Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Μαύρη ημέρα»; στο ‑δήθεν «ελεύθερο» διαδίκτυο…

Στις 26-Μαρτ με σημα­ντι­κή πλειο­ψη­φία υπερ­ψη­φί­στη­κε η Οδη­γία «Copyright» στο Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο, προ­κα­λώ­ντας, ανα­φο­ρι­κά με τα ψευ­δε­πί­γρα­φα «πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα» στο δια­δί­κτυο ποι­κί­λες αντι­δρά­σεις ένθεν και ένθεν — υπο­κρι­τι­κές οι περισ­σό­τε­ρες. Παρέ­μει­ναν ατό­φια τα δια­βό­η­τα άρθρα 11 και 13, που εισά­γουν νέους περιο­ρι­σμούς στο internet και έχουν ξεση­κώ­σει εδώ και μήνες σημα­ντι­κές αντιδράσεις.

Η θέση του ΚΚΕ και η στάση του στις ψηφοφορίες

Με τη γνω­στο­ποί­η­ση των απο­τε­λε­σμά­των ξεκί­νη­σε τόσο σε ΜΜΕ όσο και (ειδι­κά) στα ΜΚΔ μια παρα­φι­λο­λο­γία σχε­τι­κά με τη στά­ση της ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας του Κόμ­μα­τος στο ζήτη­μα. Η συζή­τη­ση εστιά­στη­κε γύρω από την απου­σία Ζαρια­νό­που­λου, λες η θέση του ΚΚΕ δια­φέ­ρει ανά­λο­γα με τα πρό­σω­πα, ενώ κάποιοι το πήγαν παρα­πέ­ρα (αν είχε δώσει ‑λένε, την ψήφο του υπέρ των τρο­πο­ποι­ή­σε­ων θα μπο­ρού­σαν να περά­σουν …έλει­παν 5 ψήφοι τους άλλους «θα τους βρί­σκα­με») κλπ φαιδρά.

Το σκε­πτι­κό της ψήφου του ΚΚΕ, ανα­λύ­ε­ται ιδιαί­τε­ρα εμπε­ρι­στα­τω­μέ­να στο  δελ­τίο τύπου που εξέ­δω­σε η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του Κόμ­μα­τος, ανα­λύ­ο­ντας για μια ακό­μα φορά την ουσία του ζητή­μα­τος που είναι πως «η πνευ­μα­τι­κή και καλ­λι­τε­χνι­κή δημιουρ­γία δεν μπο­ρεί να απο­τε­λεί εμπό­ρευ­μα»:

KKE logo

Την ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο την καταργούν τα μονοπώλια της ψηφιακής αγοράς 

Η θέση του ΚΚΕ εκφρά­στη­κε, κατά τη συζή­τη­ση και την ψηφο­φο­ρία που έγι­νε στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, σχε­τι­κά με την οδη­γία για «τα δικαιώ­μα­τα πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας στην ενιαία ψηφια­κή αγο­ρά» ως εξής:

«Το ΚΚΕ αγω­νί­ζε­ται για την ελευ­θε­ρία έκφρα­σης και την ελεύ­θε­ρη διά­δο­ση των ιδε­ών και όλων των έργων της ανθρώ­πι­νης δημιουρ­γί­ας παντού, ασφα­λώς και στο Δια­δί­κτυο. Η πνευ­μα­τι­κή και καλ­λι­τε­χνι­κή δημιουρ­γία δεν μπο­ρεί να απο­τε­λεί εμπό­ρευ­μα, στο οποίο την μετα­τρέ­πει το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα. Οι καλ­λι­τέ­χνες, οι εκτε­λε­στές, οι πνευ­μα­τι­κοί δημιουρ­γοί δεν μπο­ρεί να αφή­νο­νται έρμαιο και απρο­στά­τευ­τοι απέ­να­ντι στους ομί­λους που εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται το έργο τους. Είναι ανα­γκαίο να δια­σφα­λί­ζε­ται η δίκαιη αμοι­βή τους. Όμως, η οδη­γία ”για τα πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα στην ενιαία ψηφια­κή αγο­ρά” της ΕΕ, που υπερ­ψη­φί­στη­κε από το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, όπως δια­μορ­φώ­θη­κε σε συνερ­γα­σία με το Συμ­βού­λιο ‑τις κυβερ­νή­σεις των κρα­τών-μελών της ΕΕ- δεν αντα­πο­κρί­νε­ται ούτε στις ανά­γκες προ­στα­σί­ας των δημιουρ­γών ούτε των χρη­στών του Δια­δι­κτύ­ου. Στό­χος της σε κάθε περί­πτω­ση είναι να δια­μορ­φώ­σει ευνοϊ­κό­τε­ρους όρους κερ­δο­φο­ρί­ας για τα ευρω­παϊ­κά μονο­πώ­λια στους τομείς των οπτι­κο­α­κου­στι­κών έργων, των εκδό­σε­ων και του έντυ­που Τύπου. Η οδη­γία απο­τέ­λε­σε πεδίο σφο­δρής αντι­πα­ρά­θε­σής τους με τα μονο­πώ­λια που ελέγ­χουν τη λει­τουρ­γία του Δια­δι­κτύ­ου, κατά κανό­να αμε­ρι­κα­νι­κά.

Η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα του ΚΚΕ τοπο­θε­τή­θη­κε με “Λευ­κό” για­τί δεν στοι­χί­ζε­ται με τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων ούτε του Δια­δι­κτύ­ου ούτε της οπτι­κο­α­κου­στι­κής βιο­μη­χα­νί­ας, των εκδο­τι­κών ομί­λων, που μονα­δι­κό κρι­τή­ριο έχουν τα κέρ­δη τους. Τάχθη­κε ενά­ντια στην εισα­γω­γή στο Δια­δί­κτυο φίλ­τρων αυτό­μα­της παρε­μπό­δι­σης ή απο­κλει­σμού περιε­χο­μέ­νου που προ­στα­τεύ­ε­ται από πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα. Τονί­ζει ότι τα μέτρα για την προ­στα­σία των δημιουρ­γών δεν πρέ­πει να θίγουν το δικαί­ω­μα πολι­τι­στι­κής δημιουρ­γί­ας και από­λαυ­σης, ούτε την ελευ­θε­ρία έκφρα­σης και να μη συνι­στούν πρα­κτι­κές ψηφια­κής λογο­κρι­σί­ας. Οι συμ­φω­νί­ες παρα­χώ­ρη­σης άδειας εκμε­τάλ­λευ­σης πρέ­πει να προ­βλέ­πουν δίκαιη αμοι­βή και να προ­στα­τεύ­ουν τους συγ­γρα­φείς, δημιουρ­γούς, καλ­λι­τέ­χνες, ερμη­νευ­τές ή εκτε­λε­στές και τους χρή­στες, επι­βα­ρύ­νο­ντας τους μεγά­λους ομί­λους που κερ­δί­ζουν αστρο­νο­μι­κά κέρ­δη από την αξία των έργων των δημιουρ­γών, μέσω της διά­θε­σης και ανα­φόρ­τω­σης τους στο Δια­δί­κτυο. Γι’ αυτό το λόγο και τάχθη­κε υπέρ σχε­τι­κών τρο­πο­λο­γιών που κατα­τέ­θη­καν, οι οποί­ες όμως δεν τέθη­καν καν σε ψηφο­φο­ρία, απο­δει­κνύ­ο­ντας για ακό­μη μία φορά τον αντι­δρα­στι­κό και αντι­δη­μο­κρα­τι­κό χαρα­κτή­ρα του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου και των αστι­κών κομ­μά­των. Η συζή­τη­ση γύρω από τη συγκε­κρι­μέ­νη οδη­γία μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε χρή­σι­μα συμπε­ρά­σμα­τα κάθε άνθρω­πο καλής θέλησης. 

Την ελευ­θε­ρία έκφρα­σης στο Δια­δί­κτυο την καταρ­γούν τα μονο­πώ­λια της ψηφια­κής αγο­ράς που ελέγ­χουν το περιε­χό­με­νο και τις δυνα­τό­τη­τες πρό­σβα­σης των χρη­στών ανά­λο­γα με τα συμ­φέ­ρο­ντά τους. Αντί­στοι­χα τα μονο­πώ­λια της οπτι­κο­α­κου­στι­κής βιο­μη­χα­νί­ας, οι μεγα­λο­εκ­δό­τες και οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι του Τύπου είναι αυτοί που λεη­λα­τούν το έργο και τα δικαιώ­μα­τα των δημιουρ­γών με ”δικαιώ­μα­τα απο­κλει­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης”, συμ­βά­σεις παρα­χώ­ρη­σης ”αντί πινα­κί­ου φακής”.

Για να μπο­ρεί ο λαός να απο­λαμ­βά­νει ελεύ­θε­ρα την πνευ­μα­τι­κή και καλ­λι­τε­χνι­κή δημιουρ­γία, δια­δι­κτυα­κά και με κάθε μορ­φή, δια­σφα­λί­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών των δημιουρ­γών και υψη­λής ποιό­τη­τας συν­θή­κες δημιουρ­γί­ας πρέ­πει να βγουν από τη μέση τα μονο­πώ­λια και η εξου­σία τους, οι κυβερ­νή­σεις και οι ενώ­σεις που τα υπη­ρε­τούν. Να γίνει ο εργα­ζό­με­νος λαός ιδιο­κτή­της του υλι­κού και πνευ­μα­τι­κού πλού­του που παρά­γει και του ανή­κει».

Παλιό­τε­ρα (Νοε-2018), με την ευκαι­ρία της συζή­τη­σης στη βου­λή του ΝΣ για «Ενσω­μά­τω­ση στην ελλη­νι­κή νομο­θε­σία της Οδη­γί­ας 2016/1148/ΕΕ του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου και του Συμ­βου­λί­ου σχε­τι­κά με μέτρα για υψη­λό κοι­νό επί­πε­δο ασφά­λειας συστη­μά­των δικτύ­ου και πλη­ρο­φο­ριών σε ολό­κλη­ρη την Ένω­ση» το ΚΚΕ (Μανώ­λης Συντυ­χά­κης) — κατα­ψη­φί­ζο­ντας τόνι­ζε , ότι «η πλη­ρο­φο­ρία και η δια­φύ­λα­ξή της είναι από­λυ­τα ελεγ­χό­με­να από τα μονο­πώ­λια και τα ισχυ­ρά καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη», επι­ση­μαί­νο­ντας πως «ο κυβερ­νο­χώ­ρος είναι αντι­κεί­με­νο σκλη­ρών συγκρού­σε­ων ανά­με­σα σε επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και κρά­τη» ότι «ο έλεγ­χος των δρό­μων μετα­φο­ράς της πλη­ρο­φο­ρί­ας, μέσω των τηλε­πι­κοι­νω­νιών, είναι στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας για μονο­πώ­λια και κρά­τη που υπο­κλέ­πτουν δεδο­μέ­να στον μετα­ξύ τους αντα­γω­νι­σμό με μόνι­μο θύμα τους λαούς», ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ότι «το ΚΚΕ στο ερώ­τη­μα αν πρέ­πει να αρνη­θού­με το δια­δί­κτυο απα­ντά όχι, διό­τι είναι μια σημα­ντι­κή παρα­γω­γι­κή δύνα­μη που καθη­λώ­νε­ται από τις καπι­τα­λι­στι­κές παρα­γω­γι­κές σχέ­σεις».

2

Το δικό μας παράδειγμα του νταβατζή “ΑΕΠΙ”

Αρκεί μια απλή Google-ανα­ζή­τη­ση για την αμαρ­τω­λή αυτή ΑΕ, που είναι πάνω από 20 σελί­δες λήμ­μα­τα, αλλά μιλά­ει κι από μόνη της … τα παίρ­νει χοντρά από παντού τα τσε­πώ­νει κανο­νι­κά και μετά «μην είδα­τε τον Παναή». Τον Φλε­βά­ρη του 2017 ξέσπα­σε το τελευ­ταίο οικο­νο­μι­κό σκάν­δα­λο, ανα­κα­λύ­πτο­ντας πως μόνο στην περί­ο­δο 2011–14 του­λά­χι­στον 42.500.000€ + 36.800.000€ , δεν δια­νε­μή­θη­καν στους δικαιού­χους, παρα­κρά­τη­ση εκα­τομ­μυ­ρί­ων προ­μη­θειών σε «αδελ­φές» εται­ρεί­ες και οργα­νι­σμούς του εξω­τε­ρι­κού, υπέ­ρο­γκες αμοι­βές μελών του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου ‑52.000€ το μήνα + bonus + έξο­δα κίνη­σης και παρά­στα­σης + … +… (καθώς και συγ­γε­νών τους) δάνεια της εται­ρεί­ας σε μέλη του ΔΣ, τα οποία είχαν εγκρι­θεί από το ίδιο το συμ­βού­λιο κλπ «συνή­θη». Όπως έγρα­ψε εύστο­χα κάποιος «διεκ­δι­κεί εγγρα­φή στο βιβλίο Γκί­νες καθώς μέχρι και τις 6‑Δεκ φαι­νό­ταν εγγε­γραμ­μέ­νη στην Κύπρο και στις 7 απλά … εξα­φα­νί­στη­κε και δεν υπάρ­χει που­θε­νά, έγι­νε εται­ρία cloud». Όλα αυτά (και πολ­λά άλλα…) δεν θα ήταν δυνα­τά φυσι­κά χωρίς πολι­τι­κή κάλυ­ψη. Τον Ιού­λη του ΄17 το ΚΚΕ καταγ­γέλ­λει την με δια­δι­κα­σία κατε­πεί­γο­ντος και τις ψήφους των βου­λευ­τών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του «μαϊ­ντα­νού» της Ένω­σης Κεντρώ­ων, ψήφι­ση ΝΣ, με «όχη­μα» την ενσω­μά­τω­ση Οδη­γί­ας της ΕΕ, παρέ­χο­ντας τη δυνα­τό­τη­τα δημιουρ­γί­ας ΟΣΔ (ΣΣ |> Οργα­νι­σμών Συλ­λο­γι­κής Δια­χεί­ρι­σης Πνευ­μα­τι­κών Δικαιω­μά­των) ακό­μα και από επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους εκτός Ελλά­δας, ενι­σχύ­ο­ντας ακό­μα περισ­σό­τε­ρο την ασυ­δο­σία των ΑΟΔ (ΣΣ |> Ανε­ξάρ­τη­των Οντο­τή­των Δια­χεί­ρι­σης), οι οποί­ες θα μπο­ρούν να λει­τουρ­γούν πλέ­ον ανε­ξέ­λεγ­κτα και απο­τε­λούν μεγά­λες καπι­τα­λι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις στο χώρο του Πολι­τι­σμού, ανά­με­σα στις οποί­ες συγκα­τα­λέ­γε­ται και η «αμαρ­τω­λή» Ανώ­νυ­μη Εται­ρεία Πνευ­μα­τι­κής Ιδιο­κτη­σί­ας (ΑΕΠΙ). Ένα χρό­νο μετά γίνε­ται επε­ρώ­τη­ση του ΚΚΕ στη βου­λή, για τους εργα­ζό­με­νους της ΑΕΠΙ και τα δικαιώ­μα­τα των δημιουρ­γών, με την άδεια λει­τουρ­γί­ας της ΑΕΠΙ να έχει ανα­κλη­θεί και τους εργα­ζό­με­νους να είναι για μήνες απλή­ρω­τοι (ΣΣ |> και δεν πλη­ρώ­θη­καν μέχρι σήμερα).

Βέβαια η ΑΕΠΙ μας δεν είναι παρά «κου­τσου­λιά» σε σχέ­ση με τους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.

Μεγάλης Σφραγίδα των ΗΠΑ obverse

Τα μεγαθήρια

Το 2011, έχου­με τα αμε­ρι­κά­νι­κα μέτρα (|>Stop Online Piracy Act |> SOPA & PROTECT IP Act [Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act] |>  PIPA), που απο­τέ­λε­σαν την πρώ­τη επί­θε­ση στην ευρω­παϊ­κή μπλο­γκό­σφαι­ρα. (κάποια δρα­μα­το­ποιώ­ντας χρη­σι­μο­ποί­η­σαν τον όρο «συγκλό­νι­σαν»).  Λίγα χρό­νια αργό­τε­ρα, έχου­με την η ACTA: μια εμπο­ρι­κή συμ­φω­νία για την κατα­πο­λέ­μη­ση ‑υπο­τί­θε­ται της παρα­ποί­η­σης / απο­μί­μη­σης, μια προ­τει­νό­με­νη πολυ­ε­θνι­κή συν­θή­κη με σκο­πό τη θέσπι­ση διε­θνών προ­τύ­πων για την επι­βο­λή των δικαιω­μά­των πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας, που απο­σκο­πού­σε στη δημιουρ­γία ενός διε­θνούς νομι­κού πλαι­σί­ου για τη στό­χευ­ση προ­ϊ­ό­ντων παρα­ποί­η­σης / απο­μί­μη­σης , γενό­ση­μων φαρ­μά­κων και παρα­βί­α­σης πνευ­μα­τι­κών δικαιω­μά­των στο Δια­δί­κτυο που θα δημιουρ­γού­σε ένα νέο διοι­κη­τι­κό όργα­νο εκτός των υφι­στά­με­νων φόρουμ, με τις υπο­γρα­φές πλή­θους χωρών, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ΗΠΑ και της ΕΕ, που λόγω σύγκρου­σης των επι­χει­ρη­μα­τι­κών κολοσ­σών ματαιώθηκε.

Να κατα­λά­βου­με για τι μιλά­με: Κάθε λεπτό ανε­βαί­νουν παγκό­σμια περισ­σό­τε­ρες από 300 ώρες βίντεο στο Youtube, πάνω από 200.000 φωτο στο Facebook και περί τις 350.000 αναρ­τή­σεις στο Twitter, που σημαί­νει σε ημε­ρή­σια βάση 432.000 ώρες βίντεο, 288.000.000 φωτο στο Φατσο­βι­βλίο και πάνω από 500.000.000 Twitto_τιτιβίσματα. Νού­με­ρα αδια­νό­η­τα για το μυα­λό του απλού ανθρώ­που, άρα και «τεί­χη (δήθεν) προ­στα­σί­ας» των «πνευ­μα­τι­κών δικαιω­μά­των» με μονο­πω­λια­κές πλατ­φόρ­μες στις οποί­ες ‑με το αζη­μί­ω­το, ένα έργο θα μπλο­κά­ρε­ται, ή θα πετσο­κό­βε­ται και με μετρη­μέ­νες στα δάχτυ­λα εται­ρεί­ες που θα είναι σε θέση να παρέ­χουν τεχνο­λο­γία για το φιλ­τρά­ρι­σμα των «μετα­φορ­τώ­σε­ων» (το κόστος της κατα­σκευ­ής και της συντή­ρη­σης αυτών των ηγε­μο­νι­κών φίλ­τρων μπο­ρούν να το επω­μι­στούν μόνο οι μεγα­λύ­τε­ροι τεχνο­λο­γι­κοί κολοσ­σοί, που είναι αμερικανικοί)

Με το λαό, τον απλό κόσμο και τους δημιουρ­γούς στο περι­θώ­ριο, απέ­να­ντι σε μεσου­ρα­νού­σες εται­ρεί­ες τύπου Google ή Φου_Μπου, ανα­γκα­σμέ­νους να δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νται ‑άμε­σα ή έμμε­σα με αυτές για το «μάρ­μα­ρο» ενώ οι συνή­θεις μαχη­τές με τα άσφαι­ρα (ούτε μία, ούτε δύο 57 (!!) οργα­νώ­σεις ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των από όλο τον κόσμο με κοι­νή ανοι­κτή επι­στο­λή για «Παρα­βί­α­ση της Χάρ­τα Θεμε­λιω­δών Δικαιω­μά­των» με ωραία του είδους … Dear President Juncker, Dear President Tajani, Dear President Tusk, Dear Prime Minister Ratas, Dear Prime Minister Borissov, Dear Ministers, Dear MEP Voss, Dear MEP Boni (παρα­λεί­που­με τους υπό­λοι­πους «Dearests» για οικο­νο­μία χώρου), «Εάν η νομο­θε­σία της ΕΕ έρχε­ται σε αντί­θε­ση με τον Χάρ­τη των Θεμε­λιω­δών Δικαιω­μά­των, τα εθνι­κά συνταγ­μα­τι­κά δικα­στή­ρια ενδέ­χε­ται να μπουν στον πει­ρα­σμό να μην την εφαρ­μό­σουν και μπο­ρού­με να ανα­μέ­νου­με την ακύ­ρω­ση ενός τέτοιου κανό­να από το Δικα­στή­ριο» … οπό­τε κλπ. Μάλι­στα, οι ίδιες ‑57 θυμί­ζου­με, οργα­νώ­σεις συμπλη­ρώ­νουν πως «αντι­βαί­νει στους ισχύ­ο­ντες κανό­νες και τη νομο­λο­γία του Δικα­στη­ρί­ου της ΕΕ» και ότι «περι­λαμ­βά­νει υπο­χρε­ώ­σεις για τις εται­ρεί­ες internet που θα ήταν αδύ­να­τον να τηρη­θούν χωρίς την επι­βο­λή υπερ­βο­λι­κών περιο­ρι­σμών στα θεμε­λιώ­δη δικαιώ­μα­τα των πολι­τών». (ΣΣ |> Κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες όλοι αυτοί-ες οι «Dearests» ανα­σκου­μπώ­θη­καν και ψήφι­σαν δαγκω­τό εφαρ­μό­ζο­ντας την πασί­γνω­στη ατά­κα του Χάρ­ρυ Κλυνν «και κλά­α­α­μα η κυρία»)

κλάμα η κυρία

Στο «δια ταύ­τα»: Από τη μια η άπο­ψη «ΤΙΝΑ κάνου­με»; (αντι­γρά­φου­με αφή­νο­ντάς τους στις αυτα­πά­τες τους για την ΕΕ των λαών κλπ.) «Πλατ­φόρ­μες όπως το #SaveYourInternet  και το Plegde2019.eu  δίνουν τη δυνα­τό­τη­τα στους πολί­τες από την κάθε χώρα της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης να έρθουν σε επι­κοι­νω­νία με τους ευρω­βου­λευ­τές τους και να τους ζητή­σουν να κατα­ψη­φί­σουν τα άρθρα 11 και 13. Περισ­σό­τε­ροι από 5 εκα­τομ­μύ­ρια πολί­τες έχουν υπο­γρά­ψει το σχε­τι­κό δια­δι­κτυα­κό ψήφι­σμα. Με τηλε­φω­νή­μα­τα στα γρα­φεία τους, βομ­βαρ­δί­ζο­ντας τους με email ή με αναρ­τή­σεις στα κοι­νω­νι­κά δίκτυα με ανα­φο­ρά στο όνο­μά τους, οι τρεις αυτές επι­λο­γές έχουν απο­δεί­ξει και στο παρελ­θόν πως είναι ικα­νές να μετα­φέ­ρουν ένα τέτοιο μήνυ­μα. Επί­σης, το Σάβ­βα­το 23 Μαρ­τί­ου, σε δεκά­δες πόλεις της Ευρώ­πης θα λάβουν χώρα κινη­το­ποι­ή­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας πολι­τών. «Το μόνο που χρειά­ζε­ται είναι να μιλή­σεις» λένε τα καλέ­σμα­τα. Μίλα. Και όλ’ αυτά όταν η ίδια πηγή παρα­δέ­χε­ται πως «Η οδη­γία δεν είναι μία που επι­χει­ρεί να λύσει καθο­ρι­σμέ­να ζητή­μα­τα στη νομο­θε­σία της πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας με τη χρή­ση των καλών πρα­κτι­κών, αλλά εξυ­πη­ρε­τεί συγκε­κρι­μέ­να ισχυ­ρά συμ­φέ­ρο­ντα, με ανυ­πο­λό­γι­στο και πολυ­ε­πί­πε­δο κόστος».

Στον αντί­πο­δα -εν γνώ­σει των συσχε­τι­σμών και του ότι έχου­με πολύ μαλ­λί να ξάνου­με«τέρ­μα πια στις αυτα­πά­τες ή με το κεφά­λαιο ή… » (κλπ) ‑όπως λέει το ΚΚΕ,  «Να γίνει ο εργα­ζό­με­νος λαός ιδιο­κτή­της του υλι­κού και πνευ­μα­τι­κού πλού­του που παρά­γει και του ανή­κει»

ΣΣ |>Το απο­τέ­λε­σμα, 348 (53%) ΝΑΙ — 274 (41,6%) ΟΧΙ & 36 (5,4%) «λευ­κό», δεί­χνει ανά­γλυ­φα ‑χωρίς τίπο­τε να είναι παγιω­μέ­νο, πόσο ισχυ­ρά είναι τα αντι­κρουό­με­να συμ­φέ­ρο­ντα και ποιος έχει σήμε­ρα το πάνω χέρι

Web Block

Πηγές

902 |>1<| & 902 |>2<|  

Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

¡H.lV .S

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο