Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της απόφασης Ερντογάν να αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή Σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών

Χιλιά­δες άνθρω­ποι δια­δή­λω­σαν σήμε­ρα στην Τουρ­κία, ζητώ­ντας από τον πρό­ε­δρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν να ανα­θε­ω­ρή­σει την από­φα­σή του και να μην απο­σύ­ρει τη χώρα από τη διε­θνή σύμ­βα­ση για την κατα­πο­λέ­μη­ση της βίας σε βάρος των γυναι­κών, μια ενέρ­γεια που ήδη επι­κρί­νε­ται στην Ευρώπη.

«Ακύ­ρω­σε την από­φα­σή σου, εφάρ­μο­σε τη συν­θή­κη!» φώνα­ζαν οι χιλιά­δες γυναί­κες και άνδρες που είχαν συγκε­ντρω­θεί στο Καντί­κιοϊ, στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη. Οι δια­δη­λω­τές κρα­τού­σαν φωτο­γρα­φί­ες δολο­φο­νη­μέ­νων γυναι­κών και πλα­κάτ όπου είχαν γρά­ψει συν­θή­μα­τα όπως «Οι γυναί­κες θα κερ­δί­σουν αυτόν τον πόλεμο».

«Βαρέ­θη­κα αυτό το πατριαρ­χι­κό κρά­τος. Βαρέ­θη­κα να μην αισθά­νο­μαι ασφα­λής. Φτά­νει πιά», είπε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η Μπα­νού, μια από τις διαδηλώτριες.

Άλλες συγκε­ντρώ­σεις, μικρό­τε­ρες σε μέγε­θος, έγι­ναν επί­σης σήμε­ρα στην Άγκυ­ρα και τη Σμύρ­νη, σύμ­φω­να με τουρ­κι­κά μέσα ενημέρωσης.

Με το διά­ταγ­μα που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε κατά τη διάρ­κεια της νύχτας της Παρα­σκευ­ής προς το Σάβ­βα­το, ο Ερντο­γάν ανα­κοί­νω­σε ότι η Τουρ­κία απο­χω­ρεί από τη Σύμ­βα­ση της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, την πρώ­τη διε­θνή συν­θή­κη που όρι­ζε νομι­κά δεσμευ­τι­κούς κανό­νες σε περί­που τριά­ντα χώρες για να αντι­με­τω­πι­στεί η βία βάση του φύλου. Η από­φα­σή του Τούρ­κου προ­έ­δρου, που ελή­φθη μολο­νό­τι οι γυναι­κο­κτο­νί­ες αυξά­νο­νται την τελευ­ταία δεκα­ε­τία, προ­κά­λε­σε την οργή οργα­νώ­σε­ων για τα δικαιώ­μα­τα των γυναι­κών αλλά και επι­κρί­σεις από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση. Το Συμ­βού­λιο της Ευρώ­πης, μέλος του οποί­ου είναι η Τουρ­κία, χαρα­κτή­ρι­σε «συντρι­πτι­κή» την είδη­ση αυτή, προ­σθέ­το­ντας ότι «δια­κυ­βεύ­ε­ται η προ­στα­σία των γυναικών».

«Ιδού το πραγ­μα­τι­κό πρό­σω­πο της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης: πλή­ρης περι­φρό­νη­ση του κρά­τους δικαί­ου και πλή­ρης υπο­χώ­ρη­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των», έγρα­ψε στο Twitter ο ειση­γη­τής του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου για την Τουρ­κία, Νάτσο Σάν­τσεθ Αμόρ.

Συντη­ρη­τι­κές και ισλα­μι­κές οργα­νώ­σεις ζητού­σαν από τον Ερντο­γάν να απο­συρ­θεί η Τουρ­κία από τη Σύμ­βα­ση, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι βλά­πτει τις «παρα­δο­σια­κές» οικο­γε­νεια­κές αξί­ες για­τί προ­ά­γει την ισό­τη­τα των φύλων και «ευνο­εί» την κοι­νό­τη­τα ΛΟΑΤΚΙ, απα­γο­ρεύ­ο­ντας τις δια­κρί­σεις λόγω σεξουα­λι­κού προσανατολισμού.

Η από­φα­ση του Ερντο­γάν επι­κρί­θη­κε και στο εσω­τε­ρι­κό της Τουρ­κί­ας από τους πολι­τι­κούς αντι­πά­λους του. «Το να ανα­κοι­νώ­νεις μέσα στη νύχτα ότι απο­σύ­ρε­σαι από τη Σύμ­βα­ση της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, ενώ μαθαί­νου­με καθη­με­ρι­νά ότι δια­πράτ­το­νται νέες βιαιο­πρα­γί­ες σε βάρος γυναι­κών, είναι θλι­βε­ρό», είπε ο δήμαρ­χος της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η συντη­ρη­τι­κή γυναι­κεία οργά­νω­ση KADEM, που πρό­σκει­ται στην κυβέρ­νη­ση (μέλος της είναι και μία από τις κόρες του Ερντο­γάν) εξέ­φρα­σε επί­σης τη δυσα­ρέ­σκειά της, σημειώ­νο­ντας ότι η Σύμ­βα­ση της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης «έπαι­ξε σημα­ντι­κό ρόλο στον αγώ­να κατά της βίας».

Απέ­να­ντι στη χιο­νο­στι­βά­δα επι­κρί­σε­ων, η κυβέρ­νη­ση προ­σπά­θη­σε να εμφα­νι­στεί καθη­συ­χα­στι­κή. «Οι θεσμοί και οι δυνά­μεις ασφα­λεί­ας θα συνε­χί­σουν να αγω­νί­ζο­νται κατά της ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας και της βίας ενα­ντί­ον των γυναι­κών», δια­βε­βαί­ω­σε ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Σου­λεϊ­μάν Σοϊλού.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο