Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλες πυρκαγιές από Αλάσκα μέχρι Σιβηρία

Ορα­τά από το Διά­στη­μα είναι πλέ­ον τα τερά­στια μέτω­πα πυρ­κα­γιών που μαί­νο­νται, εδώ και ενά­μι­ση μήνα και απο­τε­φρώ­νουν καθη­με­ρι­νά χιλιά­δες εκτά­ρια δασι­κής έκτα­σης σε Αλά­σκα, ρωσι­κές αρκτι­κές περιο­χές, αλλά και Κανα­δά.

Πολ­λοί επι­στή­μο­νες συν­δέ­ουν τις πυρ­κα­γιές και με τις ασυ­νή­θι­στα υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, κάτι που είναι δύσκο­λο να αξιο­λο­γη­θεί ολο­κλη­ρω­μέ­να, δεδο­μέ­νου και σκο­πι­μο­τή­των που υπη­ρε­τεί συχνά η συζή­τη­ση για την «αντι­με­τώ­πι­ση των κλι­μα­τι­κών αλλα­γών», αφή­νο­ντας στο απυ­ρό­βλη­το την καπι­τα­λι­στι­κή «ανά­πτυ­ξη» που θυσιά­ζει το φυσι­κό περι­βάλ­λον στα συμ­φέ­ρο­ντα διε­θνών μονο­πω­λί­ων και αντι­με­τω­πί­ζο­ντας το λιώ­σι­μο των παγε­τώ­νων και την κατα­στρο­φή των δασών σαν «νέες ευκαι­ρί­ες» για πλου­τι­σμό

Στη Ρωσία, κηρύ­χθη­κε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης στο Κρασ­νο­γιάρσκ και σε τμή­μα της περιο­χής Μπου­ριά­τιας, όπου μαί­νο­νται ανε­ξέ­λεγ­κτες πυρ­κα­γιές σε αχα­νείς δασι­κές εκτά­σεις, δημιουρ­γώ­ντας παράλ­λη­λα τερά­στια σύν­νε­φα αιθά­λης και δύσπνοια στους κατοί­κους παρα­κεί­με­νων πόλε­ων (π.χ. Τομσκ, Αλτάι, Γιε­κα­τε­ρί­νε­μπουργκ, Τσε­λιά­μπινσκ). Ο επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής δασι­κής υπη­ρε­σί­ας Μιχα­ήλ Κλι­νόφ ανα­κοί­νω­σε ότι φέτος έχουν πολ­λα­πλα­σια­στεί οι εστί­ες φωτιάς, μολο­νό­τι καί­νε σε μικρό­τε­ρη έκτα­ση σε σύγκρι­ση με αυτές του 2018. Ανήγ­γει­λε την πρό­σλη­ψη 4.000 πυρο­σβε­στών, ώστε να ενι­σχυ­θούν οι προ­σπά­θειες κατά­σβε­σης των κατα­στρο­φι­κών πυρκαγιών.

Αξί­ζει πάντως να επι­ση­μαν­θεί πως η μέση θερ­μο­κρα­σία τον Ιού­νη στη Σιβη­ρία, όπου έχουν εκδη­λω­θεί οι χει­ρό­τε­ρες πυρ­κα­γιές, ήταν μεγα­λύ­τε­ρη κατά ~10oC από τη μέση θερ­μο­κρα­σία της περιό­δου 1981 — 2000.

Μεγά­λα πύρι­να μέτω­πα συνε­χί­ζουν να απο­τε­φρώ­νουν καθη­με­ρι­νά τερά­στιες δασι­κές εκτά­σεις στην Αλά­σκα, αλλά και στο βόρειο Κανα­δά. Στην Αλά­σκα υπο­λο­γί­ζε­ται πως έχουν καεί πάνω από 8 εκα­τομ­μύ­ρια στρέμ­μα­τα δασι­κής γης και στην Αλμπέρ­τα του Κανα­δά, έκτα­ση που αντι­στοι­χεί σε 300.000 γήπε­δα ποδο­σφαί­ρου.

Στο μετα­ξύ, ειδι­κοί επι­στή­μο­νες εκτι­μούν ότι μόνον από τις πυρ­κα­γιές του Ιού­νη στην Αρκτι­κή απε­λευ­θε­ρώ­θη­καν στην ατμό­σφαι­ρα 50 μεγα­τό­νοι διο­ξεί­διου του άνθρα­κα, που ισο­δυ­να­μεί με τους ετή­σιους ρύπους της Σουηδίας.

Μια εικό­να της κατά­στα­σης αυτών των ημε­ρών σε ό,τι αφο­ρά την Αλά­σκα μπο­ρού­με να δού­με εδώ (ΣΣ |> ιστό­το­πος από ομο­σπον­δια­κές & κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες στην Αλά­σκα για την παρο­χή έγκαι­ρης και ακρι­βούς πλη­ρο­φό­ρη­σης σχε­τι­κά με τις πυρ­κα­γιές για ολό­κλη­ρη την πολι­τεία — Πυρο­σβε­στι­κή Δνση BLM, Δασι­κή Υπη­ρε­σία, Υπη­ρε­σία Εθνι­κών Πάρ­κων, Ψαριών και Άγριας Ζωής, Τμή­μα Περι­βαλ­λο­ντι­κής κλπ ‑περί­που σαν τη χώρα μας …εδώ γελά­νε!) με ημε­ρο­μη­νία 29 Ιου­λί­ου 2019

«Σήμε­ρα υπάρ­χουν 64 ενερ­γά μέτω­πα στη Νοτιο­δυ­τι­κή περιο­χή ‑κανέ­να νέο δεν ανα­φέρ­θη­κε την Κυρια­κή» και συνε­χί­ζει ανα­λυ­τι­κά…  Medical Creek Fire (# 673) — (8 στρέμ­μα­τα) [17 άτο­μα] McCally Creek 3,097 Hidden Creek 1,100 μέχρι τη μεγα­λύ­τε­ρη στο Smith Creek Fire (# 534) — (67.273 στρέμ­μα­τα), με ανα­λυ­τι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες σε προ­σω­πι­κό και μέσα. Εδώ μπο­ρεί­τε να δεί­τε και όλο το ιστο­ρι­κό (όπως ‑ακρι­βώς🤣😂 και στα καθ’ ημάς😂🤣)

Και μια πολύ χαρα­κτη­ρι­στι­κή εικό­να (εδώ σε full ανάλυση)

πυρκαγιών 1950 2010 Εθνικού Καταφύγιου Άγριας Ζωής Αρκτικής

Χάρ­της κατα­γε­γραμ­μέ­νων πυρ­κα­γιών κατά τη διάρ­κεια του 1950–2010 (με κόκ­κι­νο χρώ­μα) στο Εθνι­κό Κατα­φύ­γιο Άγριας Ζωής της Αρκτι­κής (μαύ­ρο περί­γραμ­μα) και στις παρυ­φές του (από τη βάση δεδο­μέ­νων της Alaska Fire Service). Οι πρά­σι­νες κουκ­κί­δες είναι χώροι μελέτης.


Με πλη­ρο­φο­ρί­ες και από το Ριζο­σπά­στη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο