Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Μείνετε σπίτι ή πάρτε το ρίσκο σας” η κυβερνητική “συνταγή” διαχείρισης του χιονιά

Αποθέωση της ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση

Σε συστά­σεις για …αυτο­προ­στα­σία και σε ευχο­λό­για κατέ­λη­ξε προ­κα­τα­βο­λι­κά η κυβερ­νη­τι­κή σύσκε­ψη, από την Κυρια­κή –πριν καν ξεκι­νή­σουν τα χιόνια.

Την ώρα που η Αττι­κή και το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της χώρας είχε κυριο­λε­κτι­κά παρα­λύ­σει από την ανα­με­νό­με­νη χιο­νό­πτω­ση, εξαι­τί­ας της έλλει­ψης των απα­ραί­τη­των υπο­δο­μών για την προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού, η κυβέρ­νη­ση επι­χει­ρού­σε να υπο­βαθ­μί­σει τα τερά­στια προ­βλή­μα­τα, στην πεπα­τη­μέ­νη της «ατο­μι­κής ευθύνης».

Μάλι­στα, στε­λέ­χη της άφη­ναν με θρά­σος αιχ­μές για τους ίδιους τους εργα­ζό­με­νους που μετα­κι­νή­θη­καν με το αμά­ξι τους για να πάνε στη δου­λειά τους, όταν ακό­μα και για τη δια­δρο­μή Πατή­σια — Ομό­νοια χρειά­ζο­νταν αλυ­σί­δες, εξαι­τί­ας της ανυ­παρ­ξί­ας μέτρων πρό­λη­ψης του κακού…

Απο­κο­ρύ­φω­μα ήταν η συνέ­ντευ­ξη τύπου που έδω­σε ο υπουρ­γός πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, Χ.Στυλιανίδης, που είπε ότι απο­λο­γεί­ται για την ταλαι­πω­ρία των πολι­τών στους δρό­μους και στην συνέ­χεια εντε­λώς προ­κλη­τι­κά ότι ειδι­κά για την Αττι­κή Οδό “θα ανα­ζη­τη­θούν ευθύ­νες”, ενώ …ευχή­θη­κε κου­ρά­γιο και επα­νέ­λα­βε να μην …βγαί­νει ο κόσμος στο δρόμο.

Ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος νωρί­τε­ρα πιο προ­κλη­τι­κά Γ. Οικο­νό­μου στην ενη­μέ­ρω­ση των δημο­σιο­γρά­φων ενη­μέ­ρω­νε ότι όλα πήγαν κατά το …σχέ­διο που υπήρ­χε, επι­βε­βαιώ­νο­ντας έτσι ότι ακό­μα και σε ανα­με­νό­με­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να το μονα­δι­κό σχέ­διο είναι το «μεί­νε­τε σπί­τι» ή ακό­μα χει­ρό­τε­ρα «κόψ­τε τον λαι­μό σας και βρεί­τε άκρη». Αυτό ήταν το νόη­μα και της ειδο­ποί­η­σης από το 112, που απο­στέλ­λο­νταν σωρη­δόν από μια ώρα και μετά στους κατοί­κους της Αττι­κής, την ώρα μάλι­στα που τα προ­βλή­μα­τα είχαν φρα­κά­ρει όλο σχε­δόν το Λεκανοπέδιο.

Καταγ­γε­λί­ες σωμα­τεί­ων ακό­μα και για δια­νυ­κτέ­ρευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων στα νοσοκομεία

Δρόμοι των ομίλων

Ο εγκλω­βι­σμός εκα­το­ντά­δων απελ­πι­σμέ­νων οδη­γών στην Αττι­κή Οδό, που μέχρι αργά χτες τη νύχτα παρέ­με­ναν καθη­λω­μέ­νοι και παγω­μέ­νοι, όχι σε κάποιο απο­μα­κρυ­σμέ­νο σημείο της χώρας, αλλά λίγα χιλιό­με­τρα από το κέντρο της Αθή­νας, είναι η κορυ­φή του παγό­βου­νου της δια­χρο­νι­κής, επι­κίν­δυ­νης πολι­τι­κής, που παρα­δί­δει το συγκοι­νω­νια­κό δίκτυο στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, για να αυξά­νουν τα κέρ­δη από την εκμε­τάλ­λευ­ση των διο­δί­ων, ενώ απαλ­λάσ­σει το κρά­τος ακό­μα και από τη στοι­χειώ­δη υπο­χρέ­ω­ση να το δια­τη­ρεί ασφα­λές για όλους.

Οπως και στους εθνι­κούς οδι­κούς άξο­νες, που τους χρυ­σο­πλη­ρώ­νει ο λαός, έτσι και στην Αττι­κή Οδό, η ασφα­λής διέ­λευ­ση εξαρ­τά­ται από τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους που — όπως λένε — υπο­σχέ­θη­καν να κρα­τή­σουν ανοι­χτό τον δρό­μο, αλλά δεν το έκαναν.

Πρό­κει­ται για τους ίδιους ομί­λους που από 1/1/2022 αύξη­σαν τα διό­δια σε από­λυ­τη συμ­φω­νία με τις κυβερ­νή­σεις (συμ­βά­σεις), που τα χρό­νια της παν­δη­μί­ας εισέ­πρατ­ταν δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ από την τσέ­πη του ελλη­νι­κού λαού ως «δια­φυ­γό­ντα κέρ­δη» από τη μεί­ω­ση της κυκλο­φο­ρί­ας. Αυτοί που εισπράτ­τουν δισε­κα­τομ­μύ­ρια από τα διό­δια, τα «πακέ­τα», τις ρήτρες των συμ­βά­σε­ων και τις φορο­λο­γι­κές διευ­κο­λύν­σεις δια­χρο­νι­κά των κυβερνήσεων.

Οι εικό­νες στην Αττι­κή οδό, όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο, απο­τέ­λε­σαν αντι­κεί­με­νο και της πολι­τι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης.

“Lockdown” από την επιλεκτική «ανικανότητα» του κρατικού μηχανισμού
Παρέλυσαν για άλλη μια φορά οι αστικές συγκοινωνίες

Αντί να είναι πρώ­το μέλη­μα η απρό­σκο­πτη λει­τουρ­γία τους, οχή­μα­τα και συρ­μοί είτε απο­σύρ­θη­καν, είτε περιο­ρί­στη­καν, επι­τεί­νο­ντας την ταλαιπωρία

Νωρίς το μεση­μέ­ρι χτες ο Οργα­νι­σμός Αστι­κών Συγκοι­νω­νιών Αττι­κής (ΟΑΣΑ) ανα­κοί­νω­σε το ανα­με­νό­με­νο: «Λόγω της έντα­σης των και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων όλα τα λεω­φο­ρεία και τα τρό­λεϊ έχουν απο­συρ­θεί στα αμα­ξο­στά­σια»!

Πιο πριν- ξημε­ρώ­μα­τα, η ΣΤΑΣΥ (μέσα στα­θε­ρής τρο­χιάς) είχε ανα­κοι­νώ­σει τη δια­κο­πή των συρ­μών του Μετρό προς και από το Αερο­δρό­μιο και ότι το Τραμ τερ­μά­τι­ζε προ­σω­ρι­νά στη στά­ση «Λ. Βου­λιαγ­μέ­νης». Λίγο αργό­τε­ρα ανα­κοί­νω­σε ότι έκλει­σε η γραμ­μή του Ηλε­κτρι­κού μετα­ξύ των σταθ­μών «Ειρή­νη» — «Κηφι­σιά» λόγω εκχιο­νι­στι­κών εργα­σιών, όπως ισχυρίστηκε.

Παρέμβαση της ΤΟ Μεταφορών του ΚΚΕ

«Να ανοί­ξουν τώρα όλοι οι δρό­μοι, να εξα­σφα­λι­στεί εδώ και τώρα η λει­τουρ­γία των ΜΜΜ στην Αττι­κή», απαι­τεί η Τομε­α­κή Οργά­νω­ση Μετα­φο­ρών της ΚΟ Αττι­κής του ΚΚΕ, σημειώ­νο­ντας: «Μια ώρα χιο­νό­πτω­σης ήταν αρκε­τή για να παρα­λύ­σει για άλλη μια φορά το δίκτυο των αστι­κών συγκοι­νω­νιών στην Αττική.

Οι δήμοι και η Περι­φέ­ρεια αδυ­να­τούν να κρα­τή­σουν βασι­κές αρτη­ρί­ες του λεκα­νο­πε­δί­ου ανοι­χτές, και ενώ ο χιο­νιάς είχε προ­βλε­φθεί (…) Δια­κό­πη­κε η κυκλο­φο­ρία των συρ­μών του Μετρό προς και από το αερο­δρό­μιο από τις 08.40 (σ.σ. χτες), λίγα λεπτά μετά την έναρ­ξη του χιο­νιού, έχει δοθεί εντο­λή στους οδη­γούς των λεω­φο­ρεί­ων της ΟΣΥ από τα αμα­ξο­στά­σια Ανθού­σας και Ανω Λιο­σί­ων να απο­σύ­ρουν τα οχή­μα­τα, διό­τι σε λίγο δεν θα υπάρ­χει πρόσβαση!

Απο­σύ­ρο­ντας τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς η κυβέρ­νη­ση αφή­νει στην ατο­μι­κή ευθύ­νη και το ζήτη­μα της μετα­κί­νη­σης. Δεκά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι και επι­βα­τι­κό κοι­νό ανα­γκά­ζο­νται μες στον χιο­νιά, εν μέσω παν­δη­μί­ας, να βρουν τρό­πο να επι­στρέ­ψουν σπί­τια τους ή να μετα­κι­νη­θούν προς τις δου­λειές τους.

Φτά­νει πια! Εδώ και τώρα να ανοί­ξουν όλοι οι δρό­μοι που περ­νά­νε τα λεω­φο­ρεία και τα τρό­λεϊ, να εξα­σφα­λι­στεί η λει­τουρ­γία του ΗΣΑΠ, του Μετρό και του Τραμ σε όλο το οδι­κό δίκτυο της Αττι­κής, παίρ­νο­ντας όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων και των επιβατών».

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση και «παγωμένα» νοικοκυριά
Χιλιάδες σπίτια δίχως ρεύμα εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας

Το μάρμαρο καλούνται να πληρώσουν ξανά τα λαϊκά νοικοκυριά…

Επιτελικό μπάχαλο με τηλεκπαίδευση «διά πάσαν νόσον»

Πολικές θερμοκρασίες σε φοιτητικές εστίες
Να ληφθούν όλα τα μέτρα στήριξης και προστασίας των φοιτητών, απαιτεί το ΜΑΣ

Παρέμ­βα­ση του Θ. Παφίλη

Ο Θανά­σης Παφί­λης, μέλος της ΚΕ και κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, έκα­νε παρέμ­βα­ση στον υπουρ­γό Ενέρ­γειας Κώστα Σκρέ­κα για την άμε­ση απο­κα­τά­στα­ση της ηλε­κτρο­δό­τη­σης σε περιο­χές της Αττι­κής. Επί­σης επι­κοι­νώ­νη­σε με τον υπουρ­γό Κλι­μα­τι­κής Αλλα­γής και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας για την κατά­στα­ση στην Αττι­κή οδό και σε άλλα κομ­βι­κής σημα­σί­ας οδι­κά δίκτυα.

Στο «πόδι» τα εργατικά σωματεία
Εργαζόμενοι αντιμέτωποι και με τους εκβιασμούς της εργοδοσίας
Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι σε συνθήκες χιονόπτωσης και παγετού

ΠΑΜΕ
Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το νέο κύμα χιονοπτώσεων

ΚΚΕ-ΚΕ-Περισσός

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρεμβάσεις για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύσουν εργαζόμενοι

Ο Χρή­στος Κατσώ­της, βου­λευ­τής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, ήρθε σε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία χτες με τον υφυ­πουρ­γό Εργα­σί­ας, Π. Τσα­κλό­γλου, καθώς και τον υπουρ­γό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Χρ. Στυ­λια­νί­δη, ώστε να παρ­θούν μέτρα για την άμε­ση και ασφα­λή απο­χώ­ρη­ση των εργα­ζο­μέ­νων από τις βιο­μη­χα­νι­κές ζώνες των περιο­χών που πλήτ­το­νται από την κακο­και­ρία, πριν κλεί­σουν οι δρό­μοι και αποκλειστούν.

Για το αερο­δρό­μιο «Ελ. Βενιζέλος»

Σε δήλω­σή του ο Γιάν­νης Γκιό­κας, βου­λευ­τής Ανα­το­λι­κής Αττι­κής του ΚΚΕ, για την κατά­στα­ση που δια­μορ­φώ­θη­κε χτες για τους εργα­ζό­με­νους στο αερο­δρό­μιο, σημείωσε:

«Αυτήν τη στιγ­μή δεν υπάρ­χει κανέ­να Μέσο Μαζι­κής Μετα­φο­ράς (προ­α­στια­κός, λεω­φο­ρεία κ.λπ.) που να λει­τουρ­γεί από και προς το Διε­θνές Αερο­δρό­μιο Αθη­νών στα Σπά­τα. Την ίδια στιγ­μή, οι δρό­μοι στη γύρω περιο­χή είναι παγω­μέ­νοι, με απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­χει μεγά­λος κίν­δυ­νος για όσους κινού­νται με ΙΧ. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ακό­μα και τα εσω­τε­ρι­κά λεω­φο­ρεία, που εξυ­πη­ρε­τούν τον αερο­σταθ­μό από και προς τα πάρ­κινγκ, υπολειτουργούν.

Ταυ­τό­χρο­να, υπάρ­χουν καταγ­γε­λί­ες ότι οι εται­ρεί­ες του αερο­δρο­μί­ου, με δεδο­μέ­νο ότι πολ­λοί εργα­ζό­με­νοι δεν μπο­ρούν να προ­σέλ­θουν στην εργα­σία τους, κρα­τά­νε εκβια­στι­κά όσους και όσες βρί­σκο­νται ήδη εκεί, για να βγει η δου­λειά. Είναι απαράδεκτο.

Χρειά­ζε­ται άμε­σα να παρ­θούν μέτρα, για να ανοί­ξουν οι δρό­μοι και να απο­κα­τα­στα­θεί η λει­τουρ­γία των Μέσων Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, έτσι ώστε να μπο­ρεί να εξυ­πη­ρε­τη­θεί με ασφά­λεια η μετα­κί­νη­ση όλων των εργα­ζο­μέ­νων από και προς το ΔΑΑ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο