Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλη αύξηση ιικού φορτίου σε Πάτρα, Χανιά,Αλεξανδρούπολη

Αυξη­τι­κές ή στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κές τάσεις, παρα­τη­ρή­θη­καν στο ιικό φορ­τίο του SARS-CoV‑2 στα αστι­κά λύμα­τα των εννέα από τις δώδε­κα περιο­χές που ελέγ­χθη­καν από το Εθνι­κό Δίκτυο Επι­δη­μιο­λο­γί­ας Λυμά­των του ΕΟΔΥ, την εβδο­μά­δα 19 έως 25 Ιου­λί­ου, σε σχέ­ση με την εβδο­μά­δα 12 έως 18 Ιουλίου.

Οι καθα­ρά αυξη­τι­κές μετα­βο­λές παρα­τη­ρή­θη­καν στην Πάτρα (+65%), στα Χανιά (+106%), στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη (+141%) και στο Βόλο (+218%), ενώ ορια­κές ήταν οι αυξή­σεις στην Περι­φέ­ρεια Αττι­κής (+12%), στο Ηρά­κλειο (+19%) και στη Λάρι­σα (+25%). Στα­θε­ρό παρέ­μει­νε το μέσο εβδο­μα­διαίο ιικό φορ­τίο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη (+5%). Σημα­ντι­κή αύξη­ση στο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των παρα­τη­ρή­θη­κε στην Ξάν­θη, η οποία όμως δεν αξιο­λο­γεί­ται ποσο­τι­κά σε σύγκρι­ση με τα απο­τε­λέ­σμα­τα της προη­γού­με­νης εβδο­μά­δας (12–18/07/21) λόγω των εξαι­ρε­τι­κά χαμη­λών και ορια­κά ανι­χνεύ­σι­μων επι­πέ­δων του ιικού φορ­τί­ου τότε. Πτω­τι­κές μετα­βο­λές παρα­τη­ρή­θη­καν σε τρεις από τις δώδε­κα περιο­χές του Εθνι­κού Δικτύ­ου Επι­δη­μιο­λο­γί­ας Λυμά­των, και συγκε­κρι­μέ­να στον Aγιο Νικό­λαο (-36%), στα Ιωάν­νι­να (-38%) και στο Ρέθυ­μνο (-63%).

   Περι­φέ­ρεια Αττι­κής: Το μέσο εβδο­μα­διαίο ιικό φορ­τίο στα αστι­κά λύμα­τα της Περι­φέ­ρειας Αττι­κής παρου­σί­α­σε στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κές τάσεις, με στα­τι­στι­κά μη σημα­ντι­κή μετα­βο­λή (+12%) του εβδο­μα­διαί­ου μέσου όρου σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη εβδομάδα.

   Θεσ­σα­λο­νί­κη: Το μέσο εβδο­μα­διαίο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των παρέ­μει­νε στα­θε­ρό (+5%). Επι­ση­μαί­νε­ται ότι για δεύ­τε­ρη συνε­χό­με­νη εβδο­μά­δα, παρα­τη­ρή­θη­κε αξιο­ση­μεί­ω­τη μεί­ω­ση του ιικού φορ­τί­ου την Κυρια­κή σε σχέ­ση με τις υπό­λοι­πες ημέ­ρες της εβδομάδας.

   Λάρι­σα: Την τελευ­ταία εβδο­μά­δα, 19–25/07/21, παρα­τη­ρή­θη­κε ορια­κή αύξη­ση (+25%) στο μέσο εβδο­μα­διαίο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των στη Λάρι­σα σε σχέ­ση με την εβδο­μά­δα 12–18/07/21.

   Βόλος: Παρα­τη­ρή­θη­κε σημα­ντι­κή αύξη­ση (+218%) στο μέσο εβδο­μα­διαίο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των στο Βόλο.

   Ηρά­κλειο: Κατα­γρά­φη­κε ορια­κή αύξη­ση (+19%) του εβδο­μα­διαί­ου μέσου όρου στο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των σε σχέ­ση με την εβδο­μά­δα 12–18/07/21. Η συγκέ­ντρω­ση του ιικού φορ­τί­ου στα αστι­κά λύμα­τα της πόλης συνε­χί­ζει να χαρα­κτη­ρί­ζε­ται μέτρια προς σχε­τι­κά υψηλή.

   Χανιά: Συνε­χί­σθη­κε η αύξη­ση (+106%), του εβδο­μα­διαί­ου μέσου όρου στο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των. Η συγκέ­ντρω­ση του ιικού φορ­τί­ου στα αστι­κά λύμα­τα της πόλης χαρα­κτη­ρί­ζε­ται μέτρια.

   Ρέθυ­μνο: Την τελευ­ταία εβδο­μά­δα, 19–25/07/21, στην πόλη του Ρεθύ­μνου κατα­γρά­φη­κε μεί­ω­ση (-63%) του εβδο­μα­διαί­ου μέσου όρου στο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των σε σύγκρι­ση με την εβδο­μά­δα 12–18/07/21. Παρά τη μεί­ω­ση, οι τιμές του ιικού φορ­τί­ου στα αστι­κά λύμα­τα της πόλης εξα­κο­λου­θούν να χαρα­κτη­ρί­ζο­νται σχε­τι­κά υψηλές.

   Άγιος Νικό­λα­ος: Κατα­γρά­φη­κε μεί­ω­ση (-36%) στο μέσο εβδο­μα­διαίο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των. Το ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των παρα­μέ­νει σε σχε­τι­κά χαμη­λά προς μέτρια επίπεδα.

Πάτρα: Παρα­τη­ρή­θη­κε σημα­ντι­κή αύξη­ση (+65%) στο μέσο εβδο­μα­διαίο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, 12–18/07/21. Η αύξη­ση συνε­χί­ζε­ται για τρί­τη εβδομάδα.

   Ξάν­θη: Παρα­τη­ρή­θη­κε σημα­ντι­κή αύξη­ση στο μέσο εβδο­μα­διαίο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των στην Ξάν­θη σε σχέ­ση με τις ορια­κά ανι­χνεύ­σι­μες συγκε­ντρώ­σεις που κατα­γρά­φη­καν την εβδο­μά­δα 12–18/07/21. Σημειώ­νε­ται ότι δεν αξιο­λο­γεί­ται ποσο­τι­κά η ποσο­στιαία μετα­βο­λή από εβδο­μά­δα σε εβδο­μά­δα, καθώς οι συγκε­ντρώ­σεις της προη­γού­με­νης εβδο­μά­δας (12–18/07/21) ήταν εξαι­ρε­τι­κά χαμη­λές, στο όριο ποσο­τι­κο­ποί­η­σης της μεθόδου.

   Αλε­ξαν­δρού­πο­λη: Την τελευ­ταία εβδο­μά­δα, 19–25/07/2021, παρα­τη­ρή­θη­κε περαι­τέ­ρω αύξη­ση (+141%) στο μέσο εβδο­μα­διαίο ιικό φορ­τίο των αστι­κών λυμά­των στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη σε σχέ­ση με την εβδο­μά­δα 12–18/07/21.

   Ιωάν­νι­να: Το μέσο εβδο­μα­διαίο ιικό φορ­τίο στα αστι­κά λύμα­τα παρου­σί­α­σε μεί­ω­ση (-38%).

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο