Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλη ενίσχυση ανέμων, ισχυρές βροχοπτώσεις και αφρικανική σκόνη το Σάββατο

 Ένα βαθύ βαρο­με­τρι­κό χαμη­λό, που δημιουρ­γή­θη­κε στη Νότια Ιτα­λία σήμε­ρα, ανα­μέ­νε­ται να κινη­θεί γρή­γο­ρα προς την περιο­χή της Ελλά­δας και να προ­κα­λέ­σει αλλα­γή του και­ρού στη χώρα μας, κυρί­ως το Σάβ­βα­το, σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών.

Αρχι­κά, τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες σήμε­ρα οι άνε­μοι στο Ιόνιο και στο Νότιο Αιγαίο στα­δια­κά θα ενι­σχυ­θούν από νότιες διευ­θύν­σεις και αργά το βρά­δυ θα ξεπε­ρά­σουν τοπι­κά τα οκτώ μπο­φόρ. Ειδι­κό­τε­ρα στη Βόρεια Κρή­τη, οι ισχυ­ροί άνε­μοι θα οδη­γή­σουν σε σημα­ντι­κή άνο­δο της θερ­μο­κρα­σί­ας, έως και 30 βαθ­μούς Κελ­σί­ου τις βρα­δι­νές ώρες σήμε­ρα. Στα ηπει­ρω­τι­κά η θερ­μο­κρα­σία θα υπο­χω­ρή­σει στις περισ­σό­τε­ρες περιο­χές αύριο, περί­που κατά 4–5 ° C σε σχέ­ση με σήμερα.

Αργά από­ψε ανα­μέ­νο­νται οι πρώ­τες έντο­νες βρο­χο­πτώ­σεις και τοπι­κές καται­γί­δες στα Επτά­νη­σα, οι οποί­ες μέσα στη νύχτα και το πρωί του Σαβ­βά­του θα επε­κτα­θούν και στις υπό­λοι­πα δυτι­κά και κεντρι­κά τμή­μα­τα της χώρας, σύμ­φω­να με το προ­γνω­στι­κό μοντέ­λο του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών-meteo.gr. Τοπι­κά τα φαι­νό­με­να θα είναι έντο­να και ο κίν­δυ­νος πλημ­μυ­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων θα είναι υψη­λός. Η πιθα­νό­τη­τα χαλα­ζο­πτώ­σε­ων στα πεδι­νά είναι μικρή, ενώ στα ημιο­ρει­νά και ορει­νά τμή­μα­τα ανα­μέ­νο­νται χαλα­ζο­πτώ­σεις μικρού μεγέθους.

Τέλος, οι θυελ­λώ­δεις νοτιά­δες θα οδη­γή­σουν στη μετα­φο­ρά σημα­ντι­κής ποσό­τη­τας αφρι­κα­νι­κής σκό­νης στη χώρα μας, με τις μεγα­λύ­τε­ρες συγκε­ντρώ­σεις να παρα­τη­ρού­νται στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρή­τη. Στα ηπει­ρω­τι­κά θα σημειώ­νο­νται κατά δια­στή­μα­τα και λασποβροχές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο