όλα τα όπλα που εισά­γο­νται από τη Σαου­δι­κή Αραβία».

Η Σαου­δι­κή Αρα­βία είναι ο δεύ­τε­ρος μεγα­λύ­τε­ρος εισα­γω­γέ­ας στον κόσμο , οι εισα­γω­γές όπλων αυξή­θη­καν κατά 225% συγκρι­τι­κά με το 2008-12. Η Αίγυπτος‑ο τρί­τος μεγα­λύ­τε­ρος εισα­γω­γέ­ας ‑αύξη­ση κατά 215 %. Τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα ήταν ο τέταρ­τος μεγα­λύ­τε­ρος εισα­γω­γέ­ας. Αυξή­θη­καν οι εισα­γω­γές όπλων του Κατάρ (20ος μεγα­λύ­τε­ρος εισα­γω­γέ­ας όπλων) και έχει υπο­γρά­ψει αρκε­τές μεγά­λες συμ­βά­σεις κατά τη διάρ­κεια αυτής της περιό­δου που είναι προς παράδοση.

1140-fly-krig-syrien

Ασία:

Το Πακι­στάν είναι ο μεγα­λύ­τε­ρος πελά­της των όπλων της Κίνας ενώ μεγά­λες αυξή­σεις εξα­γω­γών κινε­ζι­κών όπλων δια­πι­στώ­νε­ται προς Αλγε­ρία και το Μπα­γκλα­ντές κατά τη διάρ­κεια της περιό­δου. Το Ισρα­ήλ (55 %), Η Νότια Κορέα (65 %) και η Τουρ­κία (145 %) αύξη­σαν τις εξα­γω­γές τους το ίδιο διά­στη­μα. Οι περι­φε­ρεια­κές εντά­σεις οδή­γη­σαν την Ινδία σε αυξα­νό­με­νη εισα­γω­γή όπλων. Η Ινδία ήταν ο μεγα­λύ­τε­ρος εισα­γω­γέ­ας στον κόσμο κατά τη διάρ­κεια 2013–17 και αντι­προ­σω­πεύ­ει το 12 % του παγκό­σμιου συνόλου.

Οι εισα­γω­γές αυξή­θη­καν κατά 24 %. Η Ρωσία παρό­λη την παγκό­σμια μεί­ω­ση κατά 7 %, αντι­προ­σω­πεύ­ει το 62 % των εισα­γω­γών όπλων της Ινδί­ας. Ωστό­σο οι εισα­γω­γές σε όπλα από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες αυξά­νε­ται, με 557 % (!) , καθι­στώ­ντας τις τον δεύ­τε­ρο μεγα­λύ­τε­ρο προ­μη­θευ­τή όπλων της Ινδίας.Παρά τις συνε­χι­ζό­με­νες εντά­σεις με την Ινδία και τις εσω­τε­ρι­κές συγκρού­σεις που μαί­νο­νται οι εισα­γω­γές όπλων του Πακι­στάν έχει μειω­θεί κατά 36 %. Το Πακι­στάν παρό­λη την μεί­ω­ση αντι­προ­σω­πεύ­ει το 2,8 % των παγκό­σμιων εισα­γω­γών όπλων 2013–17. Οι εισα­γω­γές όπλων από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες μειώ­θη­κε κατά 76 % .

Οι εντά­σεις μετα­ξύ της Ινδί­ας, από την μια και του Πακι­στάν και της Κίνας, από την άλλη πλευ­ρά, αυξά­νει την ζήτη­ση της Ινδί­ας για τα βαρέα όπλα, όμως εξα­κο­λου­θεί να μην μπο­ρεί να παρά­γει μόνη της,» μας λέει ο Siemon Wezeman, ερευ­νη­τής του SIPRI. «Οι Κινέ­ζοι αντί­θε­τα γίνο­νται όλο και περισ­σό­τε­ρο ικα­νοί να παρά­γουν τα δικά τους όπλα και συνε­χί­ζουν να ενι­σχύ­ουν τις σχέ­σεις τους με το Πακι­στάν, το Μπα­γκλα­ντές και τη Μιαν­μάρ μέσω των όπλων.»

Οι εισα­γω­γές όπλων της Κίνας μειώ­θη­καν κατά 19 %. Παρά αυτή τη μεί­ω­ση, ήταν ο πέμ­πτος μεγα­λύ­τε­ρος εισα­γω­γέ­ας του κόσμου. Οι εισα­γω­γές της Ινδο­νη­σί­ας αυξή­θη­καν κατά 193 % Η Αυστρα­λία ήταν ο έκτος μεγα­λύ­τε­ρος εισα­γω­γέ­ας όπλων παγκοσμίως .

Αφρική

Οι εισα­γω­γές της Αφρι­κής μειώ­θη­καν κατά 22 % . Οι εισα­γω­γές της Αλγε­ρί­ας αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 52 % όλης της Αφρι­κα­νι­κής αγο­ράς. Οι εισα­γω­γές της Νιγη­ρί­ας αυξή­θη­καν κατά 42 τοις εκα­τό. Αμε­ρι­κή. Οι εισα­γω­γές της Βενε­ζου­έ­λας μειώ­θη­καν κατά 40 τοις εκατό.

Οι εισα­γω­γές στην Ευρώ­πη μειώ­θη­καν κατά 22 %. Θα αυξη­θούν όμως σε λίγα χρό­νια μετά την παρά­δο­ση των προηγ­μέ­νων μαχη­τι­κών αερο­σκα­φών από τις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες .

Η Ελλά­δα είναι μέσα στους τρείς καλύ­τε­ρους πελά­τες της Γερ­μα­νί­ας (11% των εξα­γω­γών της), Ισπα­νί­ας και Ολλανδίας.

Δέκα­τη Πέμ­πτη στις εξα­γω­γές η Τουρ­κία με 0,8% παγκό­σμιο μερί­διο και καλύ­τε­ρους πελά­τες Τουρ­κμε­νι­στάν, Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα και Σαου­δι­κή Αραβία.

Η Σου­η­δία 0,9%, από δέκα­τος εξα­γω­γέ­ας στον κόσμο έπε­σε στην δέκα­τη τέταρ­τη θέση αλλά το 2019 με την παρά­δο­ση των μαχη­τι­κών αερο­πλά­νων JAS- GRIPEN στην Βρα­ζι­λία θα επα­νέλ­θει ελπί­ζουν συντε­τριμ­μέ­να τα Σου­η­δι­κά ΜΜΕ. Ταϊ­λάν­δη, Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, Σαου­δι­κή Αρα­βία οι καλύ­τε­ροι πελάτες.

Οι ελπί­δες των ερευ­νη­τών για έναρ­ξη πολι­τι­κών συζη­τή­σε­ων για μεί­ω­ση του εμπο­ρί­ου των όπλων δεν φαί­νε­ται να πιά­νουν τόπο.

Το ματο­κύ­λι­σμα των λαών φαί­νε­ται καθα­ρά μέσα από τους αριθ­μούς. Εκα­τομ­μύ­ρια οι νεκροί, τερά­στιες υλι­κές ζημιές, ισο­πε­δω­μέ­νες πόλεις και χωριά εκα­τομ­μύ­ρια οι ξερι­ζω­μέ­νοι στο βωμό του κέρ­δους. Φαί­νε­ται ακό­μη ποιές πρό­σκαι­ρες και πολύ­πλο­κες συμ­μα­χί­ες και αντα­γω­νι­σμοί ισχύ­ουν στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα μέσα από το κυνή­γι των εξο­πλι­σμών. Φαί­νε­ται ακό­μη πιο καθα­ρά ποιοί κερ­δί­ζουν υπο­δαυ­λί­ζο­ντας η ξεκι­νώ­ντας ωμές παρεμ­βά­σεις, εισβο­λές και πολέ­μους σε βάρος των λαών.

Μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς και oι τρεις μεγαλύτεροι πελάτες τους

  1. Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες 34% (Σαου­δι­κή Αρα­βία, Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, Αυστραλία)
  2. Ρωσία 22% (Ινδία, Κίνα, Βιετνάμ)
  3. Γαλ­λία 6.7% (Αίγυ­πτος, Κίνα, Ινδία)
  4. Γερ­μα­νία 5,8% (Νότια Κορέα, Ελλά­δα, Ισραήλ)
  5. Κίνα 5,7% (Ισλα­μι­κή Δημο­κρα­τία του Πακι­στάν, Μπα­γκλα­ντές, Αλγερία)
  6. Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο 4,8% (Σαου­δι­κή Αρα­βία, Ομάν, Ινδονησία)
  7. Ισπα­νία 2,9% (Ελλά­δα, Τουρ­κία, Σαου­δι­κή Αραβία)
  8. Ισρα­ήλ 2,9% (Ινδία, Αζερ­μπαϊ­τζάν, Βιετνάμ)
  9. Ιτα­λία 2,5% (Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, Τουρ­κία, Αλγερία)
  10. Ολλαν­δία 2,1% (Ιορ­δα­νία, Ινδο­νη­σία, Ελλάδα)
  11. Ουκρα­νία 1,7% (Ρωσία, Κίνα, Ταϊλάνδη)
  12. Νότια Κορέα 1,2% (Ινδο­νη­σία, Ιράκ, Φιλιππίνες)
  13. Ελβε­τία 0,9% (Σαου­δι­κή Αρα­βία, Κίνα, Ηνω­μέ­νες Πολιτείες)
  14. Τουρ­κία 0,8% (Τουρ­κμε­νι­στάν, Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, Σαου­δι­κή Αραβία)
  15. Κανα­δάς 0,8% (Σαου­δι­κή Αρα­βία, Ινδία, τις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες)
  16. Νορ­βη­γία 0,6% (Φιν­λαν­δία, Ομάν, Ηνω­μέ­νες Πολιτείες)
  17. Λευ­κο­ρω­σία 0,4% (Βιετ­νάμ, Κίνα, Σουδάν)
  18. Αυστρα­λία 0,3% (τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, Ινδο­νη­σία, Ομάν)
  19. η Τσε­χι­κή Δημο­κρα­τία 0,3% (Ιράκ, ΗΠΑ, Βιετνάμ)

Πηγή πίνα­κα: SIPRI

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο