Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ματωμένες χριστουγεννιάτικες σοκολάτες

Η παρα­γω­γή κακάο στην Ακτή του Ελε­φα­ντο­στού γίνε­ται με τρα­γι­κές συν­θή­κες εργα­σί­ας. Επι­πλέ­ον πολ­λοί από τους εργά­τες είναι ανή­λι­κοι που θα έπρε­πε να βρί­σκο­νται στο σχο­λείο και όχι να εργά­ζο­νται σκλη­ρά στις φυτεί­ες κακάο.

Κάθε χρό­νο τα Χρι­στού­γεν­να η ζήτη­ση για σοκο­λά­τα εκτο­ξεύ­ε­ται. Όμως οι τελευ­ταί­οι που καρ­πώ­νο­νται τα κέρ­δη της ζήτη­σης είναι οι παρα­γω­γοί κακάο στην Αφρι­κή. Μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες χώρες παρα­γω­γής κακάο είναι η Ακτή του Ελε­φα­ντο­στού. Στις φυτεί­ες της εργά­ζε­ται μεγά­λος αριθ­μός παι­διών, συχνά νύχτα, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας αιχ­μη­ρά εργα­λεία και επι­κίν­δυ­να χημικά.

Έκθε­ση κατα­πέλ­της του αμε­ρι­κα­νι­κού ερευ­νη­τι­κού ινστι­τού­του NORC στο Πανε­πι­στή­μιο του Σικά­γο δεί­χνει ότι σήμε­ρα τόσο στην Ακτή του Ελε­φα­ντο­στού, όσο και στη γει­το­νι­κή Γκά­να εργά­ζο­νται σχε­δόν 1,6 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά από τα οποία το 40% υπό τις χει­ρό­τε­ρες συν­θή­κες. Εκτός αυτού η έκθε­ση ανα­φέ­ρει ότι την τελευ­ταία δεκα­ε­τία η παι­δι­κή εργα­σία αυξή­θη­κε στις εν λόγω χώρες. Σύμ­φω­να με το ίδρυ­μα Fairetrade μόλις το 6% των κερ­δών της βιο­μη­χα­νί­ας σοκο­λά­τας διο­χε­τεύ­ε­ται στους παρα­γω­γούς. Επι­πλέ­ον προ­βλή­μα­τα στους παρα­γω­γούς κακάο προ­κα­λεί η καθο­δι­κή πορεία των τιμών, παρά το γεγο­νός ότι η κυβέρ­νη­ση στην Ακτή του Ελε­φα­ντο­στού επέ­βα­λε δια­τί­μη­ση 1,50 ευρώ για κάθε κιλό κακάο.

Πηγή: Deutsche Welle

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβε­λα­αρ, Μια ιστο­ρία εκμε­τάλ­λευ­σης στις αποι­κί­ες καφέ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο